Доступність посилання

ТОП новини

Про газ із Росією все одно доведеться домовлятися – Газізуллін


Київ – Словаччина почала технічну підготовку до реверсу газу в Україну. Про це повідомив міністр закордонних справ цієї країни Мирослав Лайчак. Країна, на яку Київ покладав найбільші надії у цьому питанні, зрештою – попри повідомлення про нібито тиск на неї «Газпрому» – заявляє про готовність співпрацювати. В інтервʼю Радіо Свобода експерт Інституту публічної політики Ільдар Газізуллін пояснює, що позиція Словаччини може підштовхнути Росію до поступливості у питанні ціни на газ. Водночас, за словами експерта, навіть за умов активної співпраці реверс із Європи не зможе перекрити щорічні потреби України у блакитному паливі.

– Навіть якщо будуть усунуті всі технічні і регуляторні обмеження, які існують нині щодо реверсу газу зі Словаччини в Україну, то все одно повністю замістити газ, який Україна отримує з Росії за договором 2009 року, реверсом із Європи Україна не зможе. Навіть якщо запрацює найбільш сприятливий варіант імпорту газу зі Словаччини – ми чули, називався обсяг у 10 мільярдів кубічних метрів на рік, – навіть якщо буде реалізовуватися реверс територією Угорщини та Польщі, – це максимум 10-12 мільярдів кубометрів на рік.

– А скільки газу Україна споживає щороку?

– Щорічно ми споживаємо близько 50-55 мільярдів кубічних метрів газу. У нас 33 мільярди кубічних метрів було імпорту (з Росії і з Європи), і плюс ми видобуваємо десь 18-19 мільярдів кубічних метрів, враховуючи «Чорноморнафтогаз». Навіть якщо активніше запроваджуватиметься програма заміщення газу вугіллям, якщо будуть реалізовуватися програми енергозбереження, також ми бачимо, що через кризу промисловість знижує споживання газу, і населення, думаю, буде дещо знижувати споживання через підвищення цін, – все одно це буде давати економію, може, 1-2 мільярди кубометрів на рік. Відповідно, Україна все одно буде змушена імпортувати від 25 до 30 мільярдів кубічних метрів газу на рік. Таких обсягів поки що у Європи немає.
Ільдар Газізуллін
Ільдар Газізуллін

– Лунали повідомлення про те, що технічно Україна наразі не спроможна отримувати шляхом реверсу більше ніж 5 мільярдів кубометрів газу на рік. Чи це правда?

– Так, це правда. Нині Україна може 3-4 мільярди отримувати.

– Але чи практично цей обсяг можна збільшити?

– Якщо будуть зроблені інвестиції, буде побудований відрізок труби у Словаччину, який дозволить робити цей реверс, то можна, дійсно, збільшити до 10 мільярдів. Але це, щонайменше, 6 місяців, якщо Словаччина й Україна досягнуть згоди, якщо будуть зроблені всі необхідні кроки.

– На Вашу думку, чи могла б згода Словаччини на реверс підштовхнути Росію до поступок у питанні ціни на газ для України?

– У принципі, так. Росія не зацікавлена в тому, щоб газовий ринок України інтегрувався з європейським. Тому Росія зацікавлена в тому, щоб знижками або якимись особливими умовами цьому процесу лібералізації газових ринків перешкоджати. Очевидно, «Газпром» також не зацікавлений у тому, щоб повністю втрачати газовий ринок України, втрачаючи таким чином важливий важіль впливу на Україну.

Тому в інтересах «Газпрому» продавати газ в Україну і, відповідно, мати тут певний вплив. Очевидно, що нині Україна і Росія не можуть порозумітися, тобто має бути посередник. Чи це буде Європейський союз, чи це буде арбітраж у Стокгольмі – мабуть, один із двох варіантів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG