Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: відсутність контролю на кордоні – порушення «мінських домовленостей»


Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк

Відсутність контролю на українсько-російському кордоні є порушенням мінського протоколу. Про це заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк у п’ятницю в «Борисполі», після прильоту зі США.

«Ключовий аргумент, крім відведення військ і артилерії з території України – відновлення повного контролю над українським державним кордоном. Якщо відновлення контролю немає – це є порушенням одного з базових принципів, закладених у протоколі, який підписаний у Мінську. Протокол не можна розглядати як пункти, які подобаються росіянам, і пункти, які їм не подобаються. Це не меню. Виконувати необхідно все», – зазначив Яценюк.

За словами прем’єра, якщо домовленості будуть виконані, є ймовірність початку «дійсно мирних переговорів».

«У таких мирних переговорах повинні брати участь ЄС та США. У свій час вони підписували Будапештський меморандум, і нам потрібні реальні, а не паперові гарантії нашої територіальної цілісності і незалежності», – наголосив Арсеній Яценюк.

19 вересня учасники Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання конфлікту на Сході України ухвалили Меморандум про виконання положень Мінського протоколу від 5 вересня щодо кроків, спрямованих на імплементацію Мирного плану президента України Петра Порошенка та ініціатив президента Росії Володимира Путіна.

Меморандум включає дев’ять пунктів, у яких ідеться, зокрема, про загальне припинення застосування зброї та заборону на застосування всіх видів зброї і будь-яких наступальних дій, а також обін полоненими.

XS
SM
MD
LG