Доступність посилання

ТОП новини

Телебачення Росії завжди поруч із терористами у прямій взаємодії – Сюмар


Гість «Вашої Свобода»: Вікторія Сюмар, заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

Інна Кузнецова: Минулої ночі відбулися прориви в Луганській області блокпостів. Загинули люди. Щойно секретар РНБО Андрій Парубій говорив про те, що цифри загиблих уточнюються.

Пані Сюмар, що ж відбулося?
Ваша Свобода: Інформаційна безпека України: сьогодні і завтра
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
13 загиблих. Понад 20 людей важкопоранені

– Справді кількість жертв дуже серйозна. Вже зараз підтверджено 13 загиблих. І понад 20 людей важкопоранені.

Що відбулося насправді там цієї ночі? Вчора, як відомо, там був в.о. президента Олександр Турчинов. Там була просто на місці нарада для планування операції. Операцію запланували таким чином, аби зробити кільце довкола терористів для того, щоб вони не могли проникнути на інші території і інших областей, і на ті території, які вже зачищені від терористів. Це кільце достатньо щільне. Там виставлені блокпости з військових.
Одна спроба прориву з боку кордону Росії

Терористи чудово розуміють, що це кільце довкола них звужується. Тому сьогодні вночі було дві спроби прориву. Одна спроба прориву з боку Луганської області, з боку кордону Росії.

– Це робили росіяни?

– Так.

– Ви маєте чітке підтвердження того, що це були росіяни?
Це були групи «підтримки», були бої з прикордонниками

– Звичайно. Це були групи «підтримки», які постійно заводять з кордону. Там теж були бої з прикордонниками.
У районі Волновахи були спроби розірвати кільце. Є дуже багато жертв як з однієї, так і з іншої сторін. Ситуація до виборів у регіоні буде лишатися дуже напруженою, терористи дуже сильно занепокоєні

А з другого боку, в районі Волновахи були спроби розірвати це кільце і знищити цей блокпост військових українських уже терористів. Там був застосований шквальний вогонь, важка зброя, там були гранатомети, з яких обстрілювали вночі українських військових. Внаслідок чого є дуже багато жертв як з однієї, так і з іншої сторін.

І це показує, що ситуація до виборів у цьому регіоні буде лишатися дуже напруженою, тому що терористи сьогодні дуже сильно занепокоєні. Вони бояться того, що Росія… По суті, є ознаки того, що Росія починає підготовку до відведення військ, очевидно, десь під загрозою Заходу. Терористам стає зрозуміло, що вони не отримають військової підтримки, як це сталося в Криму. Відповідно вони вживають таких радикальних заходів.

Проросійські бойовики в Донецьку, 20 травня 2014 року
Проросійські бойовики в Донецьку, 20 травня 2014 року


– Ці бойовики чи, як Ви називаєте, терористи – це громадяни України чи громадяни Російської Федерації?

– Уже сьогодні навіть було оприлюднене відео двох людей, які народжені в Україні, але які мають російське громадянство, які готувалися в таборі під Ростовом. Тобто, набираються бойовики, які переходять кордон. Це є частина мешканців справді Луганщини і Донеччини, частина є російських громадян. І там навіть є чеченські групи. Так само це відомі речі. Там вони вже формують ці загони, які є терористичними.

Бойовиками називати… За всіма визначаннями і міжнародними, і українським, а це використання зброї, це захоплення приміщень, це захоплення заручників, то це відверта терористична діяльність, метою якої є дестабілізувати ситуацію і посіяти страх та паніку.

– Сьогодні російське телебачення, очевидно, покаже картинку боїв і буде говорити про те, що «фашистська хунта» вбивала «мирне» населення, завела військових і так далі. Що покажуть українські телеканали?
Російське телебачення завжди поруч із терористами у прямій взаємодії, є частиною терористичних груп

– Російське телебачення завжди поруч із терористами у прямій взаємодії, бо саме є частиною терористичних груп. Я вже сказала, що їхнє завдання – сіяти паніку. Для цього треба все це знімати, як мінімум. Ці обстріли. Тут не йдеться про вбивство цивільного, мирного населення. Швидше, вони будуть показувати те, що бойовики обстрілюють українських військових, що наступ, що ситуація нестабільна. Буде, швидше, отака картинка.

Але у мене у зв’язку з цим дуже велике запитання. Чому Росія дозволяє собі і своїм журналістам, яких називає «журналістами», виступати частиною цих терористичних груп і їхнім інформаційним супроводом? Тому що у світі вже давно були прийняті цілком конкретні норми, що не можна взаємодіяти з терористами.

– Можливо, Ви і дасте відповідь для українських глядачів, які іноді дивляться російське телебачення і навіть бачать, як там обсмоктують і Вашу біографію у тому числі? У «Фейсбуці» вчора писали, що один з російських каналів обсмоктував факти з Вашої біографії.

– Це зробило навіть російське МЗС. Це взагалі дивовижна річ, коли МЗС дозволяє собі випади на адресу якихось сторінок біографії. Йдеться про те, що я працювала на «Голос Америки» стрингером. Ваша колега у даному випадку. Це страшний компромат, очевидно, для російського телебачення і навіть для російської влади. Дивно насправді. Дуже дивно все це чути і бачити.

Чому це відбувається? Це ключове запитання. Ця гібридна війна, яка сьогодні ведеться проти України, включає декілька елементів. Росія не йде прямо військами, як це було у Криму, хоча теж намагалися приховати. Говорили про якусь кримську «самооборону». Росія застосовує ці бойові групи. Ці терористичні групи. Там дуже цікаво вони взаємодіють між собою. Тому що вони займаються тренінгами. Ці тренінги на території Криму, на території Росії відбуваються. Вони займаються скупкою місцевого населення і винагородами, вони займаються ідеологічною роботою, ідеологічною обробкою цього місцевого населення.
Інформаційна війна, захоплюються телевишки

Дуже важливий елемент у таких гібридних війнах – це саме інформаційна війна. Це елемент надзвичайно важливий, коли для місцевого населення створюється ідеологічне підґрунтя. Тому захоплюються в першу чергу телевишки, довкола яких ведеться дуже багато боїв, як Ви знаєте. І тут журналісти відіграють дуже важливу роль. Тільки це вже не журналісти. Це вже просто пропагандисти, які є елементом у державній машині, яка веде цю війну.

– Ці журналісти-пропагандисти з каналу LifeNews, яких було затримано, то у зв’язку з тим, що їх було затримано, і розгорнулася ця вся контрпропаганда проти Вас, і проти України. Говорять про те, що їх і тримають не в таких умовах, і зустрічей їм не надають з представниками ОБСЄ.

Як виглядає ситуація на зараз?

– Зараз ведеться слідство СБУ з приводу того, чи це люди, справді які під прикриттям журналістів є насправді бойовиками і терористами, чи вони як журналісти взаємодіють і складають інформаційний супровід терористам. Слідство проводиться. Тому що Ви знаєте, що там важка зброя була виявлена в процесі затримання цих людей.
ПЗРК на зведених курках, був готовий до стрільби. Чому двоє журналістів мають таку зброю?

Взагалі абсолютно випадкова ситуація, яка там сталася. Зупинили автомобіль. Люди показали посвідчення журналістів. Їх попросили показати багажник. Там був ПЗРК на зведених курках. Він був готовий до стрільби. Це велике запитання: чому двоє журналістів мають таку зброю? Комусь вони її перевозять, чи вони самі нею користуються?
Якщо журналісти не причетні до бойових дій, то можемо говорити про обміни

Без відповіді на ці запитання ми не ефективні як влада. Тому що, якщо тут ідеться про загрозу життю і безпеці людей, треба дати відповідь, хто ці люди, і треба показати спроможність покарати злочинців. Якщо це щось випадкове, то це одна ситуація. Якщо ж журналісти не причетні до бойових дій, то, очевидно, ми можемо говорити про якісь там обміни. Тому що українські журналісти, кінорежисери залишаються...

– А чи реально обміняти цих журналістів на Олега Сенцова, наприклад?
Обмін терористами – інша історія

– Все реально. Але треба розуміти, що це за люди, що вони тут робили. Тому що обмін терористами – це вже зовсім інша історія. Тому в цій ситуації треба довести, отримати всі свідчення. Там багато відеоматеріалів, як вони взаємодіють з цими терористами. Тому що весь масив був, власне, записи їхні, коли вони знали. Вони фактично супроводжували у повній взаємодії. І це ледь уже не вважається нормою в російських…

– Ці відеоматеріали були передані в ОБСЄ чи в інші міжнародні організації? Тому що з міжнародних організацій учора були звернення до української влади.

– СБУ займається. Тобто це їхні абсолютно повноваження. І вони є тією інстанцією. Якщо це правова держава, то тут не може хтось зверху подзвонити і сказати: зроби так. Треба робити за законом. Це просто об’єктивна реальність.

– Якщо Ви маєте інформацію про те, що вони таки займалися терористичною діяльністю, то не може йти мова ні в якому разі про їхній обмін. Так само Російська Федерація говорить про те, що кінорежисер Сенцов нібито підозрюється в організації терористичних актів.

– Будемо дивитися. Очевидно, що треба подивитися матеріали справи, дочекатися результатів розслідування. А далі вже діяти відповідно до закону.

– Маємо запитання з мережі «Фейсбук»: «Які терміни запуску суспільного мовлення?».
Суспільне мовлення має з’явитися з 1 січня наступного року

– Суспільне мовлення, я вважаю, – це досить серйозний здобуток, який вдалося нарешті прийняти, цей багатостраждальний закон, який ми від 2004 року, від 2005 року намагаємося прийняти. Вся влада постійно уникала ухвалення цього закону, тому що це потрібно віддати державний канал, який є дуже зручним для керівництва. Але це заслуга Майдану в першу чергу. Після Майдану не можна було цього не робити.

Терміни достатньо прості. Суспільне мовлення має з’явитися з 1 січня наступного року. Що це означає? Що зараз триває перехідний період. Цей перехідний період, очевидно, що і Перший національний, Зураб Аласанія, і Держкомтелерадіо працюють над концептом. Для мене суспільне мовлення – це, по-перше, незалежність, а по-друге, контент, який був би надзвичайно сучасним і відповідав саме запиту суспільства на інформацію.

– Під суспільним мовленням ми розуміємо лише мовлення для українського глядача. Не йдеться про іномовлення?
Іномовлення буде державним

– Не йдеться про іномовлення. Іномовлення буде державним. Суспільне мовлення буде суспільним. Тобто воно фактично буде не під контролем держави. Воно буде під контролем суспільних і громадських організацій, груп, з яких буде формуватися (і політичних партій також) наглядова рада цього телеканалу. І важливо, що воно буде дійсно суспільним, відповідати на запити суспільства на інформацію.

– Маємо запитання радіослухача.

Слухачка: У моєму будинку поселились у 2004 році люди, які приїхали з Росії, вони вже давно проживають в Україні, на Сирці. Коли були вибори між Ющенком і Януковичем, до них прийшли листи з Росії, щоб вони голосували за Януковича. От звідкіля воно йде, цей Янукович. Від Путіна були такі листи.

– Очевидно, що ми вже зараз бачимо, що за цей час, час Віктора Януковича, було зроблено все для повного проникнення і російських спецслужб, і російських громадян в українські органи, у силові структури. І все, що ми бачимо, було спрямовано на розвал цих силових структур, те, що відбувалося і в армії, і в СБУ, і в Службі зовнішньої розвідки, яка у нас була абсолютно орієнтована тільки на Захід і абсолютно не була орієнтована на Схід, з якого, як ми зараз бачимо, є основна загроза.

– Після заяви в.о. глави адміністрації Сергія Пашинського в медіапросторі виникло багато різних розмов. І це коментували через мережу «Фейсбук». Іномовлення, якщо ми говоримо виключно про телебачення, буде на базі телеканалу БТБ і УТР? Чи це буде об’єднано? Як це буде виглядати? І це буде мовлення на закордон виключно чи його зможуть бачити і українці в Україні?

– Концепція зараз насправді готується. Вона практично вже готова. І ми її бачимо таким чином. До речі, заява в.о. голови адміністрації, основний її месидж був у тому, що ми готові робити такий телеканал. І це достатньо важливо.

І що в цьому ключі пропонується? Пропонується зробити концерн іномовлення державний, який буде мовити на закордон і на територію тимчасово окупованої АРК. Тому що у нас є ця проблема, і нам її треба вирішувати.

У нас по суті є три телеканали, які ми хочемо об’єднати в рамках цього концерну. До речі, і «Укрінформ» як державне інформаційне агентство, яке виконує аналогічні завдання, в якого є корпункти, інші речі, які необхідні для іномовлення. Йдеться про УТР. Той іномовний канал, який є, його треба модернізувати дуже серйозно, навіть на технічному рівні. І саме тому БТБ, який, очевидно, не потрібний НБУ, вирішили долучити в цей концерн. Тому що там серйозна технічна база. Вона є основою для модернізації УТР. Є «Перший UKRAINE» також на Першому національному, який має свої частоти мовлення на закордон.
Хочемо показати на закордон свої цінності, свій спосіб життя, і чому Україна не є Росією

Тобто, ми будемо об’єднувати частотний ресурс, технічний ресурс, досвід і формулювати нове контентне наповнення під нові завдання. Завдання – це ключове. Ми хочемо показати на закордон, на країни СНД свої цінності, свій спосіб життя і показати те, чому Україна не є Росією.

– Ви сказали про частоти мовлення на закордон. Йдеться про супутникове мовлення, про ліцензії десь закордоном? Чи про що?

– Йдеться про супутникове мовлення і йдеться про частоти у цифрі, у цифрових операторів, які є в України так само і в США, і в ЄС, які необхідно закривати якісним контентом.

– Тобто в Україні це дивитися не будуть?

– Окрім Криму, ні. БТБ, швидше за все, передасть свої ліцензії і буде мовити на частотах УТР і «Перший UKRAINE». Але тут, до речі, супутник ми не можемо зупинити. Це так само очевидно.

– Запитання ще одного слухача.

Слухачка (переклад): Пані Вікторіє, я давно слідкую за Вами, ще коли Ви брали участь у шоу на телебаченні. Ви розумна, грамотна, мудра. Ви на своєму місці. Хочеться побажати Вам успіхів у роботі і не проявляти слабкості. Досить, ми вже Крим віддали! Ми на своїй землі! Наш народ підтримує Вас і владу. І треба з бандитами робити по-бандитськи.

– Дякую за підтримку! Це наразі дуже важливо.

– У мережі «Фейсбук», до речі, теж пишуть це. Хоча, якщо подивитися на Вашу сторінку у мережі «Фейсбук», то там дуже багато від проросійських громадян…
Тролінг у нас поширене явище. Я отримую в особисті повідомлення такі погрози!

– Тролінг – у нас поширене явище. Я отримую в особисті повідомлення такі погрози! Але, очевидно, це є визнання результативності і ефективності.

– Ще одне запитання з мережі «Фейсбук»: «Восени будуть результати міжнародної консультаційної групи щодо розслідування насильства, у тому числі проти журналістів. Чи планує РНБО публічний звіт щодо цього розслідування та висновки?».

– РНБО не веде слідство. Але ми тримаємо цю ситуацію під контролем, щоб силові структури прозвітували це. Це дійсно дуже важлива ситуація.

На щастя, зараз ми маємо випадки застосовування сили до журналістів, винятково в зоні проведення АТО і з боку якраз терористів і сепаратистів. Цю проблему нам вдалося зняти. Це показує зайвий раз, що це була проблема влади минулої, коли проти журналістів використовувалася сила з боку силових структур під час Євромайдану, і до того дуже багато таких випадків було.

– До речі, чи маєте якусь інформацію від силових структур стосовно того, як розслідуються справи стосовно журналістів, які потерпіли під час Євромайдану?
Я не є задоволеною з приводу темпів розслідування (нападів на журналістів часів Євромайдану – ред.)

– Я намагаюся активізувати це питання. Відверто Вам скажу, що я не є задоволеною особливо з приводу темпів розслідування (нападів на журналістів часів Євромайдану – ред.) . Можна зважати як завгодно на складну ситуацію. Тому що міліція сьогодні, по-перше, очевидно, потребує модернізації, бо вона була під інше заточена, а по-друге, у неї сьогодні багато справ. Це так. Тому що постійно відбувається перекидання підрозділів різних з центру України на схід. Бо Ви ж знаєте, що на сході взагалі паралізована робота цих структур МВС. Але, очевидно, такі завдання треба виконувати у першу чергу. Тому ці темпи треба, на жаль, активізувати, у тому числі і громадськими вимогами. Я тільки прихильник цього.

– Мушу сказати, що стосовно журналістів Радіо Свобода, які потерпіли ще в січні, останнім часом ніяких дій не було. Їх навіть нікуди не викликали, не запрошували.

Запитання ще одного слухача.

Слухачка: Пані Вікторіє, чи понесуть відповідальність, бодай відсторонення від роботи, ті журналісти і оператори, наприклад, «Інтеру», що в період Майдану годували нас дезінформацією, які на рівні з Росією винні у цій війні?

– Я дуже добре розумію, про що Ви говорите. Цей конфлікт між журналістами. І те, що журналісти часом відверто продають та виконують не журналістську, а пропагандистську роботу, було притаманно для України. Дай, Боже, щоб ми цього позбулися.

Але я Вам скажу, що я не є прихильником того, щоб держава це робила. Це має бути саморегуляція всередині журналістської спільноти. Самі журналісти мають своїм колегам давати оцінки. Очевидно, це має бути символічно і для власників медіа. Якщо ці люди діяли в такий спосіб, то знову ж таки, чи є це саме ті люди, які мають право на роботу надалі? Тобто це питання саморегуляції всередині самої журналістської спільноти. І хотілося б, щоб, звісно, вона відбулася.

– Сьогоднішня ситуація з газетою «Вєсті». Там нібито арештовані рахунки. Говорять, що були в редакції так звані «маски-шоу». Що відбувається? Бо головний редактор і, як він каже, власник видання заявив про те, що це утиски свободи слова на велику газету, яка розповсюджується безкоштовно напередодні виборів.
Йшлося про відмивання коштів головним редактором. Один випадок – приховування податків на 17 мільйонів! Гроші надходили від структур Курченка

– Я не зовсім розумію. Газета не закривається ж. До чого тут свобода слова? Податкова міліція з’ясувала, що йшлося про відмивання коштів самим головним редактором. Суми вражаючі! Там тільки один випадок – це приховування податків на 17 мільйонів! А гроші надходили від структур, які близькі до Сергія Курченка, фактично від структур Курченка, рахунки якого заблоковані у всьому світі. Треба з’ясувати походження цих коштів, що це за кошти, треба з’ясувати, що з ними робили, а їх знімали фактично кешем, як фінансувалася так звана «безкоштовна» газета.

Якщо там буде нова бізнес-модель, очевидно, то це ніяким чином самій газеті ніяк не зашкодить. Але за зловживання з відмиванням коштів відповідають в усіх нормальних країнах. Інакше просто не буває. Треба справи вести абсолютно прозоро. Тому це справа, яка не стосується свободи слова. Це справа стосується безпосередньо розслідування фінансових зловживань.

– Але арешт рахунків так чи інакше припинить видання газети, тому що треба ж платити за друкарні.

– Я думаю, що можливі в такому разі і інші рахунки, які були б прозорими, зрозумілими, на яких не було б коштів від таких структур.

– У нас ситуація з журналістами телеканалу ІСТV, яких затримали відразу, як вони перетнули кордон Російської Федерації. І виглядало так, як вони вже потім сказали, що їх «здали» українські прикордонники. Як тільки вони перетнули кордон, до них відразу підійшли прикордонники інші та їх затримали, нічого не пояснюючи. Потім відпустили, але якийсь час тримали. Вони хотіли подивитися, що відбувається на прикордонні.

Це прояви чого? Невиконання службових обов’язків прикордонниками?

– Це, напевне, якісь індивідуальні речі. Тому що всяке може бути в сенсі, що якісь непорозуміння, очевидно, могли статися. Але це точно підстави для внутрішнього розслідування. І ми будемо про це говорити з прикордонною службою.

– Україна готується до виборів 25 травня. Андрій Парубій на брифінгу говорив про те, що наші «друзі» з Російської Федерації намагатимуться зірвати вибори. Що порекомендуєте громадянам?

– Я тут навіть просила б усе-таки українців бути активними. Сьогодні вибори ці означають дуже багато для стабілізації ситуації, для безпеки, національної безпеки. Дуже важливо прийти на вибори.

Виборча кампанія, напевне, вперше була настільки прозорою. Все-таки відбувалася без адміністративного тиску. Треба сказати своє слово і треба проголосувати. Дуже важливо, щоб ми отримали нарешті цілком легальну владу. І це принципово важливо для стабілізації ситуації в Україні.

– Будемо сподіватися, що ситуація стабілізується.
  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG