Доступність посилання

ТОП новини

Разюче падіння Ґюльнари Карімової в немилість


Ґюльнара Карімова
Ґюльнара Карімова

Колись у неї було все. Але нині дочка президента Узбекистану може сісти за ґрати. Радіо Свобода поглянула на етапи в житті Ґюльнари Карімової і на те, як їй вдалося впасти в немилість.

Ґюльнара Карімова все мала у житті. Популярна поп-співачка. Модниця світового масштабу. Дипломат, яка могла стати наступницею свого батька Іслама Карімова на посаді президента Узбекистану.

Але зірка Карімової почала згасати останніми роками на тлі критики шикарного стилю її життя за кордоном, її мовчанки всередині країни щодо порушень прав людини в Узбекистані, незважаючи на посаду представника в ООН, а також постійні звинувачення в корумпованості.

Її зірка почала офіційно згасати 8 вересня, коли жінку, названу «Карімова Ґ.», було названою генпрокуратурою Узбекистану підозрюваною в одній справі. І здогадки такі, що цією жінкою й є 42-річна Ґюльнара Карімова, як перебуває під домашнім арештом.

Ось деякі з етапів згасання зірки Ґюльнари Карімової останніми роками.

Вересень 2011-го: поза модою

Показ моди дизайнерської фірмs Карімової Guli було скасовано під час тижня моди в Нью-Йорку після того, як організатор заявив про шок через інформацію «про порушення прав людини в Узбекистані». Показ було перенесено до модного ресторану Cipriani, але близько двох десятків активістів протестували проти проведення шоу, вказуючи на використання дитячої праці під час збору бавовни в Узбекистані. На показ зібралося близько 200 людей, але сама Карімова не з’явилася.

Червень 2012-го: падіння співочої кар’єри

Карімова випускає альбом для світової аудиторії як співачка зі сценічним іменем Googoosha. Її сайт вказує на тепле сприйняття альбому музичним журналом Billboard і «чудове інтерв’ю телекомпанії CNN», але лінки не спрацьовують ані до журнального огляду, ані до інтерв’ю телекомпанії. В січні 2013 року Карімова записала синґл російською мовою з французьким актором Жераром Депардьє, який отримав російське громадянство.

Квітень 2013-го: Дипломатичне зникнення

Ім’я Ґюльнари Карімової раптом було вилучено з офіційного списку послів Міністерства закордонних справ Узбекистану, і таким чином її було відсторонено від виконання обов’язків представника цієї середньоазійської країни при структурах ООН у Женеві. Цю посаду вона займала з вересня 2008 року. Офіційно вона вже не посол із липня того року.

Травень 2013-го: звинувачення у хабарництві

Документи, які опинилися в руках шведських журналістів і про які писало Радіо Свобода, свідчать про зв’язок між Карімовою та шведським телекомунікаційним гігантом, компанією TeliaSonera.

Жовтень 2013-го: зняття з ефіру

Кілька телевізійних каналів та радіостанцій, які були підконтрольні Карімовій, були несподівано зняті з ефіру в Узбекистані. Офіційні представники кажуть, що зняття пов’язано з «профілактичними роботами».

Жовтень 2013-го: заморожені рахунки

Terra Group – медіа-холдинг, пов’язаний із Карімовою – повідомив про замороження банківських рахунків через звинувачення у фінансових зловживаннях.

Листопад 2013-го: припинення твітів

Карімова, яка активно використовувала Твіттер, вперше написала на сайті мікроблогів про порушення прав людини в Узбекистані. Вона написала про затримання одного з її охоронців, якого нібито побили представники служб безпеки Узбекистану. Її акаунт на Твіттері було заморожено, але у грудні він запрацював знову, і вона використала його для нападок на свою сестру. Її колись активна присутність на Твіттері припиняється у лютому цього року.

Лютий 2014-го: кримінальні зв’язки?

На квартирі Карімової у Ташкенті проведено обшук, а її приятеля та двох його друзів заарештовано. Трійку звинуватили у зв’язках із кримінальним світом, а також у несплаті податків та незаконних оборудках із твердою валютою.

Охоронець біля будинку Ґюльнари Карімової, який, імовірно, утримував її під домашнім арештом
Охоронець біля будинку Ґюльнари Карімової, який, імовірно, утримував її під домашнім арештом

Березень 2014-го: домашній арешт

Узбецька редакція Радіо Свобода та «Бі-Бі-Сі» отримали копію рукописного листа, як вважається, від Карімової, в якому мовиться, що вона перебуває під домашнім арештом і що на неї чиниться «значний психологічний тиск». Того самого місяця Карімову назвали обвинуваченою у підозрах щодо хабарництва, пов’язаного зі шведською компанією TeliaSonera.

Серпень 2014-го: аудіо з-під арешту

«Бі-Бі-Сі» отримала звукозапис Карімової, в якому вона скаржиться на ставлення до неї під час домашнього арешту. Вона каже, що до неї та до її доньки ставляться «гірше, аніж до собак», і що вони не мають ніяких контактів із зовнішнім світом.

Над матеріалом працювали Luke Johnson та Ростислав Хотин

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG