Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Росії застерегло США від порушення міжнародного права через авіаудари у Сирії


Глава МЗС Росії Сергій Лавров
Глава МЗС Росії Сергій Лавров

У Міністерстві закордонних справ Росії вважають, що нанесення військово-повітряними силами США і деяких їхніх союзників ударів по позиціях бойовиків угрупування «Ісламська держава» у Сирії лише посилюють напруженість і можуть ще більше дестабілізувати ситуацію. Про це йдеться в заяві російського МЗС.

«У звʼязку з розпочатою США за підтримки низки інших країн операцією з нанесення ракетно-бомбових ударів по позиціях терористичного угруповання «Ісламська держава» в Сирії російська сторона нагадує, що такі дії можуть здійснюватися виключно в рамках міжнародного права. Це передбачає неформальне одностороннє «повідомлення» про удари, наявність чітко вираженої згоди уряду Сирії або ухвалення відповідного рішення Ради безпеки ООН», – наголосили в російському відомстві.

У МЗС Росії зазначили, що боротьба з тероризмом на Близькому Сході та Півночі Африки вимагає скоординованих зусиль усього світового співтовариства під егідою ООН. «Спроби ж вирішувати власні геополітичні завдання, порушуючи суверенітет держав регіону, лише посилюють напруженість і ще більше дестабілізують ситуацію. У Москві неодноразово попереджали, що ініціатори односторонніх силових сценаріїв несуть всю міжнародно-правову відповідальність за їх наслідки», – йдеться в заяві зовнішньополітичного відомства Росії.

У вівторок стало відомо про розширення меж території, на якій США і їхні союзники на Близькому Сході здійснюють обстріли по позиціях угруповання «Ісламська держава». Якщо раніше обстрілювали ся позиції ісламістів на території Іраку, то віднині – і на території Сирії.

10 вересня президент США Барак Обама заявив, що Сполучені Штати Америки готові атакувати бойовиків «Ісламської держави». Росія заявила, що повітряні удари по території Сирії без резолюції Ради Безпеки ООН будуть порушувати міжнародне право.

XS
SM
MD
LG