Доступність посилання

ТОП новини

Росія підняла ціну на газ. Що робити Україні?


Київ – Уряд України домовляється з ЄС про реверс газу, і водночас має надію домовитися з Росією про нову знижку. Таку позицію висловило керівництво Міненерго після заяви російського прем’єра Дмитра Медведєва, що газ Україні з квітня продаватимуть у півтора раза дорожче, ніж у березні. Експерти не сподіваються на успіх таких переговорів, якщо до них не долучиться Євросоюз, і радять диверсифікувати постачання вуглеводнів одразу всіма можливими методами.

Уряд розпочав роботу над фінансовою стабілізацією паливно-енергетичного комплексу, для чого ціни на енергоносії для українських споживачів поступово підвищуватимуть, а співпраця з ЄС у галузі енергетики поглиблюватиметься. Про ці та інші кроки уряду в енергетичному секторі заявив на брифінгу міністр палива, енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан. Він запевнив, що Україна максимально переорієнтовуватиметься на вугілля власного видобутку, щоб таким чином зменшити залежність від російського газу.

Між тим, російський прем’єр Дмитро Медведєв повідомив, що Росія скасовує не лише знижку на газ для України, закріплену Харківськими угодами, а й нульове мито на цей газ, а відтак ціна російського газу з квітня для України становитиме 485 доларів за 1000 кубометрів.
Дмитро Медведєв
Дмитро Медведєв

У грудні Кремль пообіцяв тодішньому президенту України Віктору Януковичу в півтора раза нижчу ціну на газ і кредит, який допоміг би Україні платити за нього. Саме ця ціна та умови є економічно обґрунтованими, і вони мають стати темою переговорів, зауважив Юрій Продан. Однак, за його словами, детальний текст тих домовленостей новий уряд наразі намагається знайти.

«Шукаємо ці документи. Де вони, де сам цей кредит, ми не знаємо. Але нам усім відомі ці умови, медіа про них писали. Росія дає кредит, ми платимо за газ, і потім за цей кредит розраховуємося», – пояснює Продан.
Шукаємо ці документи. Де вони, де сам цей кредит – ми не знаємо
Юрій Продан

Міністр палива й енергетики підтвердив, що уряд продовжить переговори із Росією щодо здешевлення газу, і з країнами ЄС – щодо його альтернативних шляхів постачання. За словами Продана, Польща та Угорщина вже погодилися продавати Україні газ у реверсному режимі більше семи мільярдів кубометрів на рік, а це близько третини від потреб України в імпортному блакитному паливі.
Юрій Продан
Юрій Продан

Треба просити допомоги ЄС у газових переговорах – експерти

Нині «Нафтогаз України» не має шансів домовитися про російський газ за ціною, нижчою від тієї, яку нині озвучив Кремль, вважає директор енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар. Експерт вважає, що переговори мають іти на рівні урядів та глав держав, за участі Євросоюзу, і що Україна має використати всі свої козирі.
Коли ризик введення російських військ на континентальну Україну дещо зменшився, але не зник – Росія використовує для тиску газовий важіль
Михайло Гончар

«Коли ризик введення російських військ на континентальну Україну дещо зменшився, але не зник – Росія використовує для тиску газовий важіль. У цьому контексті переговори не можна вести, якщо не враховувати того, як Росія у піратський спосіб, незаконно привласнила майно «Нафтогазу» в Криму та на чорноморському шельфі. Ціна 485 доларів за 1000 кубометрів газу, та ще й в обсягах 2009 року – це самогубство. Якщо міністр палива та енергетики не розуміє цього, треба, щоб йому пояснили. Євросоюз, який через ці події відчув ризик нової газової кризи, міг би активніше допомагати Україні в газовій суперечці з Росією», – зазначає Гончар.
Михайло Гончар
Михайло Гончар

Інший енергетичний експерт, Юрій Корольчук, вважає, що Україна має терміново вирішувати питання диверсифікації постачання енергоносіїв. На його думку, переговори із західними сусідами та підвищення внутрішніх цін на газ, яке анонсував уряд, є мінімальними необхідними кроками.

«Названа Росією нова ціна погіршить економічний баланс. Треба терміново домовлятися про реверсні поставки блакитного палива з Польщею, Румунією та Угорщиною. Зі Словаччиною цього наразі не вийде, бо її газовий оператор залежний від російського «Газпрому». Цей крок із найменшими технічними витратами дасть змогу отримувати додатково понад 6 мільярдів кубометрів газу на рік з Європи, – наголошує експерт. – Термінал із прийому скрапленого газу на три мільярди кубів на рік, будівництво якого Україна заморозила, знову стає актуальним, відтоді як Росія захотіла продавати газ за ціною 485 доларів за 1000 кубометрів», – заявляє Радіо Свобода Корольчук.
Газовий оператор Словаччини залежний від російського «Газпрому»
Юрій Корольчук

Днями урядовці США заявили, що готові постачати країнам Європи свій газ морським транспортом у більших обсягах, ніж вони купують в Росії. Очікують, що в повній мірі цю ініціативу зможуть реалізувати у наступному році.

Але найперспективнішим Юрій Корольчук вважає розвиток власного видобутку блакитного палива. За умови, що уряд поетапно збільшує закупівельну ціну для власного газу та його вартість для споживачів, з’являться можливості для інвестицій у галузь. Про цю підставу для підвищення цін на газ в Україні говорить і міністр Юрій Продан.
Юрій Корольчук
Юрій Корольчук
Тим часом експерти радять не забувати й про інші енергоресурси, щодо яких Україна залежить від Росії. Тому вони закликають розвивати співпрацю із західними компаніями, які виробляють паливні елементи для українських ядерних реакторів. Кабмін уже заявив, що замовить паливні елементи для трьох енергоблоків у американської компанії Westinghouse Electric. Наразі на всіх українських АЕС ядерне паливо – російське.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG