Доступність посилання

ТОП новини

Син Байдена в газовій компанії з України – крок до газової незалежності?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)
Російські засоби інформації були серед перших, хто підхопив розповідь про призначення сина віце-президента США до ради директорів мало кому досі відомої української приватної газовидобувної компанії. В цій же раді директорів виявили й колишнього президента Польщі. Обидва заявляють, що пішли туди як приватні особи. У Вашингтоні кажуть, що про конфлікт інтересів не йдеться. Є й думки, що такі призначення допоможуть Україні ще хоч трохи зменшити газову залежність від Росії.

Гантер Байден, син віце-президента США Джо Байдена, став членом ради директорів приватної української газовидобувної компанії Burisma Holdings Ltd., повідомила компанія на своєму сайті на початку тижня. На Заході звернули увагу, що серед перших, хто відразу підхопив цю вістку й поширив її на весь світ, були державні засоби інформації з Росії.

Відвідувачі сайту компанії, про яку мало хто чув у світі, також зауважили, що за кілька тижнів до Байдена-молодшого ще одним членом ради директорів стала інша людина, певною мірою наближена до влади США – Девон Арчер, колишній однокурсник і приятель названого сина державного секретаря Джона Керрі. Знайшовся в цій раді і колишній президент Польщі Александр Квасневський – як мовиться на сайті, він був призначений іще в січні.

Сама компанія, зареєстрована на Кіпрі, належить регіоналові Миколі Злочевському – за влади Віктора Януковича спершу міністрові екології і природних ресурсів, а потім заступникові секретаря РНБО. За повідомленнями, Burisma – ймовірно, найбільша з небагатьох приватних газовидобувних компаній в Україні, які разом видобувають трохи більше як 10 відсотків українського газу; решта припадає на державні чи підконтрольні українській державі компанії.

Вашингтон відкидає сумніви

У США виникли сумніви щодо етичності таких призначень. Та Вашингтон запевнив, що проблем немає – і не тільки з держсекретарем, де стосунок до нього одного з нових директорів Burisma досить далекий, а й із віце-президентом. І в Білому домі, і в апараті Джо Байдена наголосили, що Гантер Байден є приватною особою, юристом за фахом, а віце-президент не надає підтримки ніяким окремим компаніям і не причетний до діяльності Burisma.

У вашингтонській неурядовій організації «Громадяни за відповідальність і етику» теж не побачили конфлікту інтересів, навіть хоч це призначення відповідає політиці США. «Не може ж бути так, що, якщо твій тато віце-президент, то ти вже нічого не можеш робити», – сказала директор організації Мелані Слоун агентству Reuters. Дійсно, Байден-старший часто виступає за підвищення енергетичної незалежності України.

Американське видання BuzzFeed також наводить із цього приводу слова речника Кремля Дмитра Пескова: за його словами, Росія теж не бачить конфлікту інтересів, коли сам Джо Байден працює над тим, щоб усунути залежність України від російського газу, а його син працює в українській газовидобувній промисловості. «Врешті, як усі знають, ніякого газу в Україні немає – газ в Україні російський», – цитує видання слова Пескова.

Burisma допоможе з газовою незалежністю чи сама шукає допомоги?

І саме для того, щоб так не було, і прагне Burisma розширити й поліпшити свою діяльність, каже ще один американець – голова ради директорів компанії, інвестиційний банкір Алан Аптер. Це йде на користь Україні, яка прагне стати незалежною від зовнішніх джерел, чи російських, чи якихсь інших, сказав він виданню Wall Street Journal.

За словами Аптера, це він запросив Байдена-молодшого й Арчера теж стати членами ради. Ніхто з директорів не є акціонером компанії, а за свою роботу вони отримують належну платню, додав він.

І в Польщі Александр Квасневський заявив, що не бачить нічого поганого у своїй співпраці з українською газовою компанією, і попри те, що, як сказав він щоденникові Gazeta Wyborcza, критикував як політика попереднього президента Віктора Януковича. Саме за влади Януковича, в січні, він став членом ради директорів компанії, що належить тодішньому соратникові колишнього українського президента. А в інтерв’ю польській телекомпанії TVP Квасневський наголосив, що його робота в цій компанії дуже корисна, бо її дуже важливо підтримати з огляду на мету незалежності України від російського газу.

А видання Yahoo News додало ще один натяк на те, для чого компанії Burisma можуть бути потрібні такі впливові заступники: адже, як видно з сайту компанії, вона має ліцензії, що охоплюють три ключові вуглеводневі басейни України. А це, крім Карпатського, Дніпровсько-Донецький басейн, де останнім часом діють проросійські збройні сепаратисти, та Азово-Кубанський басейн, що опинився в нині окупованому й анексованому Росією українському Криму.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG