Доступність посилання

ТОП новини

ICAO співчуває і нагадує про Крим, Україна закриває польоти над Сходом


Міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО) висловила глибокі співчуття з приводу загибелі пасажирів і екіпажу літака Малайзійських авіаліній, що зазнав катастрофи в четвер над Донецькою областю.

ІКАО уважно стежить за повідомленнями про цей трагічний випадок і координує свої дії з усіма відповідними сторонами, мовиться в заяві організації. Вона також готова підтримати розслідування катастрофи, якщо надійде таке прохання.

При цьому в ІКАО нагадали і позицію організації стосовно української належності повітряного простору над Кримом. У листі нагадано про виданого раніше листа з попередженням державам і авіакомпаніям щодо «потенційно небезпечного становища внаслідок присутності більш як одного провайдера послуг організації повітряного руху» в Сімферопольському регіоні політної інформації. У цьому регіоні, що охоплює Кримський півострів із частиною навколишніх вод і частину Херсонської області, Росія після анексії півострова самовільно захопила регулювання повітряного руху; водночас його там далі здійснюють і українські диспетчери – ІКАО по секторах передала Сімферопольський регіон під відповідальність диспетчерських служб Одеси і Дніпропетровська.

Також у четвер Україна після катастрофи оголосила про обмеження руху в повітряному просторі над частиною сходу країни для цивільного авіатранспорту до кінця дня 28 липня. Як мовиться в повідомленні, охочі пролетіти там мусять за добу отримувати дозвіл Генштабу Збройних сил.

Європейська організація безпеки повітряного руху (Євроконтроль) заявила, що відтак відкидатиме всі політні плани над тією територією.

Висловивши співчуття родинам і друзям загиблих, Євроконтроль також зазначив, що літак, який зазнав катастрофи, перебував на ешелоні 330, тобто на висоті близько 10 тисяч метрів, тоді як маршрут його польоту був закритий на вказівку України від рівня землі до ешелону 320 (близько 9 тисяч 700 метрів).

Авіалайнер «Боїнг-777» Малайзійських авіаліній із 295 людьми на борту, що летів із Амстердама до Куала-Лумпура, зазнав катастрофи в четвер над Сходом України і впав у Донецькій області, неподалік міста Тореза. Серед пасажирів було багато дітей. Усі загинули.

Служба безпеки України оприлюднила перехоплені переговори сепаратистів, у яких вони розмовляють про збитий ними літак і доповідають про це, як стверджується, кураторові з Москви.

Проросійські сепаратисти спершу публічно заявляли, що успішно збили, як вони вважали, український військово-транспортний літак. Ці їхні заяви широко публікували російські засоби інформації.

Але щойно з’ясувалося, що літак був пасажирський, вони почали стверджувати, що не причетні до того і не мають озброєнь, здатних збити літак на висоті 10 кілометрів. При цьому з їхніх сторінок у соцмережах почали видаляти повідомлення попередніх днів про наявність у сепаратистів саме таких потужних систем протиповітряної оборони, якими вони раніше «пишалися».

Російські державні і прокремлівські засоби інформації почали поширювати думку, що літак могли збити українські війська. Президент Росії Володимир Путін склав вину за катастрофу на Україну, мовляв, через те, що її влада відновила бойові дії проти сепаратистів на сході країни. Президент України Петро Порошенко заявив, що йдеться не про інцидент чи катастрофу, а про терористичний акт.

СБУ перехопила розмову бойовиків групи Безлера («Бєса») про збитий пасажирський літак

XS
SM
MD
LG