Доступність посилання

ТОП новини

Справи проти Добкіна і Кернеса – дежавю?


Кернес звинуватив Авакова в фабрикуванні кримінальних справ
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Кернес звинуватив Авакова в фабрикуванні кримінальних справ

Колишній голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін під домашнім арештом, а його колега міський голова Харкова Геннадій Кернес збирається до Генеральної прокуратури України. У вівторок Кернес заявив, що його підозрюють в катуваннях, погрозах вбивством та у викраденні людини. Він обіцяє приїхати до слідчих Генеральної прокуратури 13 березня, як це вимагають від нього. Свою справу і порушене кримінальне провадження проти товариша і ділового партнера Добкіна Кернес назвав зведенням особистих рахунків керівника МВС України Арсена Авакова з ними.

Про затримання екс-голови Харківського ОДА Михайла Добкіна йшлося і під час зустрічі голови Харківської обласної ради Сергія Чернова з помічником генерального секретаря ООН, керівником відділення Управління верховного комісара ООН з прав людини в Нью-Йорку Іваном Шимоновичем. За словами Сергія Чернова, понеділковий арешт Михайла Добкіна написаний ніби під копірку зі справи регіонала, колишнього очільника Харківщини Євгена Кушнарьова – у 2005 році його обвинувачували в сепаратизмі. Сьогодні ж, Михайла Добкіна підозрюють у посяганні на територіальну цілісність України. Один із найзаможніших Українців, народний депутат Рінат Ахметов висловив передбачення, що арешт Михайла Добкіна може погіршити громадсько-політичну ситуацію на південному-сході країни.

Міський голова Харкова Геннадій Кернес на терміновій прес-конференції виступав, немов, за двох – за себе, бо до Генпрокуратури його викликають 13 березня і за товариша Михайла Добкіна, з яким пліч-опліч працював із 2006 року.

«Останні події які пов’язані з керівництвом регіону, з колишнім головою Харківської області Михайлом Добкіним і діючим міським головою Харкова Геннадієм Кернесом для мене сьогодні зрозумілі як політична помста з боку тих хто сьогодні керує правоохоронними органами. Логіка цього полягає у тому, що цієї самої логіки немає», – такими словами почав прес-конференцію Геннадій Кернес.

Міський голова розповів, що сьогодні вранці дізнався з повістки від Генпрокуратури, що кримінальне провадження порушено за кількома статтями: за підозрою в незаконному позбавленні волі або викраденні людини, катуваннях і погрозах убивством.

«Якщо Михайла Марковича Добкіна звинувачують, як кажуть, в сепаратизмі, то відносно мене сепаратистських дій немає, а для того щоб згустити фарби, і щоб демонізувати цю справу, то ті статті які вони для мене призначили – кримінального порядку. Це придумана така схема відсторонення від посади Харківського міського голови», – заявив Кернес.

Він висловив переконання, що ця справа поспіхом сфабрикована у стінах МВС, а не слідчими Генпрокуратури чи СБУ. Замовником помсти називає свого давнього політичного опонента Арсена Авакова, який нині очолює МВС України, а за часів президенства Віктора Ющенка був головою обладміністрації Харківщини. Щодо суті кримінального провадження міський голова зазначив, що не знає ні прізвища заявника, на підставі заяви якого могло бути розпочато розслідування, ні події, які можуть фігурувати у справі.

У самого ж Михайла Добкіна схоже стала зрозумілою найблища перспектива: за рішенням Шевченківського районного суду Києва його взяли під варту.

Добкіну інкримінують заклики на круглому 12 лютого

Громадському телебаченню Михайло Добкін розповів, що згідно з рішенням суду, він має перебувати у своєму помешканні в Києві, причому на вулицю не має права виходити з 14-ї години дня до 9-ї години ранку (якщо його не викликав до себе слідчий).

Він зазначив, що не відчував до себе упередженого або грубого ставлення слідчого.

Днем раніше, 10 березня, коли до слідчого Генеральної прокуратури прийшов Михайло Добкін, стало відомо, що слідство ведеться «за фактом публічних закликів, які пролунали 12 лютого в Харкові під час круглого столу «Соціально-економічні та політичні процеси в посткризовій Україні».

Йдеться про заклики з боку екс-губернатора Харківщини про вчинення дій, спрямованих на децентралізацію влади в Україні шляхом федералізації і створення Ново-Російського союзу», – повідомили в ГПУ. При цьому слід зазначити, що з ідеєю про створення Ново-Російського союзу виступав не ініціатор цього круглого столу Михайло Добкін, а оглядач низки видань Олександр Чаленко.

Сам колишній голова області на тому круглому столі 12 лютого заявляв, що є прихильником жорсткої системи федералізації, бо вона «виключає можливість будь-якого суб’єкта федерації робити заяви чи організовувати референдум та ініціювати вихід, а м’яка форма передбачає таке право, що закріплене в Конституції».

При цьому у Твіттері Михайло Добкін неодноразово висловлювався негативно з образами про мешканців Західної України і у грудні пропонував скасувати пакт Молотова-Ріббентропа, а за цим документом 1939 року західні області України стали невід’ємною частиною Радянської України.

Харківський політолог Ігор Поліщук арешти Добкіна і Кернеса пов’язує з намірами нової влади проводити кадрові ротації для встановлення нової правлячої еліти на місцях.

«Якщо це відверте зведення рахунків, то це нічим гарним не завершиться. Це закінчиться тим самим, як для попередньої влади, тому це вітати не можна. Але певна політична логіка є, якщо ви взяли владу, то мусите її мати і в регіональних елітах. А якщо це буде влада, яка вам буде суперечити, як же ви будете будувати нову країну», – прокоментував порушені справи проти Геннадія Кернеса і Михайла Добкіна політолог Ігор Поліщук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG