Доступність посилання

ТОП новини

В Донецьку вибухнув мікроавтобус «ДНР», по області їздять танки


Михайло Озеров

Донецьк – Вночі у Донецьку пролунав потужний вибух, біля адміністрації, захопленої сепаратистами, вибухнув мікроавтобус лідерів «ДНР», яку Україна визнала терористичною організацією. У МВС повідомляють про перетин кордону військовою технікою Росії, а по області весь день їздила колона танків та вантажівок із бойовиками під російським прапором. Водночас, реакції сусідньої держави на звернення повернути дітей, які були викрадені бойовиками, досі немає.

Близько 22:00 у Донецьку пролунав потужний вибух, який було чути у кількох районах міста. Вибухнув мікроавтобус лідерів «ДНР», яку Україна визнала терористичною організацією. Вибух був такої сили, що за кілька кілометрів від місця, а це площа перед захопленою будівлею ОДА, дрижали вікна і реагували сигналізації автомобілів.

Як розповідають представники «ДНР», мікроавтобус належав лідерам так званої «республіки», також є версія, що в ньому була зброя і боєприпаси, що й спричинило вибух такої сили. Причина вибуху наразі невідома, представники «ДНР» називають те, що сталось терактом і заявляють, що це черговий замах на Дениса Пушиліна, лідера сепаратистів. В результаті вибуху постраждало кілька охоронців Пушиліна, а також кілька людей, що знаходились біля мікроавтобуса. Хочу нагадати, що днями в результаті нападу на машину Дениса Пушиліна загинув його помічник.

За офіційними даними департаменту охорони здоров’я, постраждало семеро людей, їхній стан медики оцінюють по-різному.

За словами представників «ДНР», протягом ночі двоє людей померло у лікарні, щоправда офіційного підтвердження цим даним поки не маємо. Офіційну інформацію про причини вибуху і деталі сподіваємось дізнатись уже сьогодні від працівників міліції, які працювали на місці події.

Царьов у Донецьку

Олег Царьов приїхав до Донецька у супроводі одіозного депутата держдуми Росії Олексія Журавльова, відомого своїми гомофобськими законопроектами.
При цьому, депутат визнав, що перетнув кордон незаконно. Царьов провів у приміщенні захопленої ОДА прес-конференцію, на яку потрапили, властиво, переважно російські ЗМІ. Олексій Журавльов закидав українській владі численні обвинувачення у військових злочинах та відсутності гуманітарного коридору, а Олег Царьов заявив, що заява слідчого комітету РФ «про злочини на території ЛНР та ДНР» свідчить про непряме визнання Росією республік. Також, за його словам, офіс руху «Восточный фронт» відкрився у Москві. Місцева міліція жодним чином не відреагувала на появу у місті нелегала та особи, яку розшукує генпрокуратура.

Дітей вимагають повернути

Українське консульство у Ростові-на-Дону підтвердило, що частина дітей, викрадених на Донеччині, дійсно перетнула кордон і зараз знаходиться в Росії.
Донецька облдержадміністрація, разом із МЗС та омбудсменом вже звернулись до Росії із вимогою повернути дітей, адже ті не мають відповідних документів для перетину державного кордону. Вчора вранці озброєні бойовики зупинили автобус, що прямував зі Сніжного на Дніпропетровщину, в якому їхало 25 дітей, переважно сиріт, для оздоровлення.

Сепаратисти змусили автобус змінити маршрут і повезли його до кордону, де російські прикордонники пустили дітей без належних документів, на територію іншої держави. За даними Донецької ОДА діти знаходяться у таборі для біженців у Ростовській області. При цьому, низка листів уже доправлена до уповноважених осіб у Росії, наразі на Донеччині чекають пояснень та повернення дітей на Батьківщину.

По області їздять танки

Не зважаючи на заяви про відновлення кордону, вчора на Донеччині було помічено три танки із триколорами, які пересувались по області. Вперше вони згадуються у Сніжному, потім колона рушила у Торез і Макіївку, де очевидці загубили її слід. Є кілька версій щодо точки призначення цієї військової техніки – це південь області, донецький аеропорт та Слов’янськ. Разом із трьома танками у колоні є КАМАЗ із озброєними людьми.

Водночас, у самопроголошеній республіці підтверджують отримання техніки. «Отримання танків підтверджуємо. Вони будуть доправлені у найбільш гарячі точки», – говорять сепаратисти. Вони заявили, що танки взяли зі захоплених в Україні складах, що суперечить офіційній українській версії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG