Доступність посилання

ТОП новини

В Україні понад 271 тисяча вимушених переселенців – Ірина Геращенко


В Україні нарахували понад 271 тисячу вимушених переселенців
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

В Україні налічується понад 271 тисяча внутрішньо переміщених осіб, заявила уповноважений президента з питань мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, народний депутат Ірина Геращенко.

«Сьогодні вимушено переселеними особами, дійсно тільки тими, хто став на реєстрацію є 271 710 осіб, із яких майже 87 тисяч – це діти і майже 35 тисяч – це інваліди в особи похилого віку», – додала вона.

Першочерговою проблемою вимушених переселенців є відсутність житла напередодні зими, переконана Геращенко. За її словами, закон «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», який розглядатимуть у першому читанні 16 вересня, покликаний вирішити не лише це питання, а також процедури перереєстрації, оподаткування цільової міжнародної допомоги та внесення усіх вимушено переміщених осіб до єдиного Державного реєстру.

Геращенко заявила, що уряд планує надавати фінансову допомогу у розмірі 870 гривень кожній особі, що була змушена залишити домівку. Вона переконана, що якщо родила налічує 2-3 особи, то цих грошей цілком вистачить, аби винаймати облаштовану для життя квартиру не в столиці, проте в обласних центрах України.

Також Ірина Геращенко також повідомила, що у жовтні американські та європейські партнери України зберуться в Києві, з метою обговорити механізми допомоги українським вимушеним переселенцям. Планується, додала Геращенко, що вдасться отримати близько 1,5 мільярди доларів фінансової допомоги.

Президент Петро Порошенко у липні ветував законопроект, покликаний захищати вимушено переселених осіб. 16 вересня Верховна Рада голосуватиме за інший законопроект того ж закону, в якому, як зазначають експерти, вдалось виправити багато хиб попередньої редакції.

Раніше сьогодні голова Держслужби України з надзвичайних ситуацій Сергій Бочковський повідомив, що майже 40 тисяч жителів Донецької і Луганської областей, які на час бойових дій залишили свої будинки й переїхали до інших регіонів України, повернулися додому. За його слвоами, нині число переміщених осіб зменшилося на три тисячі порівняно з 13 вересня і становить 268,5 тисячі.

XS
SM
MD
LG