Доступність посилання

ТОП новини

Хто проведе люстрацію в прокуратурі?


©Shutterstock
©Shutterstock

Громадськість вимагає ухвалення закону «Про прокуратуру». Це – один із невиконаних Україною пунктів із так званого списку Фюле. Керівництво прокуратури заявляє, що підтримує реформування прокуратури і вважає за необхідне передати більше повноважень прокурорам на місцях. Однак відповідний законопроект був в останній момент, фактично перед ухваленням у другому читанні, вилучений з порядку денного Верховної Ради України.

Хто проведе люстрацію в прокуратурі?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 1:02:02 0:00

Радник президента України, колишній виконувач обов’язків генерального прокурора Олег Махніцький пояснив в ефірі Радіо Свобода, що таким чином генеральний прокурор намагається уникнути ухвалення «видозміненого» законопроекту. За словами Махніцького, «вже мова йде не про те, щоб позбавити прокуратуру певних непритаманних їй функцій, а пішли перегини в той бік, щоб прокуратуру взагалі як орган просто знівелювати. Радник президента зазначає, що пропонуються деякі механізми, в тому числі і поліграф при прийнятті на посаду, і введення такого інституту, як спецпрокурор – а такі речі прямо суперечать європейським стандартам. Тому, додає Махніцький, очевидно, що новий генеральний прокурор Віталій Ярема попросив часу для того, щоб детальніше ознайомитися з законопроектом.

«Якщо ми зробимо прокуратуру тільки як придаток для державного обвинувачення, хто наглядатиме за силовими структурами, – ми перейдемо в поліцейську державу», – зауважує колишній виконувач обов’язків генпрокурора.

У громадськості є єдине питання, сказав в ефірі Радіо Свобода голова виконкому «Правого сектору» Андрій Бондаренко, – чому депутати не доопрацювали усі прогалини в законопроекті раніше, коли до обговорень залучали і громадськість, і експертів. Чому, запитує Андрій Бондаренко, «лише зараз починаються незрозумілі рухи»? За його словами, прокуратура завжди користувалася перехідними положеннями Конституції України, яке досі невідомо, коли закінчиться. Адже коли б не ухвалили закон «Про прокуратуру», він набуде чинності лише поступово з внесенням змін до Конституції, в якій потрібно вилучити функцію загального нагляду з інструментів прокуратури.

  • Зображення 16x9

    Інна Кузнецова

    Була керівником Київського бюро Радіо Свобода впродовж останніх 14 років життя (30.03.1963 – 16.09.2023). Закінчила факультет журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка. Працювала кореспондентом, політичним оглядачем Національного радіо, головним редактором Радіо Ера FM.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG