Доступність посилання

ТОП новини

Держапарат зібралися різати ​​«по живому»


©Shutterstock
©Shutterstock

В Україні готуються скорочувати чиновників – такі кроки анонсували у Міністерстві юстиції. Там кажуть: мова йде про щонайменш як третину держслужбовців, робота яких неефективна. Профспілки цю ідею поки не коментують, водночас деякі громадські організації вже розробили проект закону, який пропонує критерії для люстрації посадовців. Експерти кажуть: скорочення державного апарату може влетіти українському бюджету у копієчку.

У державному апараті України нині – понад 250 тисяч чиновників, порахували в Міністерстві юстиції. В уряді вважають: скорочувати треба щонайменше третину з них. Міністр юстиції Павло Петренко заявив: фонд зарплати при цьому збережуть, тобто держслужбовці, які продовжать роботу, отримуватимуть більше.

Не може бути ефективним державний службовець, який має серйозні функції, за заробітну плату 1200 гривень. Це величезна проблема побутової корупції
Павло Петренко

«Не може бути ефективним державний службовець, який має серйозні функції, за заробітну плату 1200 гривень. З такою зарплатою він змушений заробляти собі на життя тими повноваженнями, які він має. Це величезна проблема побутової корупції», – зазначив глава відомства.

Міністр юстиції посилається на свій досвід очільництва органу держвлади. Каже, що з подивом дізнався, що деякі працівники міністерства елементарно нефахові. За словами Павла Петренка, у планах уряду не лише скорочення, але й переатестація працівників державного апарату.

Для першої черги пропонують 5 категорій

В уряді очікують, що у першу чергу скорочення торкнеться контрольних і правоохоронних органів, а також судової системи. Свої пропозиції щодо того, кого звільняти, розробили і представники громадськості: так, Люстраційний комітет наполягає на ухваленні парламентом так званого закону про очищення влади. Пʼять категорій, які у комітеті пропонують люсувати, озвучив його голова Єгор Соболєв.

Пʼята, головна ідея закону: найбільш небезпечний, на мою думку, тест, особливо для суддів, прокурорів, багатьох високопосадовців, – спроможність пояснити походження свого майна
Єгор Соболєв

«Перша категорія – це люди, які були керівниками комуністичних і комсомольських організацій ще у Радянському Союзі, – розповів Соболєв. – Друга ідея – забрати зі влади всіх людей, колись повʼязаних із КДБ. Третя ідея єднає нас усіх із часів Майдану: ми пропонуємо забрати зі влади всіх людей, які тоді обіймали керівні посади, починаючи з районної ланки».

«Четверта категорія – ми пропонуємо забрати зі влади всіх людей, які словом, чи, не дай Боже, діями підтримали зазіхання на територіальну цілісність України. Пʼята, головна ідея закону: найбільш небезпечний, на мою думку, тест, особливо для суддів, прокурорів, багатьох високопосадовців, – спроможність пояснити походження свого майна», – зазначив голова Люстраційного комітету.

Про підтримку цього законопроекту вже заявили у трьох парламентських фракціях: у «Батьківщині», УДАРі і ВО «Свобода». Потребу скорочувати державний апарат визнали і в Партії регіонів: у заяві політсили за минулий тиждень ідеться, що лише за рахунок звільнень в апаратах облдержадміністрацій можна було скоротити понад 10 тисяч представників бюрократичного апарату.

«Треба скорочувати і відмерлі функції»

У профспілках ці урядові ініціативи поки не коментували. Водночас колишній перший заступник голови Національного агентства України з питань державної служби, а нині президент аналітичного центру «Політика» Ігор Попов каже: скорочення держслужбовців – справа затратна, оскільки за таке звільнення вони мають отримати компенсацію з державного бюджету. «Не заплатити не можна, це пряма вимога закону про державну службу і Кодексу законів про працю», – наголошує він.

Треба скорочувати і відмерлі функції. Відсотків двадцять державних службовців займаються тим, що збирають інформацію, яка нікому не потрібна
Ігор Попов

На думку Ігоря Попова, підходити до скорочення державного апарату потрібно комплексно. «Якщо провести лише математичне, механічне скорочення, це нічого не вирішить, тому що треба скорочувати і відмерлі функції. Відсотків двадцять державних службовців займаються тим, що збирають інформацію, яка нікому не потрібна», – зазначає фахівець.

З підтримкою ідеї скорочення держапарату раніше виступив премʼєр-міністр Арсеній Яценюк. Він заявив, що звільнити можуть половину всіх чиновників в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG