Доступність посилання

ТОП новини

Уряд України: Дії окупаційного режиму Криму щодо Джемілєва – це відродження сталінських репресій


Як Джемілєва не пускали до Криму
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Як Джемілєва не пускали до Криму

Уряд України розцінює дії самопроголошеної кримської влади щодо недопущення до Криму лідера кримськотатарського народу, багаторічного в’язня радянських таборів, одного з чільних засновників руху за права людини в СРСР Мустафи Джемілєва як відродження сталінських репресивних практик і відтворення сталінської політики пригнічення народів і національної дискримінації.

Про це йдеться в заяві Кабінету міністрів України, оприлюдненій департаментом інформації та комунікацій уряду.

«Уряд України висловлює глибоке обурення діями окупаційної адміністрації, яка брутально перешкоджає в’їзду до Криму лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву. Перешкоджаючи багаторічному борцеві за права і свободу кримськотатарського народу в’їхати на свою Батьківщину, російська сторона вкотре розтоптала наріжні принципи міжнародного права й виразно засвідчила світові, що ховається під її цинічним «занепокоєнням» реалізацією права народів на самовизначення», – ідеться в заяві уряду.

Уряд України вимагає негайного скасування всіх заборон і обмежень, які накладаються на кримськотатарський народ і його лідерів; припинення залякувань мирних громадян і застосування проти них військових підрозділів, провокацій проти Меджлісу кримськотатарського народу, а також притягнення до відповідальності винних у насильстві проти кримських татар і представників інших національностей на окупованій території Криму.

«Нагадуємо, що відповідальність за злочини проти народів є неминучою», – наголошується в заяві.

Сьогодні близько 5 тисяч кримських татар попрямували зустрічати Мустафу Джемілєва, який за рішенням російської влади став «нев’їзним» до Криму.

Їх автоколону на «Турецькому валу» в Армянську заблокували бійці російського ОМОНу з бронетехнікою.

Щоб побачитися зі своїм лідером, колона активістів прорвалась через «живий щит» спецназу ОМОН й попрямувала до пункту пропуску пішки.

Там вони змогли зустрітися з Мустафою Джемілєвим, але до Криму його так і не пропустили, він був вимушений повернутися до Києва.
XS
SM
MD
LG