Доступність посилання

ТОП новини

«Смолоскипову ходу» у Києві спланували російські спецслужби?


На Майдані тривають конфлікти та сутички. Проте тепер не з «Беркутом», а між активістами. Учасники акції та Самооборона Майдану з’ясовують, хто винен у бійці під час «смолоскипової ходи» у вівторок увечері. Кожна сторона конфлікту звинувачує іншу та називає її провокатором.

Майдан не вдалося взяти штурмом, тому його зараз намагаються розвалити зсередини. Так вважає Олег «Великий», начальник відділу безпеки Майдану. На його думку, бійку 29 квітня між учасниками «смолоскипової ходи» та самооборонівцями спланували саме провокатори. Акція позиціонувалась як хода пам’яті Небесної Сотні. Проте начальник відділу безпеки Майдану стверджує, що учасники акції приховували обличчя, а при собі мали зброю.

«Охорона Майдану попросила роззброїтися, зняти балаклави і пройти мирною ходою. Після цього маленького конфлікту група людей, – кияни, журналісти, гості, хто мав бажання, – провели цю мирну ходу. Проблем більше не було», – зазначив Олег «Великий».
Масова бійка між Самообороною і учасниками смолоскипової ходи на Майдані
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

На думку представника контрольно-ревізійної групи Майдану, що називає себе Спартаком, головною метою подібних провокацій є дискредитація революції. Провокуючи насилля та безлад, екстремісти-провокатори готують яскраві кадри для російських та західних каналів, вважає він.

«Це безпосередньо працює ФСБ, проплачені люди тут, є групи. Бачили вчора ультраправих. Якщо переглядати відео, яке крутиться в інтернеті, так само можна звернути увагу на одного з організаторів ніби мирної ходи – Дмитра Різниченка», – зауважив Спартак.

Заступник секретаря РНБО Вікторія Сюмар на своїй сторінці у мережі «Фейсбук» заявила, що «смолоскипову ходу» спланували російські спецслужби.


«Ідеальна картинка демонстрації «неофашизму» в Києві напередодні 9 травня. Вдалося зупинити силами самооборони. Але варто пам’ятати: це лише початок», – попереджає вона.


Майдан зараз стає плацдармом для провокацій та спекулювань – психолог

Громадський активіст Дмитро Різниченко відкидає звинувачення у спланованих провокаціях під час «смолоскипової ходи». На його думку, нова влада боїться, що народ відсторонить її від керма управління державою. Тому, на його думку, серед сотників є багато людей, що мають стримувати й контролювати Майдан. Саме ці люди, а не мирні учасники ходи, спровокували конфлікт, вважає Різниченко.

«Якраз сотники, які не давали пройти ході, у них були автомати, пістолети, а один ідіот навіть мав гранату. Наші хлопці не були озброєні, тому що ми не піднімали якісь конкретні організації. Ми просто дали об’яву в інтернеті, власне, як Майдан і збирався колись. Прийшли, власне, кияни», – зауважує Дмитро Різниченко.

Соціальний психолог Олег Покальчук вважає, що Майдан зараз стає плацдармом для провокацій та спекулювань, адже він на сьогодні не є рушійною силою змін у державі.

«Він нікому не заважає, але він нікого ні до чого не спонукує зараз, за даних обставин. За умов, скажімо, загроз окупації, Майдан знову буде працювати, як раніше», – вважає експерт.

Центральна рада Сотень Майдану очікує нових провокацій на травневі свята. Аби все пройшло спокійно, буде діяти комендантська година та заборона на зброю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG