Доступність посилання

ТОП новини

Іншого виходу, ніж запровадити воєнний стан на Сході, немає – Тенюх


Проросійський бойовик на блокпосту біля села Пєскі, Донецька область, 3 червня 2014 року
Проросійський бойовик на блокпосту біля села Пєскі, Донецька область, 3 червня 2014 року
Київ – Парламентська більшість у вівторок, 3 червня, аплодувала рішенню про відкриття кримінальної справи та арешт депутата Олега Царьова і мовчала про перспективи запровадження воєнного стану на Сході України. Як пояснив Радіо Свобода депутат від «Батьківщини», заступник голови адміністрації президента Андрій Сенченко, який виступив на підтримку введення воєнного стану, депутати очікуватимуть рішення новообраного президента України щодо воєнного стану, тому до дня інавгурації, 7 червня, говорити про це зарано. Радіо Свобода також спробувало зясувати, чи готові народні депутати підтримати Петра Порошенка в разі його звернення до них щодо ухвалення рішення про стан війни, який передбачить нові правові умови для дій армії проти озброєних бойовиків на Донбасі.

На засіданні Верховної Ради у вівторок, 3 червня, оплесками народні депутати привітали не ухвалення якого-небудь реформаторського акту чи, приміром, оприлюднення остаточних результатів президентських виборів. Аплодисментами вони вітали постанову про відкриття кримінального провадження проти депутата Олега Царьова, який заявив про створення в Україні так званої незалежної «Новоросії».

Цього ж дня, за попередньою інформацією, Верховна Рада гіпотетично могла б розглянути питання запровадження на території Донецької та Луганської областей воєнного стану. Але воно до порядку денного не було включене, попри загибель людей, тиск часу та інші щоденні тривожні новини зі Сходу.

Новообраний президент України Петро Порошенко одразу після виборів сказав, що «АТО має тривати години», а не місяці. Щоправда, у подробиці того, як це можна зробити, він не вдавався.

«Я підтримую її продовження, але вимагаю зміни її формату. Вона має бути коротшою в часі, ефективнішою. Частини та підрозділи мають бути значно краще оснащеними, вони повинні мати найкращу зброю, амуніцію та оснащення», – заявив новообраний президент України.

Чи буде запроваджений воєнний стан, залежить від Порошенка – Сенченко

Екс-міністр оборони, адмірал Ігор Тенюх, що очолив оборонне відомство у період військового вторгнення Росії в Крим, переконаний, що воєнний стан мав бути запроваджений ще два місяці тому, коли на Донбасі діяло 150 озброєних сепаратистів. Сьогодні є дані про те, що їх там уже близько 10 тисяч, зазначає адмірал. На його переконання, альтернативи воєнному стану немає: він дасть змогу запровадити комендантську годину, розмістити по всій території українські патрулі, створить законні підстави та умови для рішучих дій силовиків.

«Президент, якого обрав український народ, сказав, що антитерористична операція повинна бути проведена протягом кількох годин. Провести таку операцію в тій ситуації, яка сьогодні склалася, можна тільки через введення воєнного стану», – наголошує Ігор Тенюх.

Виконувач обов’язків заступника голови адміністрації президента, депутат з фракції «Батьківщина» Андрій Сенченко є одним з ініціаторів розгляду питання воєнного стану на Сході України у Верховній Раді. Він пояснює, що чи буде запроваджений воєнний стан, чи ні – залежатиме від волі новообраного президента. Іншими словами, саме на ньому все замикається, адже, згідно з Конституцією, він має підписати відповідний указ і після цього звернутися до парламенту. Отже, раніше 7 червня, дати інавгурації Петра Порошенка, введення воєнного стану офіційно не розглядатиметься.

«Я вважаю, що існує потреба у запровадженні воєнного стану. Але моя пропозиція має індивідуальний характер, тому що це право президента як голови, верховного головнокомандувача», – наголосив Анатолій Сенченко.

Верховна Рада повинна ухвалити рішення про запровадження воєнного стану упродовж двох днів від моменту звернення президента України.

Депутати не мають ніякої інформації, чи буде розглядатися питання воєнного стану – Доній

Народний депутат, регіонал Ганна Герман донедавна говорила про потребу дослухатися до думки протестувальників на Сході України. Але нині й вона підтримує введення воєнного стану на Донбасі.

«Я думаю, що це потрібно зробити, це дало б змогу краще спланувати перемогу над сепаратистами», – каже вона.

Уповноважений депутатської групи «Європейська суверенна Україна» Олесь Доній на запитання Радіо Свобода, чи буде парламент розглядати питання можливого запровадження воєнного стану на Сході України і коли це може бути, каже, що звичайні депутати і навіть голови фракцій нічого з цього приводу не відають.

«Інформації у нас щодо цього немає. Щодо будь-яких ініціатив, які висуваються депутатами на погоджувальній раді, у нас немає гарантій, що вони вноситимуться на порядок денний. Тому що вони вставляються волюнтаристськи головою Верховної Ради. Він вставляє, що хоче. Ми, як депутати, навіть як голови фракцій, не можемо вплинути», – зауважив Олесь Доній.

Депутат додав до цього, що нинішню Верховну Раду «кнопкодавів та ледарів» потрібно переобирати, щоб можна було в майбутньому прогнозувати, що й коли підтримуватимуть народні обранці у критичні моменти життя країни.

Тим часом позафракційний народний депутат Інна Богословська з трибуни Верховної Ради закликала розробити цілу нову антитерористичну концепцію. Перед цим вона розкритикувала депутатів-регіоналів та комуністів зі Сходу за «розпалювання тероризму».

«Ви не можете допомогти людям, тому, крім розпалювання тероризму, ви нічим не займаєтеся. Тому, по-перше, парламент має піти на вибори. По-друге, має бути розроблена нова стратегія антитерористичної боротьби, концепція АТО», – заявила політик.

Воєнний стан не потрібно запроваджувати, проти бойовиків має діяти спецназ – Юрій Мірошниченко

Але не всі депутати бачать потребу й доцільність у запровадженні воєнного стану на Сході.

Так, депутат-регіонал Юрій Мірошниченко зазначає: «Я не підтримую ідею введення воєнного стану, надзвичайного стану. Взагалі, вважаю, що силою зброї конфлікт в Україні ми не вирішимо. Переконаний, що зброя починає війну, але лише діалог, переговори її завершують. Досвід цієї антитерористичної операції, яка вже тривалий час є в Україні, говорить про те, що вона не досягла очікуваних результатів: вона не стала швидкою, вона не стала такою, яка б не зачіпала мирне населення. Вона не вирішила жодної проблеми. Дуже сподіваюся, що новообраний президент організує і політичний діалог, і міждержавний для того, щоб ми подолали це протистояння».

На уточнююче запитання про те, що ж робити з російськими найманцями, які перетинають український кордон і ведуть активні бойові дії на українській території, народний депутат каже, що проти них треба застосувати спецпризначенців. Але повномасштабний воєнний стан навіть і за таких обставин, на його думку, не виправданий.

Тим часом Андрій Сенченко радить зачекати, як мінімум, до вечора суботи, 7 червня, коли Збройні сили України отримають офіційно нового головнокомандувача, щоб знову порушити питання воєнного стану на Сході України.
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG