Доступність посилання

ТОП новини

Болгарія переконуватиме Єврокомісію запустити «Південний потік» – Віґенін


Газопровід «Південний потік» є «надзвичайно важливим для Болгарії і південно-східних країн Європи». Про це заявив міністр закордонних справ Болгарії Крістіан Віґенін під час зустрічі з керівником МЗС Росії Сергієм Лавровим.

Віґенін також сказав Лаврову, що Болгарія сподівається, що «діалог з Єврокомісією допоможе запустити цей проект».

8 липня Сергій Лавров має відвідати Словенію, яка також є транзитною країною у проекті «Південного потоку».

7 липня прем’єр-міністр Росії Дмитро Медведєв зустрічався в Москві з керівником уряду Сербії Александаром Вучичем. Після цього Медведєв зазначив, що Москва і Сербія зможуть досягнути домовленостей щодо цього проекту.

У травні уряд Болгарії заявив, що заморожує свою частину будівництва російського проекту «Південний потік», який має постачати російський газ по дну Чорного моря через Балкани до ЄС, до розгляду суперечливих моментів цього контракту в Єврокомісії.

Але австрійська енергетична компанія OMV і російський «Газпром» підписали контракт на будівництво австрійської частини трубопроводу «Південний потік», який повинен постачати природний газ до Європи в обхід України.

Підписання відбулося 24 червня перед переговорами у Відні між президентом Росії Володимиром Путіним і президентом Австрії Гайнцем Фішером, які обговорювали «Південний потік» і кризу в Україні.

Угорщина також заявила, що будуватиме свою частину «Південного потоку».

Раніше Єврокомісія закликала країни співдружності протистояти тискові Росії у питанні будівництва «Південного потоку». Вона, зокрема, заявила, що контракт Болгарії з «Газпромом» підписаний з порушенням європейських правил конкуренції в енергетиці.

Україна виступає категорично проти цього проекту.

XS
SM
MD
LG