Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокурор Ярема уникнув «люстраційного» смітника


Генпрокурор Ярема уникнув «люстраційного» смітника
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Київ – Віталій Ярема не потрапив до так званого «люстраційного» сміттєвого баку лише тому, що не вийшов до активістів Автомайдану, кажуть учасники пікетування Генеральної прокуратури. У середу вони вимагали покарати працівників правоохоронних органів, які переслідували громадських активістів за поїздку до «Межігір’я» Януковича у грудні минулого року. Прокуратура загалом і генпрокурор особисто гальмують розслідування цієї справи, заявляють мітингувальники.

Сміттєвий бак з написом «Ярема, виходь!» під стіни Генеральної прокурори принесли учасники руху Автомайдан. Активісти мали на меті покарати генпрокурора через те, що його відомство, як вони кажуть, не бажає розслідувати злочини проти майданівців, скоєні силовиками та суддями наприкінці 2013 року.

Активісти розповідають, як після відвідин 29 грудня 2013 року резиденції тодішнього президента в Межигір’ї, суди, міліція та прокуратура почали проти них репресії: відбирали права, арештовували автомобілі, порушували кримінальні справи. Після повалення режиму Януковича автомайданівці сподівались на справедливе покарання своїх кривдників, однак більшість справ припинили, велику частину досудових проваджень проти силовиків закрили через нібито «відсутність складу злочину».

Генпрокуратура та особисто її керівник Віталій Ярема нічого не роблять для розслідування злочину, участь в якому брали сотні правоохоронців та суддів, заявляє один з активістів, юрист Роман Маселко.

Відповідальності за злочин уникли 260 інспекторів ДАІ – Маселко

«Масовість вражає. Були залучені 60 інспекторів ДАІ, які писали рапорти, було залучено понад 200 інспекторів ДАІ, які складали протоколи, було понад 100 суддів, які виносили ці рішення. Масштаб просто шалений, величезний. Ми цю всю інформацію зібрали, передали і вимагаємо розслідування. Минуло 7 місяців, і що ми маємо? Жоден інспектор ДАІ до кримінальної відповідальності не притягнутий, жоден суддя навіть на допит не викликався», – заявив Маселко.

Час від часу натовп вибухав вигуками «Ганьба!». Водії, які взяли участь в акції протесту, автівками перекрили під’їзд до будівлі Генпрокуратури. Учасники акції звинувачували керівника Генпрокуратури у злочинній змові з тими, хто у грудні минулого року переслідував автомайданівців.

Активісти вимагали, щоб до них вийшов особисто Віталій Ярема та розповів, коли будуть покарані кривдники автомайданівців та пояснив, чому він був проти ухвалення закону «Про очищення влади».

Ви не висидите там тому, що ми Вас туди посадили – Коба

Однак до людей із Генпрокуратури вийшов тільки чоловік, який назвався представником відділу звернень від громадян. Він запевняв присутніх, що усі злочини проти майданівців розслідуються належним чином і пропонував усі претензії до прокуратури висловити у письмовій формі.

«Є встановлений порядок. Ви висуваєте конкретні вимоги. Почекайте. Кримінальна справа за один день не розслідується», – казав він.

На що серед інших відповів і один з лідерів Автомайдану Сергій Коба.

Сергій Коба (праворуч)
Сергій Коба (праворуч)

Перед Вами стоїть громада. Ми влада в цій країні. Ви повинні вирішувати наші справи там!
Сергій Коба

«Я хочу, щоб ви мене почули. Перед Вами стоїть громада. Ми влада в цій країні. Ви не висидите там тому, що ми вас туди посадили. Ви повинні вирішувати наші справи там!» – обурився Коба.

Віталій Ярема вийти до мітингувальників так і не наважився. Зустрітися з ним працівники прокуратури дозволили одному представнику Автомайдану. Цю місію на себе взяв Роман Маселко. Після недовгої розмови з генпрокурором він вийшов і повідомив, що Віталій Ярема заперечив навмисне гальмування прокуратурою розслідування, пообіцяв взяти справу під контроль та домогтися результатів вже за 2 тижні.

Після цього активісти згорнули свою, акцію, але пообіцяли в разі необхідності продовжити її за домашньою адресою генерального прокурора.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG