Доступність посилання

ТОП новини

Без підтримки України з боку НАТО Європа перетвориться на «гарячу точку» – експерти


Український прем'єр Арсеній Яценюк та генеральний секретар НАТО Андерс фон Расмуссен, Брюссель, 6 березня 2014 року
Український прем'єр Арсеній Яценюк та генеральний секретар НАТО Андерс фон Расмуссен, Брюссель, 6 березня 2014 року
Київ – На кримському півострові Україна опинилася сам на сам із агресором. Гарантії безпеки від США та Британії, згідно з Будапештським меморандумом, як і попереджали експерти, не означали, що ці країни захищатимуть територіальну цілісність України усіма, включно з воєнними методами. За відсутності воєнного союзника, Київ вирішив відступити і не захищати Крим зброєю. Якою буде подальша тактика і стратегія Києва, залишається невідомо, як і те, наскільки Україна може покладатися на міжнародну підтримку. У Києві урядовці, політки, експерти обмірковують різні варіанти. Серед них, пропозиції або поновити ядерний статус України, або вступити до НАТО.

Якщо Захід не підтримає Україну, змусивши Москву відступити, то криза може охопити держави Євросоюзу, з одного боку, а з іншого – «запалити вогнища» сепаратизму у різних куточках світу, вважають експерти в Україні та Європі. Скориставшись анексією Криму Росією, лідери Азербайджану оголосили про наміри приєднати Нагірний Карабах, а радикальні мусульмани у Смузі Газа (яка розташована на теренах нинішнього Ізраїлю) міркують, чи не попросити захисту у Кремля, хоч російською з них мало, хто розмовляє.

Генеральний секретар НАТО Андерс фон Расмуссен вважає, що дії Росії у Криму – це найбільша загроза європейські безпеці і стабільності від закінчення Холодної війни. Відтак, Північноатлантичний альянс готовий глибше співпрацювати з Україною у військово-технічній сфері, зазначив Расмуссен.
Це криза на кордонах НАТО
Андерс фон Расмуссен
«По-перше, через масштаб, це одне з найбільших переміщень військ за десятиріччя. По-друге, йдеться про свободу 45 мільйонів людей та їхнє право робити власний вибір. І третє – тому, що це криза на кордонах НАТО», – зазначив Расмуссен.

Керівники НАТО також занепокоєні великою кількістю добре оснащених військ на території Росії, що їх стягнули майже впритул до українського кордону.

НАТО отримує прихильників в Україні

В Україні щодо НАТО лунають протилежні думки. Одні голоси закликають Україну вступати до Північноатлантичного альянсу чимшвидше, інші говорять, що це питання може знову розколоти Україну, а тому для цілісності держави, краще розраховувати на власні сили, але за військово-технічної допомоги з боку НАТО.

Посол з особливих доручень, заступник міністра закордонних справ Олександр Чалий вважає, що розмови про можливість вступу України до НАТО може дестабілізувати українське суспільство і спровокувати ще більшу російську агресію щодо України. На його думку, потрібно підвищити обороноздатність України, а вирішення геополітичної проблеми, пов’язаної з анексією Криму, він вважає неможливою без принципової домовленості між Заходом і Росією.

«Проблема, яка виникла з Кримом, і яка сьогодні може виникнути зі Сходом, з Півднем України – це не наша внутрішня проблема. Це, перш за все, продовження геополітичного суперництва між Москвою, Брюсселем і Вашингтоном. Це війна за Україну, яка ведеться ще з 1991 року. Кожна з цих двох сторін – Захід і Москва, вони борються за те, щоб Україна повністю потрапила під їх вплив», – наголосив Чалий на одному з телевізійних ток-шоу.
Захищати державу буде потужна сучасна українська армія
Арсеній Яценюк
Подібною є й офіційна позиція нового київського керівництва. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, звертаючись російською мовою до українців півдня і сходу України, наголосив: «Виключно заради збереження єдності України, питання про вступ до НАТО не стоїть на порядку денному. Захищати державу буде потужна сучасна українська армія».

Натомість колишній міністр закордонних справ Володимир Огризко вважає, що самотужки Україна не зможе протистояти російському агресору, а тому закликає або повертатися до «ядерного клубу», або вступати в НАТО.
Або ми шукаємо собі безпеку під парасолькою НАТО, або ми повинні забезпечувати її самі
Володимир Огризко
«Потрібно діяти. Або ми шукаємо собі безпеку під парасолькою НАТО, або ми повинні забезпечувати її самі. Ідеться про перехід до ядерного статусу України й отримання ядерної зброї», – наголосив Огризко.

Колишній посол України у США Олег Шамшур також вважає, що лише вступ України до Північноатлантичного альянсу може забезпечити і безпеку держави, і міжнародну (регіональну) безпеку.
Тільки вступ України до НАТО може забезпечити безпеку нашої держави
Олег Шамшур
«Я особисто ніколи не відмовлявся від думки, що тільки вступ України до НАТО може забезпечити безпеку нашої держави. При цьому забезпечити достатньо ефективно і з меншими втратами, у тому числі – з меншими фінансовими витратами, як нам це зараз доводиться робити. Нині є різні думки, на часі це питання чи не на часі, а я думаю, що треба розпочати серйозну розмову про Альянс із суспільством», – сказав Шамшур.

Дипломат також нагадав, що Збройні сили України мають досвід співпраці з колегами з НАТО – як у рамках міжнародних операцій. так і при проведенні міжнародних військових навчань.

Україна не змінюватиме безядерного статусу – МЗС

Заступник міністра закордонних справ Данило Лубківський пропозиції повернути Україну до «ядерного клубу» назвав провокацією, бо цим би Україна не здобула собі союзників на Заході. Не стоїть на порядку денному і питання виходу України з договору про нерозповсюдження ядерної зброї, повідомив дипломат.

«Україна послідовно дотримується усіх своїх міжнародних зобов’язань», – заявив Лубківський.

Кадровий військовий, колишній голова СБУ Ігор Смешко вважає, що хоча Україні зараз не йдеться про вступ до НАТО, для зупинки президента Росії Володимира Путіна, Захід й Україна повинні діяти разом, тиснучи на Кремль на фінансово-економічному і військово-технічному напрямках.
Ми маємо приклад агресії в Європі, агресії, яка руйнує все міжнародне право після Другої світової війни
Ігор Смешко
«Наразі в Україні і в Європі абсолютно нестандартна ситуація. Тож НАТО повинно на це відповідно відреагувати. Старій Європі, яку я дуже поважаю і яку дуже люблю, треба прокинутись! Ми маємо приклад агресії в Європі, агресії, яка руйнує все міжнародне право після Другої світової війни. Зупинити таку поведінку може тільки сила. тільки розгортання повномасштабної української армії для оборони. З боку НАТО потрібна відповідна зміна концепції. Давньоримське «хочеш миру – готуйся до війни» зараз працює», – наголосив Смешко.

Поки соціологи проводять дослідження, чи змінили українці свою думку про вступ до організації колективної оборони перед лицем російської агресії, один з телевізійних каналів на своєму сайті відкрив «народне голосування» з питання вступу України до НАТО. На сьогодні, три чверті респондентів підтримують вступ України до Північноатлантичного альянсу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG