Доступність посилання

ТОП новини

Ми підтримаємо родини, які планують вагітність – міністр Денисова


Людмила Денисова, міністр соціальної політики
Людмила Денисова, міністр соціальної політики

Київ – З 1 липня уряд встановив єдину суму грошової допомоги родинам при народженні дитини. Відтепер молоді батьки отримуватимуть 41 тисячу гривень не залежно від того, чи це перший малюк, чи третій. Чому українським новонародженим відтепер виділятимуть менше грошей та як держава допомагає вимушеним переселенцям із Криму та Сходу? Про це міністр соціальної політики Людмила Денисова розповіла в інтерв’ю Радіо Свобода.

– В держави просто немає коштів: попередня влада розікрала все, що тільки можна було розікрасти. І тому ми вирішили зробити таким чином, щоб підтримати молоді сім’ї, які тільки вирішують питання: народжувати дитину чи не народжувати. Саме тому на сьогоднішній день не залежно від того, яка по-порядку ця дитина в родині, – це буде 41 280 гривень. Це 10 320 гривень одразу при народженні дитини. І 860 гривень щомісячно протягом трьох років.

– Верховна Рада 19 червня ухвалила закон про правовий статус переселенців, проте громадськість закликає Петра Порошенка ветувати його. На вашу думку, чи варто президенту підписувати саме цю редакцію закону?

– Практика світова дуже різна. І ми вивчали законодавство і Росії, і Грузії, і Азербайджану. Я думаю, треба попрацювати ще з цим законом. Зараз я би не стала цього робити.

– Кабінет міністрів виділив 25 мільйонів гривень на оплату проживання вимушених переселенців. Кому підуть ці гроші?

– Ці 25 мільйонів передбачені для того, щоб компенсувати збитки тим закладам, в яких зараз, по 1 липня, були розташовані переселенці з Автономної республіки Крим і міста Севастополя.

– Як можна допомогти інвалідам, які мешкають у зоні АТО?

– Потрібно звернутись до адміністрації, або до будь-якої людини, щоб та зателефонувала нам або на урядову контактну лінію 0-800-507-309. І ми обов’язково допоможемо зробити так, щоб людина за бажанням була переміщена туди, куди вона хоче.

– Чи відбувається люстрація в міністерстві соціальної політики України?

– Я в перший же день звільнила всіх заступників, які були у попереднього міністра. Працюють нові зовсім люди. Є зміни і між керівництвом департаментів. Тобто, ми працюємо над люстрацією. Якщо будуть якісь пропозиції, будь ласка, звертайтесь.

– Ви залишили в Криму родину і бізнес. Чи плануєте повертатись?

– Повернусь Крим, як тільки ми його звільнимо. Автономна республіка Кримі місто Севастополь – це українська земля. Я дуже хочу повернутись туди. Зараз я нев’їзна, але у мене ще є там і брат і сестра зі своїми родинами. Я дуже сумую за ними, і сумую за Кримом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG