Доступність посилання

ТОП новини

Росія висунула на «Оскар» фільм, якому відмовляли в дозволі на прокат через цензурні обмеження


Кадр з іншого фільму Андрія Звягінцева «Єлєна»
Кадр з іншого фільму Андрія Звягінцева «Єлєна»

Від Росії на здобуття премії «Оскар» в номінації «Кращий фільм іноземною мовою» висунули фільм «Левіафан» режисера Андрія Звягінцева. Про це за підсумками засідання російського оскарівського комітету, що відбулося в неділю, 28 вересня, повідомив режисер Павло Чухрай.

Картина Андрія Звягінцева здобула нагороди Каннського кінофестивалю за кращий сценарій і Мюнхенського – як кращий іноземний фільм. При цьому через нецензурну лексику «Левіафан» не був показаний на церемонії відкриття Міжнародного кінофестивалю в Москві.

З тієї ж причини під питанням опинився і прокат «Левіафана» в російських кінотеатрах. Міністр культури Володимир Мединський відмовлявся видавати прокатне посвідчення картині й заявляв, що кіно Звягінцева «не постраждає від того, що з нього виріжуть мат». У липні «Левіафан» усе ж отримав дозвіл на показ. Продюсер картини Олександр Роднянський повідомив, що мат у фільмі буде «запіканий».

З першого липня в Росії набула чинності заборона на використання ненормативної лексики в засобах масової інформації, при публічному виконанні творів мистецтва на телебаченні, в театрах, кіно, на концертах і виставках. За кілька днів до ухвалення закону в низці міст Росії пройшла Всеросійська акція на захист культури, учасники якої закликали не запроваджувати це обмеження.

XS
SM
MD
LG