Доступність посилання

ТОП новини

Держземагентство шукає хабарників по телефону


Київ – Державне агентство земельних ресурсів України відкриває антикорупційну «гарячу лінію». Таким чином, відомство має намір надавати громадянам консультації і відповідати на скарги – під персональну відповідальність очільника відомства. Однак, за словами членів профільного парламентського комітету, гаряча лінія може допомогти тільки від локальної корупції, коли йдеться не про великі суми. А «велику рибку» зловити може хіба спеціально створений для цього орган.

Стадіон «Старт» майже у центрі Києва – в епіцентрі земельних скандалів із 2010 року, коли товариство з обмеженою відповідальністю «Голден хаус» хотіло реконструювати спорткомплекс, щоб звести на його території кілька висотних будинків, а тодішній голова КМДА Олександр Попов постановив збудувати там ще й вертолітний майданчик.

Зараз в офісному приміщенні на території стадіону сидить людина, яка називає себе представником «Голден хаус», але імені не називає і відповідати на запитання журналістів відмовляється. На території продовжують діяти різні спортивні секції, але прибиранням на стадіоні займаються громадські активісти та небайдужі мешканці довколишніх будинків.

У «Віснику приватизації» від 4 серпня 2010 року йдеться про приватизацію спорткомплексу юридичною особою. Радіо Свобода звернулося у Державну реєстраційну службу, аби дізнатися, кому належить «Старт», але отримало відписку. У відповіді йшлося, що начебто, за чинним законодавством, інформацію навіть про форму власності земельної ділянки може отримати тільки сам власник цієї ділянки.

Земельні зловживання фіксуватимуть шість операторів і чотири аналітики – Рудик

Тепер боротися із відписками взялися у Державному земельному агентстві. Очільник відомства Сергій Рудик заявив, що має намір налагодити співпрацю у цьому питанні і з іншими суміжними відомствами, що займаються землею, в тому числі – і реєстраційною службою. Зараз на базі Держземагентства створили гарячу лінію, подзвонивши на яку, можна отримати консультацію або повідомити про корупційні зловживання у всіх регіонах України. Відповідь обіцяють надати протягом 14 днів. У Держземагентстві зараз працює 12 тисяч людей, із них – півтори тисячі тільки керівного складу, гаряча лінія має стати одним із інструментів громадського контролю, говорить Рудик.

«Вона буде працювати кожного робочого дня, крім вихідних і святкових, із 9:00 до 17:00, а в п’ятницю – так само, як і інші державні службовці працюють – з 9:00 до 16:45. І ситуації, коли людина не додзвониться, за шести операторів і чотирьох аналітиків, ми не допустимо», – зазначає він.

Антикорупційне бюро досі не має законодавчої бази – депутат

Є «дрібна» корупція, що стосується хабарів на місцях, а є «велика» корупція, яка стосується всього Держземагентства, і якщо з першою «гаряча лінія» може боротися, то з другою – навряд, вважає член парламентського комітету з боротьби із організованою злочинністю та корупцією позафракційний депутат Юрій Дерев’янко. На його переконання, для цього потрібен окремий уповноважений орган, однак законодавства, яке б регулювало діяльність Антикорупційного бюро, досі не ухвалили.

«Там є кілька законопроектів альтернативних, – зауважує депутат. – Ми на комітеті, до речі, відправили їх європейським колегам на оцінку. І так само сподіваємося, що Рада підтримає, хоча що далі, то більше скепсису, що підтримає, враховуючи, як вона зараз працює…»

Тим часом, як розповів напередодні Радіо Свобода очільник КМДА Володимир Бондаренко, нині на карті Києва – багато «білих плям»: це, зокрема, крамниці «Сяйво» і «Знання», Будинок актора, іподром та Гостиний двір. За його словами, для розслідувань щодо таких об’єктів створено понад 10 спеціальних груп. Тепер із цим працюватиме нове керівництво міста.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG