Доступність посилання

ТОП новини

Депутати побилися і ухвалили євроінтеграційні закони


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Київ – У парламенті побилися через ситуацію на Донбасі, але попри це ухвалили низку євроінтеграційних законів. Спікер Олександр Турчинов припускає, що завдяки ним безвізовий режим з ЄС можливий вже до кінця року. Найважливішим документом, ухваленим у вівторок у другому читанні, називають закон про протидію корупції, який містить європейські підходи до контролю прибутків посадовців.

Засідання парламенту почалося з бійки біля трибуни та сварки спікера та лідера Компартії Петра Симоненка. Останній запевняв, що днями на сході України, в Маріуполі, на місцеву міліцію напали силовики з Нацгвардії. Спікер Олександр Турчинов у відповідь назвав Симоненка «брехуном». І не виключив можливості заборони Компартії за антиукраїнські дії та висловлювання. Після цього позафракційний Олег Ляшко заявив, що, за його інформацією, сепаратистами та бойовиками в кількох містах Донбасу керували місцеві лідери КПУ.

Представники Партії регіонів звинуватили чинну владу в ескалації конфлікту, зокрема, регіонал Микола Левченко звинуватив її у фашизмі.

«Так звана антитерористична операція стала терористичною. Люди пішли й проголосували. Не називайте їх сепаратистами. Вони не хочуть жити в одній країні з бандою неонацистів, у країні, в якій сформовані на приватні гроші підрозділи бандитів роблять каральні вилазки на схід», – заявив Левченко, натякаючи на батальйон МВС «Дніпро».
Фашистами є ті, хто ріжуть животи, вбивають священиків, розстрілюють батьків на очах у дітей
Олександр Турчинов

Турчинов на це відповів, що «фашистами є ті, хто ріжуть животи, вбивають священиків, розстрілюють батьків на очах у дітей», натякнувши на останні злочини сепаратистів на Донбасі.

Решта політичних сил, представлених у парламенті, закликали до продовження діалогу з мирними людьми та до боротьби з тими, хто взяв зброю та вчиняє злочини.

Україна зробила три кроки до безвізового режиму з ЄС

Попри конфлікт на початку, парламент ухвалив низку законів, які необхідні для наступного етапу лібералізації візового режиму з ЄС.

Зокрема, ухвалили закон щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні, до якого були зауваження з боку ВО «Свобода»

Однак його ухвалили з другої спроби 272 голосами, після того, як із тексту закону прибрали дискусійну норму про відповідальність за «оголошений намір про дискримінацію».

За ще один закон щодо державної антикорупційної політики, який є частиною плану дій для безвізового режиму з ЄС, проголосували 289 народних депутатів.

Відтепер пропозиція та обіцянка хабаря стануть кримінальними злочинами, а за надання недостовірних даних у деклараціях буде адміністративна відповідальність. Серед інших документів, які мають євроінтеграційне значення, сьогодні ухвалили також закони про захист прав інвесторів та про спрощення ліквідації та реєстрації підприємств.

Очільник парламенту Олександр Турчинов наголосив, що завдяки нинішнім рішенням скасування віз до ЄС можна сподіватись уже до кінця поточного року.

Ухвалені Верховною Радою закони запроваджують в Україні європейські стандарти та наближають безвізовий режим з ЄС, заявив після голосування за них автор законопроекту про державну антикорупційну політику, керівник комітету Верховної Ради з боротьби з організованою злочинністю та корупцією Віктор Чумак.

«Уже цього року посадовець декларуватиме всі свої покупки, більші від 80 тисяч гривень, – зазначає він. – Цей та інші сьогоднішні закони наближають нас до європейських стандартів, зокрема і в антикорупційній діяльності. Наше законодавство уже може бути ефективним. Змін потребують силові органи. Мають бути ефективні СБУ, міліція, прокуратура, суди. Європейці кажуть: якщо у вас таке гарне законодавче антикорупційне поле, ми готові пускати вас до Європи без віз, якщо маєте біометричний паспорт».

Запровадження біометричних паспортів і Віктор Чумак, і експерти називають останнім кроком, який зробить можливим безвізовий режим між Україною та ЄС. У парламенті вважають, що рішення про паспорти нового зразка можуть реалізувати дуже швидко, відтак, можливо, невдовзі українці можуть почути реальну дату, з якої можна буде їздити до Шенгенської зони без віз.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG