Доступність посилання

ТОП новини

Мало хто хоче брати відповідальність за жертви серед цивільних на Донбасі


Сім'я ховається в підвалі свого будинку, який вони адаптували під бомбосховище, 29 липня 2014 року
Сім'я ховається в підвалі свого будинку, який вони адаптували під бомбосховище, 29 липня 2014 року

На тлі наступу український військ проти сепаратистів на сході України постає питання захисту цивільних. Жертв серед цивільного населення міст Донбасу більшає з кожним днем.

Війна в Україні вже дала багато жахливих картин, але одна явно виділяється за своєю жорстокістю.

Молода мати в джинсових шортах і футболці лежить на траві з відірваною ногою – вже мертва, вона стискає також загиблу свою дитину (обережно, фото загиблих!).

На тлі того, що міжнародна увага зосереджена на розслідуванні причин трагедії малайзійського лайнера та посилення санкцій проти Росії, а також війни в Смузі Гази, Іраку та інших гарячих точках світу, українська сторона та її проросійські супротивники активно звинувачують одне одного за подібні сцени по тому, як війна в Україні приносить все більше насильства.

Минулого тижня міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch оприлюднила доповідь, в якій звинуватила Київ у кількох випадках використання ракетних установок «Град» у місцях проживання мирного населення.

Але в інтернеті з’являються відео з контрольованих сепаратистами міст, таких, як Горлівка, де ракети з «Градів» падають безрозбірливо на житлові райони. Принаймні 22 мирні мешканці загинули під час обстрілів лише 29 липня на тлі наступу українських сил на позиції сепаратистів.

Українські представники, які заперечують використання «Градів» у населених пунктах, незважаючи на звинувачення Human Rights Watch, що в кількох із випадків обстріл вівся з українських позицій, кажуть, що обстріл житлових районів міст – це провокація підтримуваних Росією сепаратистів, які хочуть заручитися симпатією громадськості.

В яку версію вірять люди, часто залежить від їхньої політичної позиції. Коли відео та фото загиблих, як стверджується, у Горлівці, матері та дитини з’явилося в інтернеті, одразу ж активно почали реагувати й користувачі інтернету. Проукраїнська група InfoResist поклала вину на сепаратистів: «Терористичні «Гради» вбили молоду матір з її дитям на руках».

«Розплющ свої очі, сліпа Європо», – закликає проросійський користувач інтернету, звинувачуючи українську армію в смертях.

У доповіді ООН, оприлюдненій 28 липня, говориться, що понад тисячу мирних мешканців загинуло у конфлікті, який розпочався у квітні, коли озброєні проросійські сепаратисти почали захоплювати міста в Донецькій та Луганській областях.

Правозахисні групи, які кажуть, що і на озброєнні сепаратистів також є «Гради», звинувачують їх у скоєнні злочинів на кшталт тортур, викрадень та страт. Українські сили знайшли масове поховання з принаймні вісьмома тілами у Слов’янську – на теренах, які донедавна перебували під контролем сепаратистів.

Є ознаки того, що Москва постачає сепаратистам все складніше озброєння, включно з ракетними комплексами «Бук», постріл якого, як вважають, міг бути причиною трагедії малайзійського авіалайнера з 298 людьми на борту 17 липня.

Але на тлі наступу українських сил проти сепаратистів дехто не згоден зауважити ціну цього наступу серед цивільних.

Речник Ради безпеки та оборони України Андрій Лисенко категорично заперечив використання українськими військами артилерії та авіації під час боїв за міста.

Українські військовослужбовці не ведуть бої в місті з використанням артилерії і авіації
Андрій Лисенко

«Українські військовослужбовці не ведуть бої в місті з використанням артилерії і авіації. Українські військовослужбовці будуть звільняти місто Донецьк для того, щоб зберегти інфраструктуру і все інше, але в першу чергу зберегти людей, які там залишилися – тобто мирних мешканців, які зараз страждають від того, що їх обстрілюють терористи», – сказав Лисенко.

А ведучий Громадського телебачення, яке подає себе як «об’єктивне та неупереджене» джерело інформації, перервав інтерв’ю з поважним дослідником із російського представництва Human Rights Watch.

Дослідниця, Тетяна Локшина, наполягала на тому, щоб говорити про жертви серед цивільного населення, але відмовилась одразу засудити Росію як причину конфлікту, незважаючи на повторні наполягання ведучого Данила Яневського.

Пишучи про інтерв’ю на своїй сторінці у Фейсбуку, Яневський попросив користувачів висловитись натисненням «лайків», якщо вони підтримують ідею ненадання в ефірі слова тим, хто «паплюжить наших солдатів, які спливають кров’ю на сході України». На цей момент вже є понад 2500 «лайків».

(Над матеріалом працював Ґленн Кейтс)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG