Доступність посилання

ТОП новини

На дебатах кандидатів на президента не буде змагання – Аласанія


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Київ – Цьогорічні телевізійні дебати кандидатів на президента України проводитимуть по-новому. Претенденти на перемогу не «битимуться» між собою, а відповідатимуть на запитання виборців. Як сподіваються організатори дебатів, вони не нагадуватимуть політичне шоу. Проте експерти скептично налаштовані щодо того, чи дійсно такі суперечки матимуть вплив на виборців.

Теледебати цієї виборчої кампанії проведуть за новими правилами: політики відповідатимуть на запитання виборців, а не змагатимуться у красномовстві один із одним. На це сподівається Зураб Аласанія, генеральний директор Національної телекомпанії України.

Ці дебати не проходять поміж кандидатами. Вони звикли, і глядачі звикли, і всі критики теж звикли, що вони мають битися між собою. Але так не буде: вони розмовляють із людьми
Зураб Аласанія
«Ці дебати не проходять поміж кандидатами. Вони звикли, і глядачі звикли, і всі критики теж звикли, що вони мають битися між собою. Але так не буде: вони розмовляють із людьми», – додає експерт.

На думку політтехнолога Сергія Гайдая, виборці чекатимуть від кандидатів конкретики у відповідях та баченні майбутнього країни. Зокрема, для українців принципово знати, чи здатен політик стабілізувати становище в Україні.

«Ми, взагалі, обираємо головнокомандуючого країни. Тема номер один – це безпека. І основна зона відповідальності майбутнього президента – це силовий блок. І друга тема – це зміна системи політичної, яка є, що можна зробити», – додає політтехнолог.

В Україні немає культури дебатування

Модеруватимуть дебати Зураб Аласанія та журналістка Інна Москвіна. У кожному блоці проекту братимуть участь по три політики. Вони відповідатимуть на запитання студентів та викладачів вишів, експертів, користувачів соцмереж та гостей у студії. Наприкінці півторагодинних дебатів політики зможуть подискутувати одне з одним.

Востаннє дебати кандидатів на президента України проводили 10 років тому – змагалися Віктор Ющенко та Віктор Янукович. На думку Сергія Гайдая, на відміну від західних держав, культура дебатування ще не закріпилась в Україні. Тож для українського електорату суперечки претендентів на посаду глави держави не є визначальними для вибору.

Соціальний психолог Олег Покальчук погоджується: українці занепокоєні дестабілізацією на сході та півдні держави, тому дебати не здатні суттєво змінити симпатії виборців.

У суспільстві і у масовій свідомості існують значно сильніші подразники, які роблять такі дискусії менш цікавими і менш впливовими
Олег Покальчук
«У суспільстві і у масовій свідомості існують значно сильніші подразники, які роблять такі дискусії менш цікавими і менш впливовими», – вважає Олег Покальчук.

Перший раунд дебатів відбуватиметься сьогодні між Анатолієм Гриценком, Ольгою Богомолець та Олександром Клименком. Виборці зможуть подивитися трансляцію в режимі живого часу на Першому національному о 19 годині. Останній раунд дебатів покажуть 23 травня, за два дні до виборів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG