Доступність посилання

ТОП новини

Вибори у Болгарії як удар по «Південному потоку»


Софія – Вперше до складу парламенту Болгарії від часу падіння комуністичного режиму увійдуть 8 політичних партій. Позачергові парламентські вибори, які відбулися останніх вихідних, показали, що жодна з партій, яка пройшла 4-відсотковий бар’єр, не досягла категоричної більшості голосів, необхідних для формування самостійного уряду. Цей факт, як в Болгарії, так і поза її межами, пояснюють зневірою пересічних болгар до політиків, втратою довіри, а відтак і апатією до виборів. Виборча активність населення у парламентських виборах 2014 досягла найнижчого рівня за останні 14 років – лише 48%. Більше того, на запитання соціологів 55% виборців відповіли, що не вірять у те, що нинішні вибори змінять на краще ситуацію в країні. Парадоксальним у цьому опитуванні виявилось те, що люди похилого віку виявились більшими оптимістами, аніж молодь країни.

Переможець парламентських виборів – правоцентристська партія «Герб» на чолі з Бойком Борисовим отримала 32,7% голосів, що є набагато менше, аніж вона очікувала. Вона матиме в 43-му парламенті Болгарії приблизно 90 депутатів, яких недостатньо для досягнення абсолютної більшості в 121 голос. Зараз партія «Герб» шукає коаліційних партнерів або партії, які підтримають її політику при вирішенні ключових питань під час голосування у парламенті, незалежно від того, чи вони увійдуть або ні до складу сформованого партією «Герб» уряду. Вже сьогодні уряд Борисова називають урядом маленьких партій.

В інтерв’ю газеті «Преса» Борисов заявив, що він готовий іти на розумні компроміси, щоб забезпечити парламентарну підтримку свого кабінету, але він не згодний приймати апріорі вимоги щодо розподілу посад. «Великі партії роблять маленькі компроміси, а маленькі партії – великі», – пояснив він.

Між тим, заступник голови партії «Герб» Цветан Цветанов заявив, що коаліція між партіями «Герб» , Болгарською соціалістичною партією та ДПС («Рухом за права і свободи», партією етнічних турків) є неможливою. Саме ці партії посіли друге та третє місце: за соціалістів проголосували 15,3% виборців, а за ДПС – 14,8%.

«Згубний вплив» Росії

На новий уряд Болгарії очікують багато проблем і непопулярних заходів, які треба вжити для того, щоб вивести країну зі складної економічної і політичної ситуації. За останні 20 місяців Болгарія пережила масові вуличні протести, які не припинялись цілий рік, банківську кризу, сильні повені з людськими жертвами внаслідок сильних дощів та державного недбальства, втрату європейського фінансування внаслідок поганого урядового управління. Крім того, Болгарія перебуває під постійним тиском Брюсселя за недотримання європейського законодавства та згубним, за визначенням Financial Times, «впливом свого давнього союзника Росії», від якого вона сильно залежить.

Більшість партій, які подолали прохідний 4-відсотковий бар’єр на виборах, у своїх заявах погодились із партією-переможцем, що необхідно вирішити гостру кризу в енергетичному секторі та стабілізувати банківську систему країни, незважаючи на те, що доведеться збільшити державний борг та дефіцит для того, щоб врятувати від банкрутства четвертий за розміром банк країни.

«Південний потік»: все ще багато неясності

Болгари, які попри масову апатію голосували 5 жовтня, йшли до виборчих дільниць із надією про те, що новообраний уряд врешті-решт зупинить політичну кризу, відродить економіку країну та послабить хватку Москви на поставки газу та нафти.

Під тиском ЄС Болгарія зупинила роботи з будівництва газогону «Південний потік» до завершення розслідування щодо дотримання Болгарією європейського законодавства. Цей проект, за задумом Москви, має обійти територію України дном Чорного моря, позбавивши Київ таким чином газових транзитних потужностей.

Позиція Бойка Борисова в цьому пританні неоднозначна: він продовжить будівництво газопроводу лише за умов, якщо добро на цей проект дасть ЄС. Але в принципі він вважає, що Софія не повинна реалізовувати цей газовий проект. На відміну від нього, партія соціалістів та крайня права партія «Атака» планують реалізувати це будівництво спільно з російським «Газпромом» будь-якою ціною.

Більше того, націоналістична партія «Атака» не лише категорично підтримує будівництво «Південного потоку» за будь-яких умов, а й вважає Росію головним партнером Болгарії. Недарма саме ця болгарська партія оголосила початок своїх передвиборчих перегонів під час візиту свого керівництва до Москви.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG