Доступність посилання

ТОП новини

Візитом Обами в Таллінн Білий дім посилає Росії сигнал


Президент США Барак Обама
Президент США Барак Обама

Візит президента Барака Обами в Таллінн 2-3 вересня, по дорозі в Уельс, де на майбутньому тижні пройде саміт НАТО, невипадковий, заявив у п’ятницю на спеціальному брифінгу старший директор Ради національної безпеки США з європейських справ Чарльз Купчан.

Ці дві зупинки – спроба послати Росії сигнал, що її поведінка неприйнятна
Чарльз Купчан

«Ці дві зупинки – спроба послати Росії сигнал, що її поведінка неприйнятна, – сказав Купчан. – В Естонії – велике російськомовне населення, тому частина послання президента (Естонії) – «ми підтримуємо вас». П’ятий пункт (статуту НАТО) – це залізна гарантія вашої безпеки: Росіє, навіть не думай зв’язуватися з Естонією або будь-яким з балтійських регіонів тим же способом, яким ти зв’язалася з Україною».

При цьому в адміністрації США досить стримано реагують в останні дні на звернення керівництва України з проханням про членство в НАТО.

На п’ятничному брифінгу прес-секретар Білого дому Джош Ернест підкреслив, що «президент Обама дав зрозуміти, що є різниця між нашими союзниками по НАТО і прихильністю США щодо країни на зразок України, яка є дружньою нацією, але не союзницею по НАТО».

Представник Білого дому сказав, що «Сполучені Штати не йдуть в напрямку військового конфлікту між США і Росією», однак додав, що США мають намір «стояти пліч о пліч» з Україною, і що є багато способів допомогти Україні, способів, які не мають на увазі військового втручання.

«Наша політика щодо майбутнього розширення НАТО: двері відкриті, і країни, які хочуть внести свою лепту в безпеку євроатлантичного простору, можуть подати прохання про вступ в організацію – і це питання буде розглянуто на підставі їх кваліфікації.

На даному етапі, питання вступу України в НАТО не обговорюється в рамках альянсу, але я думаю, що наша позиція в цілому – США і союзників – полягає в тому, що двері залишаються відкритими, і ця дискусія продовжиться», – заявив старший директор Ради національної безпеки США з європейських справ Чарльз Купчан, відповідаючи на запитання журналістів.

У Білому домі накреслили три основні теми, які стануть пріоритетом на саміті НАТО: реакція західних країн на дії Росії в Україні (і обговорення необхідності збільшення оборонного бюджету європейських країн, які є членами НАТО), виведення коаліційних військ з Афганістану та необхідність використовувати набутий там досвід співпраці різних членів альянсу, а також загроза з боку радикального сунітського угрупування «Ісламська держава».

Криза в Україні буде обговорюватися в рамках Комісії Україна – НАТО, на зустрічі Україну представлятиме президент Петро Порошенко.

Ми будемо обговорювати допомогу обладнанням, економічну допомогу, а також питання безпеки, проекти з модернізації країни, можливість зміцнення можливостей України в сфері кібербезпеки
Чарлз Купчан

«Ми будемо обговорювати способи, як НАТО в цілому, а також окремі країни, можуть сприяти зміцненню безпеки України, – пояснив Чарлз Купчан. – Ми будемо обговорювати допомогу обладнанням, економічну допомогу, а також питання безпеки, проекти з модернізації країни, можливість зміцнення можливостей України в сфері кібербезпеки. Іншими словами: як допомогти Україні в цей складний момент зберегти стабільну демократію».

Члени НАТО також обговорюватимуть необхідність підвищити боєготовність військ альянсу, зокрема, розширення патрулювання повітряного простору балтійських країн у зв’язку з новими приводами для занепокоєння союзників по НАТО, викликаними діями Росії.

На запитання про можливість розміщення постійних баз НАТО в Східній Європі, Купчан сказав, що він сумнівається, що це відбудеться і нагадав, що на даний момент НАТО утримується від руху в цьому напрямку в рамках домовленостей Основоположного акта Росія-НАТО про взаємні відносини.

«Думаю, що замість «постійних» баз важливим словом є «безперервність – безперервна ротація військ, навчань, щоб надати Естонії та іншим країнам в Центральній і Східній Європі присутність військ НАТО, необхідних для забезпечення їх потреб у сфері безпеки».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG