Доступність посилання

ТОП новини

Росія вкрала 2 мільярди кубометрів українського газу – Яценюк


Київ – Якщо до 29 травня «Нафтогаз» і «Газпром» не підпишуть угоди, то українсько-російське «газове питання» вирішуватиме Стокгольмський арбітраж. Про це у вівторок під час засідання уряду заявив прем’єр Арсеній Яценюк. Цього тижня запланований наступний раунд переговорів між компаніями за участю представників ЄС. Українські експерти, однак, на досягнення домовленості найближчим часом не розраховують.

Україна готова заплатити Російській Федерації за придбаний газ, однак в такому разі протилежна сторона повинна віддати близько мільярда доларів за паливо, що видобувають на території анексованого Криму. Про це заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, відкриваючи засідання уряду.

«Ми хочемо почути відповідь від Росії в питанні повернення Україні 2,2 мільярда кубічних метрів газу, які Росія вкрала через «Чорноморнафтогаз» на території Автономної республіки Крим», – зауважив політик.

Яценюк зазначив, що якщо до 29 травня не підпишуть угоди між «Нафтогазом України» і російським «Газпромом», то компанії зустрінуться в Стокгольмському арбітражі.

Раніше у НАК «Нафтогазі» повідомили, що в газових переговорах із Росією в Берліні за участю ЄС жодного прогресу досягнуто не було, наступний раунд переговорів заплановано провести впродовж цього тижня.

Російський міністр енергетики Олександр Новак заявив у понеділок, що Росія готова вести з Україною переговори про ціну на газ, якщо до 31 травня Київ погасить 2,5 мільярда доларів боргу за спожите паливо.

Найімовірніше, до кінця місяця сторони не домовляться – Саприкін

«Газпром» не буде виконувати умов української сторони щодо встановлення тимчасової ціни на газ до вирішення спірних питань, вважає незалежний енергетичний експерт Володимир Саприкін. Однак і в те, що з початку літа припинять поставки газу через українські газопроводи, він також не вірить. Каже: таким чином «Газпром» завдасть сам собі нищівного удару.

«Арбітраж може розглядати це питання і рік, і більше, – зазначає при цьому Саприкін. – Арбітраж може зобов’язати «Газпром» не припиняти постачати газ, безумовно, це його святий обов’язок, а також встановити якусь середню ціну, таку тимчасову, до повного вирішення цього спору».

За словами експерта, він би не об’єднував в одне питання цей конфлікт та ситуацію із «Чорноморнафтогазу». На його переконання, газовидобуток у Криму треба врегульовувати через міжнародні суди.

Наразі Росія встановила для України одну з найвищих цін на газ – майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубів.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG