Доступність посилання

ТОП новини

Запоріжжя попрощалося з загиблим бійцем батальйону «Донбас»


Бійці батальйону «Донбас» вшанували пам’ять загиблого ходою по Запоріжжю
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00

Бійці батальйону «Донбас» вшанували пам’ять загиблого ходою по Запоріжжю

Запоріжжя – Запоріжжя попрощалося з одним із загиблих бійців батальйону «Донбас». Його прізвище публічно не називають, бо бояться за родину: молодший син полеглого і далі воює у Словʼянську. Вшанувати пам’ять маршем по центральному проспекту міста приїхали і товариші військового.

Активіст батальйону «Донбас» з позивним ім’ям Матвій загинув під час сутичок поблизу селища Карлівка на Донеччині. 23 травня батальйон потрапив у засідку терористів. Керівник штабу Самооборони Запорізької області Сергій Тіунов у розмові з Радіо Свобода спробував відтворити перебіг подій того дня.

«Бій був жорстоким. Той кемпінг, що під Карлівкою, майже знищений. На стінах видно сліди не лише від автоматів, але й від крупнокаліберних кулеметів. Це значить, що наших хлопців розстрілювали в тому числі і з БТРів та крупнокаліберних кулеметів. Це при тому, що вони змогли майже всім складом з цього бою вийти, хоча засідка була підготована попередньо і місцеві мешканці нам навіть показали місця де чекали. Тобто наш батальйон там чекали», – зазначив він.

У тих боях загинув і Матвій. «Зранку на початку восьмої він подзвонив мамі. Сказав одне слово. Я так розумію, що там була засідка, чи щось подібне. О восьмій вечора я відкрила інтернет і побачила, що батальйон «Донбас» потрапив у засідку», – розповіла донька загиблого Олена.

За її словами, після того, як батько не вийшов на зв’язок, їй зателефонували люди з боку сепаратистів. «Мені подзвонили і сказали, що він загинув. Вони назвали Карлівку містом. Вони навіть не орієнтувалися, де перебувають», – розповіла донька загиблого.

Тіло погодилися віддати лише за певних умов

Донька звернулася за допомогою у штаб Самооборони Запорізької області. Щоб забрати тіло, активісти вирішили їхати в Карлівку. Втім, у сепаратистів були певні умови. Відтак, за словами голови обласної самооборони Запоріжжя Сергія Тіунова, існувала небезпека просто потрапити у полон.

«Вони висунули нам умову, щоб було не більше, ніж 4 людини, на автомобілі з відкритим верхом, з білим прапором, без зброї. Гарантували безпеку, якщо ми дотримаємося цієї умови. Ми виїхали туди, до їхнього блокпосту. Вони показали, де тіло. Йому було вже більше доби. Ці люди, які називають себе християнами, навіть нічим його не накрили», – розповів керівник Самооборони.

Підтримати запоріжців та вшанувати пам’ять загиблого в бою товариша по службі приїхало близько сотні бійців батальйону «Донбас». Маршем та похоронною процесією друзі бійця та просто небайдужі городяни пройшли центральним проспектом Запоріжжя. Поховали Матвія в селищі Томаківка, де він із сім’єю і мешкав.

Молодший 27-річний син загиблого також воює за Україну у складі батальйону під Слов’янськом (з цієї причини справжнє прізвище полеглого бійця публічно не згадують). На похорон батька, за словами родини, сина не відпустили.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG