Доступність посилання

ТОП новини

«Халіфат» в Іраку й Сирії викликає занепокоєння


Ірак називає загрозою всьому світові проголошення «ісламського халіфату» ультрарадикальними ісламістами, і у світі з ним погоджуються. В самому Іраку загострюються бої урядових військ із ісламістами, які цього місяця захопили у країні і в сусідній Сирії чималі території й наблизилися до Багдада. Що може означати заява про «створення халіфату»?

Становище в Іраку напружується: урядові війська прагнуть піти в наступ на місто Тікріт на північ від столиці Багдада, яке раніше захопили збройні ісламісти. Військові заявляють, що вже контролюють околиці міста.
Армія Іраку заявляє про загрозу і регіонові, і світові після того, як ісламісти проголосили в неділю створення «халіфату» – держави, що має бути заснована на засадах суворого ісламу. Угруповання ісламістів стало «загрозою всім країнам», заявив речник армії Касим Атта агентству «Ройтерз».

Щоправда, сунітське угруповання «Ісламська держава в Іраку і Великій Сирії» (його називають також як «Ісламська держава в Іраку і Леванті»), всупереч назві й деклараціям, держави ще не має, хоча й захопило останнім часом великі ділянки територій на північному заході Іраку й на півночі Сирії.

Але з позицією Іраку про небезпеку дій цього угруповання згодні і в інших країнах. Про ці дії говорили в понеділок міністри закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр та Ізраїлю Авіґдор Ліберман.

«Наступ угруповання, про який ми щойно говорили, становить серйозну загрозу і для територіальної цілісності Іраку, і для всього регіону. Всі мають бути зацікавлені, щоб ісламісти не зміцнили своїх позицій і щоб їхньому проголошеному так званому халіфатові не дати стати розплідником терору й насильства», – заявив німецький міністр після зустрічі в Берліні.

«Халіфат» над усіма мусульманами?

«Халіфат», про який заявляють ісламісти, що виокремилися з терористичної мережі «Аль-Каїда», власне, вже існував в історії, і не один. Першим був халіфат Рашидун, чи «Праведний халіфат», який заснували послідовники пророка Магомета відразу після його смерті в VII столітті. Ісламські держави-халіфати існували на територіях, що охоплювали в різні часи Близький Схід і далі аж до Індії, Північну Африку з Єгиптом чи й більшу частину сучасної Іспанії з Португалією.

Останньою державою, яка претендувала на наступництво кількох попередніх халіфатів, була Османська імперія, що розпалася 1924 року.
І тепер заявою про проголошення «халіфату», держави, що має бути заснована на ісламі без урахувань нинішніх кордонів і теоретично охопити колись увесь світ ісламу, бойовики проголошують чітку мету, каже дослідник ісламу Карол Керстен із лондонського Кінґз-Колледжу.

«Проголошуючи халіфат, вони хочуть наголосити, що прагнуть здійснювати політичний контроль над територією, відмінний від моделі національної держави, на базі якої функціонує нині вся міжнародна система», – каже експерт.

Також, каже він, важливий час, який обрали ісламісти для оголошення – початок священного місяця Рамадана за ісламським календарем, коли релігійні питання опиняються в центрі уваги.

І у світі радикального ісламу «халіфатові» раді не всі

Фахівець додає, що халіфати були бажаною моделлю політичної організації для мусульман-сунітів, але не шиїтів. Але тепер і в мусульманських, і, зокрема, в сунітських країнах не радо сприймуть проголошення халіфату, вважає Керстен, – у першу чергу Саудівська Аравія. Ця країна підтримує таких радикалів, як «Ісламську державу в Іраку і Великій Сирії», але виступить проти «халіфату», якому бойовики вже призначили керівника-«халіфа» зі своїх лав – свого провідника Абу Бакра аль-Багдаді. Адже король Саудівської Аравії Абдалла, який виставляє себе провідним діячем ісламського світу, сам претендує на статус, рівний халіфові.

А ще проголошення «халіфату» може вплинути й на міжнародний ультрарадикальний ісламістський рух, особливо на «Аль-Каїду». Ця терористична мережа вже розсварилася з керівництвом іраксько-сирійських ісламістів і «виключила» їх зі свого складу. Але тим, каже дослідник, вдалося те, чого не вдалося «Аль-Каїді» – взяти під контроль частини територій на Близькому Сході.

Над матеріалом працювали Сергій Драчук та Frud Bezhan

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG