Доступність посилання

ТОП новини

На Самооборону намагаються навісити загибель донеччан – активіст


Одна із жертв побиття, вчиненого у Донецьку 13 березня цього року
Одна із жертв побиття, вчиненого у Донецьку 13 березня цього року
Донецьк – Одна людина загинула за офіційною версією, а активісти заявляють про двох загиблих і десятки поранених внаслідок сутичок 13 березня у Донецьку. Тоді проросійськи налаштовані мітингувальники напали на активістів, які проводили акцію «За єдину Україну». Під час заворушень на площі Леніна були присутні значні сили міліції, втім, вони не змогли забезпечити правопорядок. Наразі правоохоронці повідомляють про п’ятьох підозрюваних, яких вже вдалось затримати. У свою чергу, активісти місцевої Самооборони переконані, що «крайніми» міліція хоче зробити саме їх.

У Донецьку, у самому центрі міста, внаслідок конфлікту між місцевими майданівцями і проросійськими мітингувальниками загинула людина. Хлопця звали Дмитро Чернявський, йому було 22 роки. Він працював прес-секретарем місцевого осередку партії «Свобода» і помер від ножових поранень. Це офіційно визнана загибель. Активісти ж заявляють про щонайменше дві смерті. Рідню іншого вбитого, кажуть майданівці, просто залякали і вони не стали заявляти про це публічно.

Міліція через два тижні звітує про розслідування: одна людина в СІЗО, двоє під домашнім арештом, ще двоє під підпискою про невиїзд. У свою чергу активісти донецької Самооборони, які в ту ніч охороняли учасників мітингу «За єдину Україну» називають міліцейське розслідування мильною бульбашкою.

У МВС майданівців уже назвали правопорушниками

На думку самооборонівців, люди в погонах не шукатимуть справжніх винуватців смертей, а винними зроблять саме активістів. В підтвердження вказують на повідомлення, яке з’явилось на сайті донецького управління МВС. Під заголовком «Увага, встановлюються правопорушники» правоохоронці розмістили десятки фотографій самооборонівців.

Один з героїв міліцейських фото – Артем Фурманюк. Журналіст, який активно підтримував Майдан в Донецьку, вимушений був приїхати в столицю, щоб привернути увагу до справи, яку, як він вважає, можуть сфабрикувати проти активістів. Фурманюк розповідає про непоодинокі виклики самооборонівців до міліції для опитування. Каже, ці розмови вкотре підтверджують його побоювання.

«Міліція в першу чергу цікавилась не тим, хто побив людей. Таких питань не ставили. Цікавились тільки тим, хто був поруч, хто входив у Самооборону, як її організовували? Просили показати, кого знають на фотографіях», – пояснює Фурманюк.

Міліція в першу чергу цікавилась не тим, хто побив людей. Цікавились тільки тим, хто був поруч, хто входив у Самооборону?
Артем Фурманюк
Мені й родині погрожують – активіст

Самого Фурманюка до міліції не викликали, про опитування він знає зі слів товаришів. Втім, у Донецьку журналістам Радіо Свобода вдалось поспілкуватись з активістом Самоборони, якого допитували правоохоронці. Чоловік відмовився показати обличчя, через погрози йому і родині. Каже, напряму в міліції на нього не тиснули, у злочинах не звинувачували, але й про реальних винуватців не дуже розпитували. Натомість називали майданівців провокаторами.

​«Були питання такі: навіщо ви дратували росіян? Навіщо ви спровокували цю бійку? А я питаю, як ми спровокували? Ну ви ж кричали «Слава Україні». Це ж провокаційне гасло, ви що не знаєте?», – пригадує самооборонівець.

Майданівців можуть оголосити підозрюваними – юрист

Самооборонівців викликають в міліцію не на допит, а тільки щоб опитати. У такому разі людина не отримує жодного процесуального статусу. Вас не визнають ані потерпілим, ані підозрюваним, і саме у цьому криється небезпека, пояснює адвокат Тетяна Матяш.

«У подальшому вона може бути як потерпілим, так і підозрюваним, – запевняє юрист. – Для особи, яку опитують, це не дуже хороший знак, оскільки заздалегідь опитують тих людей, яким у майбутньому, скоріш за все, висунуть підозру».

Фото опублікували для пошуку свідків – міліція

У донецькій міліції підозри активістів спростовують. У прес-службі міського управління пояснили, що на фото, попри допис на сайті, зображені не правопорушники.
Ми нікого не називаємо злочинцями. Ми просто шукаємо свідків
Ольга Почкалова
«Фотографії – це для того, щоб люди, які там знаходились, щоб так ми могли відтворити картину того, що відбувалось. Ми нікого не називаємо злочинцями. Ми просто шукаємо свідків», – заявляє речниця донецького міського управління МВС Ольга Почкалова.

А тим часом донецька прокуратура порушила кримінальне провадження за фактом службового недбальства з боку міліції, яка допустила різанину на площі Леніна 13 березня.
  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG