Доступність посилання

ТОП новини

Кримська «честь» мандата. Зрадники все ще в парламенті?


Майже всі кримські депутати-регіонали підтримали захоплення Криму Росією
Майже всі кримські депутати-регіонали підтримали захоплення Криму Росією

Російська анексія Криму торкнулася інтересів не тільки мільйонів звичайних громадян, але й не обійшла стороною віп-персон. Зокрема народні депутати, обрані до парламенту України у кримських округах, зараз переживають не найкращі часи. Розриваючись між власністю і бізнесом у Криму, з одного боку, і всіма благами своїх мандатів, з іншого, вони тепер не знають, яка із втрат вийде дорожчою.

Одним з таких є Борис Дейч – екс-спікер кримського парламенту, почесний кримчанин і Герой України, а також носій безлічі різних регалій, придбаних у складі України. Від самого початку подій у Криму він активно і публічно підтримував анексію, а після того, як вона відбулася, говорив, що не має морального права продовжувати працювати в парламенті й анонсував передчасне складання депутатських повноважень. Це питання навіть обговорювалося в парламенті, проте не було підтримане. І ось у середу Дейч голосує в парламенті.

Увагу на цей факт звернув нардеп, лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок. Разом з Дейчем він згадує і його колегу в партії – Сергія Брайка. За його словами, нардепи спочатку подали заяви про передчасне складання з себе депутатських повноважень, а потім забрали їх з регламентного комітету.

На думку нардепа, така позиція є неприйнятною ні з точки зору депутатської етики, ні Кримінального кодексу України. У зв'язку з чим він вимагає від Генпрокуратури розібратися і притягнути винних до відповідальності за сепаратизм.

Свято на «новій батьківщині»

Відзначимо, що Борис Дейч в останні місяці дійсно багато говорив про ситуацію в Криму. І не тільки говорив. Так, 16 березня він на виборчій дільниці в Судаку голосував на «референдумі», називаючи його святом усіх кримчан, а також закликав проголосувати за те, щоб півострів став територією Російської Федерації.

А вже 18 березня – в день, коли Росія офіційно анексувала півострів, в офіційному виданні кримського парламенту «Крымские известия» з'явилася заява Дейча. «Як Почесний кримчанин, враховуючи волю виборців, вважаю, що не маю морального права продовжувати виконувати обов'язки народного депутата України, обраного у мажоритарному виборчому окрузі №8, і оголошую про складання повноважень народного депутата України VII скликання», – йдеться в повідомленні, поширеному за підписом самого нардепа.

Потім була ще одна заява: «Думаю, сьогодні ми відчуваємо абсолютне щастя від зустрічі на благословенній землі російської Тавриди, яка знову повернулася на історичну батьківщину завдяки волевиявленню кримчан і твердій позиції Президента Російської Федерації Володимира Путіна». За повідомленням усе тих же «Крымских известий», Дейч заявив про це під час 21-ї міжнародної конференції «Крим-2014» на початку червня.

При цьому автор цих спічів Борис Дейч продовжує ходити в парламент України та голосувати за питання щодо порядку денного. Крим.Реалії не змогли додзвонитися до нардепа, щоб з'ясувати, чому він не склав із себе повноваження, і чи збирається далі працювати в парламенті. Він не відповідає на дзвінки, або скидає їх.

У той же час, джерела в кримських політичних колах стверджують, що Дейч заплутався в ситуації, зокрема й завдяки «помічникам» зі своєї колишньої кримської команди. «Багато чого з того, що публікувалося від його імені, йому приписували. Насправді він усвідомлює наслідки анексії Криму, але зараз перебуває в дуже незручній ситуації. З одного боку, може втратити все, що має в Криму, а з іншого – мандат народного депутата йому теж потрібний. Бо невідомо, чим усе може закінчитися», – стверджують наші співрозмовники.

Сергій Брайко
Сергій Брайко

Відключеним виявився телефон і колеги нардепа-регіонала Сергія Брайка, про котрого також згадує Тягнибок. Проте в його випадку все більш однозначно. Нардеп ще в квітні публічно говорив, що є громадянином Росії і складає з себе повноваження нардепа. На цей момент, за інформацією ЗМІ, Брайко, залишаючись нардепом, працює заступником міського голови окупованої Ялти і не був у Києві вже кілька місяців. Судячи з усього, він подав заяву про складання повноважень до регламентного комітету парламенту, і, не чекаючи результатів її розгляду, виїхав до Криму.

Хто голосує його карткою, він не знає, і знати не бажає, а також не хоче більше повертатися в політику.

За що мають відповісти нардепи-«сепаратисти»?

На думку відомого українського політолога Володимира Фесенка, всі перераховані дії та заяви нардепів є законними підставами для передчасного припинення їхньої діяльності. «Я не юрист і не буду говорити про відповідальність з точки зору Кримінального кодексу. Але всі зазначені дії дають Верховній Раді (України) «зелене світло» для застосування санкцій, аж до передчасного припинення депутатських повноважень цих нардепів. Якщо один нардеп брав активну участь у відторгненні частини території України, а другий і зовсім прийняв російське громадянство, то тут потрібно не розмовляти, а діяти. Нехай Генпрокуратура розбирається зі своєю частиною, а Верховна Рада – зі своєю», – сказав він сайту Крим.Реалії.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко

Водночас, Фесенко не вірить, що питання з позбавленням мандатів буде вирішено просто. «У нас депутати вміють добре галасувати, а от до справи слова довести вкрай важко буває. Згадайте, скільки часу гралися з питанням щодо Олега Царьова (нардепа-регіонала – Прим. ред.). Для передчасного позбавлення повноважень нардепів є процедура і реальні підстави. Нехай діють», – вважає політолог.

У свою чергу, кримський політолог Володимир Єгоров вважає, що проблему з нардепами-«сепаратистами» необхідно вирішувати за допомогою виборів. «Де-юре Борис Дейч – народний депутат України, але де-факто він сказав, що не хоче бути народним депутатом. Тут два моменти. Перший, моральний, він говорить одне, а робить зовсім інше. Другий – парламенту України дійсно потрібне перезавантаження, щоб оновити еліту, бо там майже половина депутатів пройшли під режим Януковича, а зараз метушаться, хто куди. Тому, я вважаю, сьогодні потрібні перевибори, тоді таких питань як щодо Дейча, Брайка та інших депутатів від Криму більше не буде», – сказав Єгоров сайту Крим.Реалії.

Який би спосіб не був застосований у цьому випадку, важливо пам'ятати, що кожен день дії депутатського мандата оплачується платниками податків. І на виплату зарплат і додаткових надбавок не впливає ні партійність нардепа, ні його ставлення до України чи Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG