Доступність посилання

ТОП новини

У Держдумі Росії закликають не посилати російських журналістів у зону АТО


Засідання Державної думи Росії, Москва, 21 травня 2014 року
Засідання Державної думи Росії, Москва, 21 травня 2014 року

Київ – У Росії закликають зупинити роботу російських журналістів у зоні АТО на Сході України і звинувачують у загибелі співробітників Всеросійської держтелерадіокомпанії Ігоря Корнелюка і Антона Волошина українську владу. В прес-центрі АТО кажуть: журналісти працювали без акредитації та засобів захисту, перебували на блокпостах бойовиків, що суворо заборонено. А за інформацією Центру військово-політичних досліджень, потрапили вони на територію України нелегально і здійснювали інформаційний супровід діяльності одній з терористичних груп.

Депутат російської Держдуми, журналіст Михайло Маркелов закликав російські телеканали зупинити відправку знімальних груп до зони збройного конфлікту на Сході України, повідомляє «РИА Новости». Водночас прем’єр Росії Дмитро Медведєв на своїй сторінці в Facebook написав, що в загибелі журналістів російської ВДТРК (телеканал «Россия 1» та інші) винне керівництво України.

«За ситуацію в сусідній Україні відповідають ті, хто називає себе її владою», зазначив Медведєв.

Віталій Чуркін
Віталій Чуркін

А російський посол в ООН Віталій Чуркін, який зараз головує в Раді безпеки, заявив, що журналісти в Україні стали мішенню для сил АТО.

Наші журналісти з великим досвідом в інших конфліктних точках кажуть, що це вперше, що вони відчувають, що стають мішенями для урядових сил
Віталій Чуркін

«Наші журналісти з великим досвідом в інших конфліктних точках кажуть, що це вперше, що вони відчувають, що стають мішенями для урядових сил. Такого ніколи не було, навіть в часи Саддама Хусейна, коли Багдад захопили американські війська, журналісти могли працювати і не було для них фізичних перешкод від уряду. Зараз не так. Арешти, побиття, залякування… На щастя в тих випадках російські репортери були звільнені українською владою. Але це й випадок обурливий, і ми – російська делегація – обурена і засмучена мовою, якою говорять про підтримку журналістів члени Ради безпеки. Бо деякі члени дуже мотивовані своїми політичними інтересами, на жаль», – заявив Чуркін.

Журналісти перебували на блокпосту бойовиків?

У заяві ж МЗС Росії йдеться про те, що журналіст загинув у результаті мінометного обстрілу українськими силовиками місця, де відсутні будь-які військові об’єкти.

«Загибель російського журналіста знову переконливо показала всю злочинну сутність сил, що розв’язали каральну операцію на Сході України, в результаті якої продовжують гинути мирні люди», – йдеться в ноті протесту.

Однак відео RT свідчить про протилежне. На відео видно раніше викрадені автомобілі-амфібії, якими бойовики перекрили дорогу, та озброєних людей, тобто блокпост.


Цей факт підтверджує водій таксі, який відвіз кореспондентів на місце події.

«Хлопці кажуть: поїхали на блокпост, ми вчора там були, там люди хороші, можна зняти репортаж. Вони під’їхали, ополченці спершу не пускали, але журналісти кажуть: «Ну допоможіть!» Тоді ті погодилися. Їх було десь 10, і вони кажуть, ходімо подивимося – покажу дим. Я стою біля машини. Вони пішли до посту ДАІ на Металісті. Вони пішли, і раптом сильний свист, два мінометні удари. І прямо всередину людей», – розповів водій.


Без акредитації, захисту і нелегально

У прес-центрі АТО заявляють, що загиблі журналісти працювали в зоні бойовиків без акредитації й засобів захисту. Про це заявив керівник прес-центру АТО Владислав Селезньов, повідомляє InfoResist

Журналісти повинні проходити акредитацію через прес-центр СБУ. Загиблий акредитації не мав, засобів захисту не мав, у лавах бойовиків перебував
Владислав Селезньов

«Усі журналісти, що пройшли акредитацію в АТЦ (Антитерористичному центрі), проходять інструктаж по заходах безпеки. Їм роз’яснюється, що потрібно робити в тих чи інших бойових ситуаціях. На місце роботи журналісти прямують у складі збройної колони на бронетехніці. Журналісти повинні проходити акредитацію через прес-центр СБУ. Загиблий журналіст акредитації не мав, засобів захисту не мав, у лавах бойовиків перебував», заявив Владислав Селезньов.

Крім того, за даними групи «Інформаційний спротив», журналіст російського телеканалу «Росія» Ігор Корнелюк, який загинув під Луганськом, як і його колега Антон Волошин, потрапили на територію України нелегально. Також керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук на своїй сторінці в Facebook зазначив: «Перебуваючи на українській території, російські журналісти на Донбасі надавали інформаційний супровід діяльності одній з терористичних груп».

Останній репортаж загиблого Ігоря Корнелюка має назву: «Україна: у селищі Щастя карателі вирізали майже все місцеве населення». Там ідеться про немовби вирізаних Нацгвардією жінок і дітей та масові зачистки.


Цікаво, що цей відеорепортаж на сайті Vesti.ru є закритим для перегляду з України. На екран з’являється повідомлення: «Перегляд відео у вашому регіоні обмежений».

Президент України Петро Порошенко пообіцяв ретельно розслідувати обставин загибелі журналістів.

«За наявною інформацією, 17 червня в районі Металіста під Луганськом терористи атакували позиції українських силовиків. Військові прийняли бій. Вогнем у відповідь було знищено більше 10 терористів», – йдеться в повідомленні на офіційному сайті президента.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович також висловила глибоку стурбованість щодо загибелі журналістів.

  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG