Доступність посилання

ТОП новини

Добровольці потребують юридичного захисту (огляд преси)


Батальйон міліції особливого призначення «Херсон» уже прибув до Маріуполя, а звідти вирушатиме на виконання конкретних бойових завдань. А тим часом на Херсонщині йде формування ще одного добровольчого батальйону – «Таврія». Він спеціалізуватиметься на боротьбі з російськими шпигунами, диверсантами, терористами та провокаторами, котрі проникають на територію області з окупованого Криму. Докладніше про батальйон розповідає газета «Голос України».

Утім, як зауважує газета «День», героїв-добровольців легко підвести під статтю Кримінального кодексу. Якщо Україна визнає на своїй території діяльність добровольчих батальйонів, то вона повинна нести відповідальність за їхню діяльність як перед третіми особами, так і перед учасниками самих батальйонів і їх родинами, наголошує експерт видання. Вже зараз виникають проблеми з доведенням того, що поранення або смерть бійця сталися саме під час перебування в зоні АТО. Це означає, що жодної компенсації бійці батальйону або їхні родичі отримати не зможуть, будуть труднощі і під час лікування, а також великі видатки на придбання ліків, наголошують юристи. Не рідкість, коли міліція затримує бійців добровольчих батальйонів за незаконне носіння або перевезення зброї. Це відбувається тому, що, попри патріотичне піднесення в країні, юридична база залишається без змін. Через це бійці добровольчих батальйонів, захищаючи країну, самі залишаються з усіх боків незахищеними. Те, що вони не мають офіційного юридичного статусу дуже небезпечно. На цьому наголошується в статті «Хто захистить людей, які йдуть під кулі».

Тим часом, як переконують в адміністрації президента, у найближчі два тижні Україна може перейти від конфлікту на Донбасі до довгоочікуваного миру. Цього вдасться добитися за допомогою особистих зустрічей Петра Порошенка з лідерами ЄС і президентом Росії Володимиром Путіним, що відбудуться в Мінську. Гарантій швидкого вирішення проблеми в оточенні президента не дають, а експерти газети «Сегодня» вважають, що Україна зможе перейти від ескалації конфлікту до початку переговорів про мир на Донбасі. Заголовок публікації – «Вояж Порошенка: від війни до миру».

Що відбувається в українському парламенті й суспільстві? Про це розмірковує експерт газети «Україна молода». Він вважає, що зараз Україна проходить через криваві випробування до нової якості. Стануться вони й у Верховній Раді – після того як стихнуть емоції і заговорить логіка. Зараз процеси там панують деструктивні (незважаючи на конструктивізм окремих рішень). Вона розвалюється, тому що логіки емоціями не живуть. А нинішня більшість заходила туди, керуючись цинічною логікою бути в системі і бути захищеними нею. Тож вони вже просто не спроможні представляти керівний орган суспільства, в якому вирують емоції. З іншого боку, має місце такий потужний фактор, як страх перед спільною небезпекою – війною. А він завжди об’єднує швидше і міцніше, ніж сите благополучне життя. Тому, на думку експерта, незважаючи на всю політичну клоунаду, цей страх і думки про те, що в перспективі буде не лише з ними самими, а й iз дітьми та внуками, спроможний об’єднати. Водночас завжди мають бути противага, опозиція й «інакомислячі», інакше будь-яка, навіть найкраща, ідея вироджується і самопоглинається. Про це йдеться в статті «Діагноз для «купола».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG