Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко матиме унікальну можливість апелювати відразу до різних гілок влади США – експерт


Президент України Петро Порошенко та президент США Барак Обама
Президент України Петро Порошенко та президент США Барак Обама

Київ ­– Під час візиту президента України Порошенка до США, який починається 18 вересня, у Вашингтоні не обмежаться словами підтримки. Сполучені Штати готові надати більшу допомогу Україні, протидіючи російській агресії. Таку думку висловили у коментарі Радіо Свобода українські політологи. Натомість російські аналітики зазначають, що наразі Володимир Путін не відступає від своєї агресивної політики всупереч західним санкціям та оголошеному перемир’ю на Донбасі.

Під час свого візиту до Сполучених Штатів Петро Порошенко зустрінеться з американським колегою Бараком Обамою, віце-президентом США Джозефом Байденом, спікером Палати представників Джоном Бейнером, держсекретарем Джоном Керрі. Водночас Порошенко стане другим президентом в історії України, який виступить у Конгресі Сполучених Штатів. Віктор Ющенко як глава української держави виступав у нижній палаті американського парламенту в квітні 2005 року

«Виступ Порошенка у Конгресі – ще один сигнал нашої активної підтримки прагнень українського народу», – запевняв раніше спікер Палати представників Джон Бейнер.

Американські законодавці готуються зустріти президента Порошенка не з порожніми руками. У комітеті із закордонних справ Сенату саме у четвер, після виступу глави української держави, поставлять на голосування законопроект про нові санкції проти Росії і про допомогу Україні.

Авторами документа є сенатори Роберт Менендес і Боб Коркер. Згідно із ним, американський президент має отримати право надати Україні протитанкове озброєння, зброю та амуніцію для особового складу, радари, далекоміри, обладнання для наведення, безпілотники та комунікаційне обладнання. На це наступного року планують виділити 350 мільйонів доларів.

«Президент України матиме унікальну можливість апелювати відразу до різних гілок влади США»

Ухвалення цього законопроекту стане вагомим доказом того, що США готові підтримати Україну не лише словом, а й ділом, констатував у коментарі Радіо Свобода політолог, екс-глава Національного інституту стратегічних досліджень Юрій Рубан. Як він висловився, багатьом в Україні хотілося б, щоб «прилетіли американці чи європейці й воювали з Росією за нас». Але такого не буде. Водночас США усвідомлює, що війна проти України не є локальною проблемою і під загрозою, через дії Кремля, опинилася вся світова проблема безпеки.

Є шанс, що це звернення допоможе узгодженому ухваленню рішень американськими законодавцями і про санкції проти Росії, і про постачання озброєнь
Юрій Рубан

«Президент України матиме унікальну можливість апелювати відразу до різних гілок влади Сполучених Штатів. І є шанс, що це звернення допоможе узгодженому ухваленню рішень американськими законодавцями і про санкції проти Росії, і про постачання озброєнь й про інші види політичної та дипломатичної підтримки України», – вважає Юрій Рубан.

Зі свого боку, політичний аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач зауважив Радіо Свобода, що Україна могла б розраховувати на набагато більшу підтримку і з боку ЄС, і з боку США. Але при цьому слід зважати на те, що Захід має діяти спільно й узгоджено в протидії агресивній політиці Росії. Це досягається, але загальмовує швидкість реакції, зазначає експерт.

Сполучені Штати все-таки мають відігравати в протидії агресивній політиці Росії функцію лідера
Володимир Горбач

«Сполучені Штати все-таки мають відігравати в цьому процесі (протидії агресивній політиці Росії – ред.) функцію лідера. Саме лідера, а не, так би мовити, просто звичайного компаньйона, партнера Європейського Союзу», – сказав Володимир Горбач.

«Головним козирем Росії у всіх цих відносинах залишається війна»

А як зазначає російський політолог Станіслав Бєлковський, від самого початку кризи в і навколо України для президента Росії Путіна важливим було спонукати Захід і передусім Сполучені Штати почати домовлятися на рівних саме з ним (з Путіним) про долю як України, так і всього пострадянського простору. І які б угоди, протоколи про перемир’я на Донбасі не підписували, Володимир Путін готовий знову вдатися до воєнних дій проти України, щоб схилити до своїх як Київ, так і зрештою Вашингтон і Брюсель.

«Головним козирем Російської Федерації у всіх цих відносинах залишається війна. Це військова перевага над українськими Збройними Силами. І у Кремлі зараз вважають, що якби не наступ російських військ після 25 серпня цього року, то нічого не було б – не було б ані «мінського протоколу», ані законопроекту про «особливий статус» певних районів Донецького та Луганського регіонів, ані відкладення імплементації Угоди про асоціацію з ЄС до 2016 року», – стверджує Станіслав Бєлковський.

У законопроекті американських сенаторів Менендеса і Коркера міститься вимога запровадити санкції проти «Рособоронекспорту» та інших оборонних підприємств, причетних до дестабілізації ситуації в Україні, Грузії, Молдові та Сирії. Також обмеження можуть бути застосовані проти компанії по всьому світу, які роблять великі інвестиції у проекти видобутку нетрадиційної нафти в Росії.

Документ має надати право президенту США запроваджувати санкції проти «Газпрому», якщо він недопостачатиме значних об’ємів газу країнам-членам НАТО, а також Україні, Грузії та Молдові.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG