Доступність посилання

ТОП новини

Єгипет обирає президента з неоднозначною репутацією


У Єгипті все ніяк не завершаться президентські вибори – майже через рік після скинення попереднього президента. Влада країни посеред низької явки продовжила дводенне голосування ще й на третій день. Та ніхто не сумнівається, що після них країну далі очолюватиме людина, яка й керувала нею цей час, – колишній чільний військовий Єгипту Абдель-Фаттах ас-Сісі. Його репутація вельми неоднозначна: одні хвалять кандидата від військових як борця з радикальним ісламізмом, інші критикують як порушника прав людини.

Вівторок, що мав бути другим і останнім днем голосування, влада Єгипту оголосила вихідним. Потім час для голосування продовжили на годину. Врешті повідомили, що вибори продовжені ще й на середу. Явка виявилася нижча від очікуваної. А по суті наперед відомому переможцеві на ім’я Абдель-Фаттах ас-Сісі, організаторові скинення попереднього голови держави, потрібна не просто перемога, а свідчення підтримки більшості населення.

Суперника він має лише одного: лівий політик Хамдін Сабахі, за всіма даними, не має ніяких шансів на успіх. І Абдель-Фаттах ас-Сісі, сам прийшовши проголосувати, говорив упевнено: «Сьогодні єгиптяни приходять, щоб написати свою історію і підтримати своє майбутнє. На нас дивиться весь світ. Єгиптяни зараз роблять історію і створюють своє майбутнє».

Скинув обраного президента, тепер обирається сам

Саме він, донедавна «головний військовик Єгипту» з цілою низкою чільних посад у Збройних Силах, у червні минулого року оголосив про усунення з посади Мухаммада Мурсі, першого демократично обраного президента. Причиною, за словами ас-Сісі, стали тривалі й масові протести проти влади Мурсі. Супротивники колишнього президента звинувачували його в намаганні надати надто великої ваги в суспільстві й державі ісламістам, у першу чергу відносно поміркованому рухові «Мусульманське братство». Саме з лав цього руху й вийшов Мухаммад Мурсі.

Щоправда, й сам ас-Сісі на чолі тимчасової військової влади, а потім формально цивільний уряд, що по суті перебував під його впливом, не заспокоїли країни. Масові виступи стали влаштовувати вже прихильники Мурсі й ісламістів. У тривалих сутичках і придушеннях цих протестів сотні людей, переважно ісламістів, загинули, тисячі були ув’язнені. Понад тисячу людей нині засуджені до страти.

Боротьба з ісламізмом через порушення прав людини

За оцінками правозахисної організації Huiman Rights Watch, у в’язницях Єгипту перебуває понад 20 тисяч членів «Мусульманського братства», яке влада країни заборонила, та інших дисидентів. Інші правозахисники, з Amnesty International, мають цілі добірки документів про грубі порушення прав людини в перебігу придушення ісламістів.

Прихильники ж ас-Сісі вважають, що саме 59-річний колишній чільний військовик зможе впевнено вирішити проблеми країни. Серед цих проблем – і насильство з боку войовничих ісламістів, яке вже відлякало від Єгипту багатьох інвесторів, і енергетична криза й загальний застій в економіці.

Несподіванок не чекають

Як очікують, несподіванок на виборах не буде – ні щодо проведення, ні щодо результатів. Генеральний секретар Ліги арабських держав Набіль аль-Арабі, сам єгиптянин, прийшовши на вибори, заявив: «Усе йде добре. Люди, які судитимуть про цей процес, – спостерігачі з усіх країн Ліги арабських держав, не єгиптяни. Я ж, як єгиптянин, не коментуватиму».

Підрахунок голосів, за планами, мав би завершитися через день після закінчення голосування. Остаточні результати планують оголосити 5 червня.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG