Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: російські експерти довели злочинність загарбання Криму Росією


Міністерство закордонних справ заявило в четвер, що взяло до уваги докази, зібрані незалежними експертами і громадськими діячами Росії, які стали «красномовним і черговим підтвердженням злочинного загарбання Криму Росією».

МЗС посилається на огляд, який був підготований 21 квітня членом Ради при президентові Росії з прав людини Євгеном Бобровим, керівником мережі «Міграція і право» правозахисного центру «Меморіал» у Росії Світланою Ганнушкіною і адвокатом мережі Ольгою Цейтліною. На підставі проведених опитувань автори огляду підтверджують, що на так званому «референдумі» у Криму за приєднання до Росії проголосували 50–60 відсотків його учасників за явки у 30–50 відсотків. При цьому, як наголошується в документі, мешканці Криму голосували не стільки за приєднання до Росії, скільки за припинення, за їхніми словами, корупційного свавілля попереднього режиму.

«Вчинена анексія суперечить інтересам і волі переважної більшості кримчан. Це також означає, що Крим неминуче буде позбавлений російської окупації», – впевнені в МЗС.

«Укотре заявляємо, що Автономна Республіка Крим, тимчасово окупована Російською Федерацією, є невід’ємною складовою території Української держави в рамках визнаних міжнародним співтовариством кордонів», – наголошено в заяві.

Рада з прав людини при президентові Росії оприлюднила минулого місяця огляд проблем мешканців Криму, з якими ті зіштовхнулися після анексії Росією українського півострова. Серед тем огляду були й результати так званого «референдуму», терміново проведеного сепаратистською владою півострова на порушення законів і України, і самої автономії, про її приєднання до Росії. Після «референдуму» стверджували, ніби у Криму за вступ до Росії проголосували майже 97 відсотків його учасників за явки в понад 83 відсотки, схожі цифри оголосили й щодо Севастополя. Сумніви в цих цифрах почали лунати відразу.

Більшість держав світу і міжнародні об’єднання не визнали цього «референдуму», проведеного з порушенням українського, кримського і міжнародного законодавства, а відтак і здійсненої на його «підставі» анексії Росією частини території України. Зокрема, в Генеральній асамблеї ООН понад половина держав-членів прямо проголосувала за визнання цього «референдуму» незаконним і нелегітимним.
XS
SM
MD
LG