Доступність посилання

ТОП новини

Регіонал пропонує Раді схвалити «Меморандум миру і злагоди»


Народний депутат Вадим Новинський (фракція Партії регіонів) вніс до Верховної Ради України проект постанови «Про Меморандум миру і злагоди».

У проекті пропонується, що «для досягнення миру і злагоди Верховна Рада забезпечить конституційне закріплення статусу російської мови».

Крім того, передбачено невідкладне проведення конституційної реформи, в основу якої буде покладена децентралізація державної влади. Зокрема, пропонується передбачити позаблоковий статус України; участь у будь-яких політичних та економічних міждержавних союзах виключно за результатами всенародного референдуму.

Крім того, передбачається ліквідація обласних та районних державних адміністрацій; формування виконкомів обласних і районних рад та передачу їм функцій виконавчої влади в регіонах; прямі вибори керівників регіонів жителями цих областей; забезпечення повноважень регіонів необхідними фінансовими ресурсами за рахунок встановлення справедливого розподілу доходів бюджетів; забезпечення можливості жителям регіонів вирішувати свої питання на місцевих референдумах.

Також меморандумом передбачається остаточне закріплення статусу України як парламентсько-президентської республіки та відновлення балансу влади між усіма її гілками шляхом ліквідації надмірних повноважень президента та посилення ролі парламенту України в політичному житті країни.

Відповідно до проекту постанови, Верховна Рада зобов’язується ухвалити закон щодо недопущення кримінального переслідування громадян з приводу подій, які були під час масових акцій протесту в Україні, за умови звільнення ними незаконно захоплених будівель, інших громадських місць і добровільного складання зброї, за винятком осіб, які вчинили особливо тяжкі злочини проти життя та здоров’я людей.
XS
SM
MD
LG