Доступність посилання

ТОП новини

Кордон з Придністров’ям: чи чекати диверсантів?


На кордоні з Придністров'ям побилися через прапор
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

На кордоні з Придністров'ям побилися через прапор

Київ – Частина селян Одещини на кордоні з Придністров’ям не заперечують проти можливого приєднання до Росії, та не вважають російські війська в Криму окупантами – це засвідчило спілкування з ними Радіо Свобода. Натомість представники місцевої влади можливість сепаратизму та масових диверсій відкидають. Водночас військові експерти та частина провладних депутатів визнають ризик переходу провокаторів через кордон, але сценарій військового вторгнення з боку самопроголошеного регіону Молдови відкидають.

Частина мешканців села Кучургани на Одещині, на кордоні з Придністров’ям, обурилися, коли активісти Автомайдану Одеси встановили прапор України на будівлі покинутої військової частини. Виникла сутичка між активістами та двома місцевими мешканцями, один із яких називав себе охоронцем об’єкту, хоча не мав ані форми, ані посвідчення. Автомайданівці запевняють, що так званий охоронник ударив першим, місцеві мешканці це заперечують.

За словами частини селян, вони не хочуть у своєму селі жодних прапорів, особливо – українського, який вони назвали «бендерівським». Інша частина – обурилася європейською символікою на автівках автомайданівців, і при цьому запевнила, що підтримує незалежну ні від кого та неподільну Україну. Меншість – поставилися до Автомайдану цілком позитивно.

Частина селян вірить російському телебаченню, зокрема повідомленням про те, що після перемоги Майдану націоналісти з Західної України нібито влаштовують у Києві та інших містах терор. Тому кучурганівці дуже здивувалися, що автомайданівці, які приїхали до села, є одеситами.

Активісти ж, у свою чергу, припустили, що в покинутій частині можуть ховатися диверсанти, й спробували оглянути територію, попри заперечення місцевих жителів. Крім охоронника в цивільному, на ній нікого не виявилося. Сільський голова Кучурганів Анатолій Левицький, який прийшов щоб залагодити конфлікт, запевнив Радіо Свобода, що жодні диверсійні групи в селі не знаходяться, бо приїжджих небагато, і всіх їх знають в обличчя. Він заперечив також будь-які прояви сепаратизму в селі.

При цьому, найбільш агресивно налаштовані селяни запевняли, що підтримують політику Росії, і що введення військ до Криму – не є агресією. «Це ви втратили Крим, а не ми. Нам нема чого захищатися від Росії», – кричали вони.

Тим часом Державна прикордонна служба України проводить спеціальну операцію на кордоні з Придністров’ям для недопущення в’їзду до України провокаторів. Її розпочали після нещодавніх заяв МЗС України та представників окремих держав в ООН щодо активності російських військ у невизнаній «Придністровській Молдавській Республіці» (ПМР) та «вербування провокаторів для дестабілізації обстановки в Одеській області». Нещодавно СБУ звітувало про затримання на Одещині диверсанта з Придністров’я.

Водночас, під час заворушень та бійок, ініційованих проросійськими активістами в Одесі 6-7 квітня, євромайданівці звернули увагу, що чимало тих, хто намагався спровокувати ситуацію та знущався над українською символікою, були не схожими на одеситів. А частина з них – виглядали й поводилися як вихідці з Росії та Придністров’я, припускають активісти одеського Майдану. Атаки на Євромайдан та органи влади в Одесі в останні дні виявилися невдалими.
Сепаратист провокує одеський Майдан
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

Будуть диверсії, але не військове вторгнення – експерти

Ситуація на українсько-молдовському кордоні, де знаходиться невизнана «Придністровська Молдавська Республіка», є тривожною, каже Радіо Свобода директор Національного інституту стратегічних досліджень в Одесі Артем Філіпенко.

«На мою думку, більшість мешканців Одещини на кордоні з Придністров’ям налаштовані проросійськи. Зокрема, тому що вони віддають перевагу російським телеканалам, з яких отримують інформацію. Адже поруч невизнана влада Придністров’я робить ставку на Росію, – пояснює експерт. – Втім, ситуація на кордоні є стабільною. Про це свідчить хоча б те, що самопроголошена влада ПМР обурюється нібито розпочатою блокадою з боку українських прикордонників. Насправді вони не блокують, а посилюють контроль транспорту, громадян і вантажів», – зазначає Філіпенко.

За словами експерта, прикордонна служба посилила кордон за рахунок мобільних груп, які їздять вздовж прикордонної смуги, а також за рахунок українців, мобілізованих до лав прикордонників за останні тижні. Водночас, за словами Артема Філіпенка, найімовірніше, що диверсійні групи намагатимуться потрапляти в Україну не через поля й лісосмуги на кордоні, а офіційними пропускними пунктами, оскільки мешканці Придністров’я часто мають одночасно український, російський та молдовський паспорти.

Про те, що український кордон із Придністров’ям є захищеним та відносно безпечним, запевнив Радіо Свобода колишній керівник Генштабу Збройних сил України Анатолій Лопата.

«Сама «Придністровська Молдавська Республіка» не здатна до повномасштабних військових дій проти України. Маймо на увазі, що це невизнана держава. І до того ж, Кремль наразі не планує включати її до складу Російської Федерації. Попри це Україна посилила охорону цього кордону. Дуже ймовірними є перетин кордону невеликими групами та провокації на території України під час виборів президента. Готовність військ до відбиття атак з боку Придністров’я – є, але імовірності вторгнення звідти я не бачу», – говорить Анатолій Лопата.

В цілому українські кордони нині є під достатньо охороною, однак абсолютного захисту від проникнення диверсійних груп немає, заявив у коментарі Радіо Свобода депутат від «Батьківщини» Олег Медуниця.

«Навіть під час позиційних воєн суцільна лінія фронту не стає абсолютною перешкодою для диверсантів. Пам’ятаю, в юності, під час військово-патріотичних ігор на Сумщині ми перетинали кордон із Росією в таких місцях, де нас ніхто не міг побачити. Нині – захист усіх наших кордонів із Росією та Придністров’ям посилений. Але гарантії 100% захисту від диверсій ніхто не дасть. Багато що залежить від настроїв місцевого населення», – зазначає Олег Медуниця.

За його спостереженням, часто в місцях, де мешкає багато етнічних росіян, схвалюють політику Путіна, а там, де українські села – його не люблять.

Тим часом Одеський Автомайдан після поїздки до кордону має намір розпочати постійну роз’яснювальну роботу з селянами Одещини, щоб ті не вірили пропаганді російських ЗМІ та не підтримували сепаратистів.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG