Доступність посилання

ТОП новини

ЄС готовий прискорити спрощення візового режиму для українців


Київ – Євросоюз готовий прискорити лібералізацію візового режиму для українців, заявив під час візиту у Київ єврокомісар із питань європейської політики сусідства Штефан Фюле. Однак, як і раніше, мова йде про необхідність ухвалення низки законів, без яких спрощення в’їзду у Шенгенську зону не відбудеться. Кілька таких законопроектів, розроблених урядом, у середу підписав прем’єр Арсеній Яценюк. Водночас деякі візові проблеми виникли після анексії Криму Росією.

Засідання Кабміну у середу тривало у незвичному режимі: крім українських міністрів, на ньому також були присутні європейські комісари Штефан Фюле і Януш Левандовський. Імовірно, щоб довести серйозність намірів, безпосередньо у присутності гостей із Брюсселя прем’єр-міністр Арсеній Яценюк підписав низку розроблених урядом законопроектів, яких від України вимагає План дій щодо лібералізації візового режиму з ЄС.

Зокрема, прем’єр продемонстрував новий зразок біометричного паспорту. Арсеній Яценюк обіцяє, що якщо парламент схвалить цей зразок, коштуватиме такий документ удвічі дешевше, ніж він доступний нині. Наблизити українців до спрощеного в’їзду в Європу мають також проекти законів про біженців, їхні проїзні документи, соціальний захист безпритульних, а також так звані антидискримінаційні зміни до законодавства.

«Ми плануємо протягом цього року розпочати видачу біометричних паспортів і сподіваємося на те, що наші європейські партнери після остаточного впровадження цих рішень прискорять процес безвізового режиму між Україною і ЄС. Це те, що потрібно українцям», – заявив Арсеній Яценюк.

Єврокомісар із питань розширення і політики сусідства Штефан Фюле каже: у Брюсселі готові прискорити лібералізацію візового режиму для українців, якщо Київ продемонструє конкретні кроки з реалізації відповідного плану. «Надзвичайні ситуації вимагають надзвичайних заходів. Я сподіваюся, ці законопроекти, необхідні для лібералізації, прискорять цей процес, дозволять Україні перейти з першого на другий етап», – зазначив він.

Так званий перший етап, про який згадав Штефан Фюле, полягає в оцінці європейською стороною змісту тих законів і підзаконних актів, які Україна ухвалить у рамках плану дій щодо лібералізації. Після того, як у ЄС підтвердять, що всі нормативні акти відповідають їхнім вимогам, розпочнеться другий етап – імплементації цих законів.

Ірина Сушко, керівник громадського об’єднання «Європа без бар’єрів», розповідає, що серед законів, які має схвалити керівництво України, одними з найважливіших є зміни до так званого антикорупційного пакету. «Він уже ухвалений, він існує, але не всі його положення відповідають як українським, так і міжнародним нормам права. Зокрема, наприклад, ті, що стосуються прозорості тендерів, фінансування політичних партій під час виборів тощо», – пояснила вона у коментарі Радіо Свобода.

На думку експерта, якщо пакету урядових законопроектів, необхідних для спрощення візового режиму з ЄС, не опиратиметься парламентська більшість, Україна зможе перейти до другого етапу вже в середині цього року.

Лібералізація – лише для громадян України

Чи стосуватиметься майбутня лібералізація жителів Криму – одне з питань, порушених журналістами на спільній прес-конференції Арсенія Яценюка і Штефана Фюле. Єврокомісар відповідає: мова йтиме лише про громадян України. «Без віз у Шенгенську зону зрештою зможуть подорожувати ті громадяни України, які матимуть біометричні паспорти», – каже Фюле.

Прем’єр Яценюк додає: у свою чергу, біометричні паспорти видаватимуться лише тим особам, які мають одне, українське, громадянство. За його словами, ці дані ретельно перевірятимуть.

У середу російське агентство ІТАР-ТАСС із посиланням на Єврокомісію повідомило, що нібито ЄС заборонив своїм посольствам і візовим центрам у Росії видавати візи жителям Криму. «Візи у країни Євросоюзу жителям Криму видаватимуть лише в Україні, оскільки Крим є частиною цієї країни», – цитувало агентство прес-службу Єврокомісії.

Конкретно цю інформацію Штефан Фюле не коментував, але пояснив, що ситуація, що склалася у Криму, потребує додаткового юридичного тлумачення з багатьох питань. «Керівництво країн-членів Європейського союзу дало завдання Єврокомісії підготувати відповідний юридичний аналіз різноманітних питань, що виникли після анексії Криму. Ми готуватимемо цей аналіз у тісній співпраці з українськими органами влади», – розповів він.

А міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, який сьогодні перебував з візитом у Києві, розповів, що кримчанами, охочими отримати польську шенгенську візу, опікується консульство Польщі в Одесі, оскільки робота аналогічного представництва у Севастополі віднедавна неможлива. Міністр наголосив: польське консульство обслуговує лише громадян України

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG