Доступність посилання

ТОП новини

ЄС готує санкції проти Росії, а НАТО посилює військо


Брюссель – Об’єднана Європа та світова спільнота намагаються відреагувати на російське вторгнення в Україну. Тим часом, як Європейський союз готує до п’ятниці новий пакет економічних санкцій, ООН звертає увагу на наближення можливої гуманітарної катастрофи в цій частині європейського континенту.

Федеріка Моґеріні
Федеріка Моґеріні

Остаточне рішення щодо подальших ембарго проти Росії буде ухвалене в п’ятницю, заявляє майбутній верховний представник ЄС із закордонної політики, італійка Федеріка Моґеріні. Наразі Єврокомісія опрацьовує посилення цих санкцій, зокрема, спрямованих на оборонну сферу Росії, технологій подвійного використання, включно з військовим, а також у російському фінансовому секторі.

Тим часом, відкрите занепокоєння агресією Росії виcловлює союз НАТО. Там готують нові підрозділи, щоб протистояти можливій російській атаці. Бази, оснащені найновішим устаткуванням та кількома тисячами війська швидкого реагування, будуть розміщені в центральних та східних державах альянсу. Рішення щодо цього ухвалять на саміті НАТО наприкінці тижня.

Федеріка Моґеріні, все ще в якості італійського міністра закордонних справ, заявляє, що державам-союзницям, які межують із Росією, мають бути надані додаткові гарантії безпеки.

«Як на мене, то є необхідність впевнитися у тому, що східні країни-члени, які поділяють кордони з Росією, повинні бути впевнені, що 5-й пункт угоди НАТО – це не лише текст на папері. Це важливо і є деякі кроки, які союз НАТО має зробити для посилення безпеки», – заявила італійський міністр.

Згідно з 5-м пунктом Північноатлантичної угоди, в разі нападу на одну з країн-союзниць, вона може розраховувати на військову підтримку решти 27 держав-членів блоку.

Вже є понад півмільйона біженців – Верховний Комісаріат ООН у справах біженців

Тим часом, Москва зранку відреагувала на наміри НАТО, заявляючи, що лідери цієї організації та США продовжують лінію ескалації напруги, а також пообіцяла переглянути свою військову стратегію відносно Заходу.

Водночас, Верховний комісаріат ООН у справах біженців звернув увагу на те, що внаслідок конфлікту на сьогодні вже налічується понад півмільйона біженців. Щонайменше 260 тисяч мешканців із місць бойових дій залишили свої домівки та переїхали до інших регіонів України. Така ж кількість, за даними організації, виїхала до Російської Федерації. Верховний комісар у справах біженців Антоніо Ґутерес попереджає: якщо не припиниться конфлікт, то «гуманітарні наслідки будуть катастрофічними» й «можуть дестабілізувати весь регіон». При цьому він порівняв ситуацію в Україні з тією, що склалася під час війни на Балканах із 1992-го по 1995 рік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG