Доступність посилання

ТОП новини

Відпочинок у Криму. Нинішні реалії


Пляж у Миколаївці, Крым, 5 червня 2014 року
Пляж у Миколаївці, Крым, 5 червня 2014 року

Сімферополь – Власники туристичного бізнесу в Криму сподіваються отримати хоча б третину доходів від обсягу минулого року. Ураїнці складали 60% туристів, що відпочивали тут щороку. Зі свого боку українці побоюються планувати літні відпуски в улюбленому раніше курорті, адже не знають, на що чекати у де-факто російському Криму. Радіо Свобода вирішило дізнатися, що потрібно знати українцям, які все ж таки планують провести відпустки сезону літо-2014 на півострові.

По-перше, туристам, які приїдуть потягом, слід потурбуватися про зворотні квитки. Бажано купувати квитки заздалегідь на території материкової України. Адже є ризик, що в Криму їх доведеться купувати у три-чотири рази дорожче. Річ у тому, що в Криму зараз діють два тарифи одночасно – «Укрзалізниці» та «РЖД». Купити квитки за «українськими» цінами можна у касах «Укрзалізниці», де завжди спостерігаються величезні черги. Російська залізниця продає квитки за міжнародними тарифами, які є набагато вищими.

По-друге, в дорозі слід бути уважними до наявності документів, адже доведеться перетинати два кордони та, відповідно, пройти два паспортних контролі. У випадку, якщо паспорт буде частково пошкоджений або не вистачатиме фотографій, які мають вклеюватися у 25 та 45 років, прикордонники можуть висадити з потягу такого громадянина України.

Якщо батьки везуть зі собою дитину, потрібно брати у дорогу свідоцтво про народження. У випадку, якщо з дитиною їде лише один із батьків, потрібний завірений у нотаріуса дозвіл іншого батька.

Ціни на житло залишаються доступними

До липня кримські власники готелів та квартир тримали ціни на оренду житла, яка у 2014 році піднялася на 20-30%. Зрештою стало зрозуміло, що ситуація вже не виправиться, тому туристичний бізнес став пропонувати більш гнучкі умови. Українці традиційно були споживачами послуг у секторі «економ класу». Власниця хостелу Sudak International у Судаку Наталля Кириченко каже, що ціни зараз дуже прийнятні: за житло з душем, туалетом, неподалік від моря беруть від 50 до 120 гривень за людину.

Діляра Якубова, директор туристичного комплексу «Одун-базар капуси» у Євпаторії, який надає послуги у категорії «вище середнього», скаржиться, що усі готелі цього сегменту напівпорожні, попри початок так званого високого сезону. Комплекс пропонує ресторани, кав’ярні та готель у кримськотатарських традиціях.

Популярні серед українців курорти сегменти «економ класу», такі, як селище Міжводне у Чорноморському районі, зараз зовсім пусті. Власники місцевих готелів готові робити знижки для своїх клієнтів. Раніше це був одним зі жвавих курортних містечок півострова, який навіть набув слави «північно-східної Ялти».

Середні чеки у кримських кафе та ресторанах піднялися на 20-30 %, але лише через подорожчання продуктів.

«Росія робить все, щоб приїхало менше українських туристів» – Лієв

Щодо питання безпеки для українських туристів у Криму, усі готельєри та власники кафе кажуть, що відпочивати тут безпечно. Тим більше, що зараз у Криму перебувають біженці зі сходу, інші українці приїхали до Криму працювати у сезон.

Колишній міністр курортів Криму Олександр Лієв каже, що не варто провокувати місцевих на політичні теми, а взагалі відпочинок у Криму для українців є цілком безпечним та комфортним.

«Кримчани зараз живуть в іншому інформаційному просторі, яким керують спеціально підготовлені, дуже грамотні люди, які отримують із цього свої політичні дивіденди», – сказав екс-міністр курортів Криму.

Українцям варто їхати в Крим не тільки для того, щоб насолодитися природою і відпочинком біля моря, але і з метою зберегти зв’язки між жителями півострова і материкової України. І ще однією причиною, через яку українцям варто відпочивати в Криму, як вважає Лієв, є розуміння того, що українці, приїжджаючи на півострів, доводять, що Крим – це Україна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG