Доступність посилання

ТОП новини

МЗС направило Росії ноту через протиправне усиновлення українських дітей в Криму


©Shutterstock
©Shutterstock

МЗС України закликає Росію вжити заходів з метою недопущення протиправного усиновлення громадян України іноземцями та їх подальшого незаконного переміщення з території України, заявив речник МЗС Євген Перебийніс.

У відомстві нагадують, що в Криму під егідою російських громадських організацій реалізується програма «Потяг надії – Крим», метою якого є усиновлення громадянами Російської Федерації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які є громадянами України та проживають на території автономії.

«Україна вимушена заявити рішучий та категоричний протест у зв’язку із вказаними діями щодо зазначених категорій дітей – громадян України, які здійснюються з порушенням міжнародного права та діючого законодавства України, без дотримання передбачених ним процедур у цій сфері», – зазначають у МЗС.

У відомстві наголошують, що таке усиновлення є незаконним.

16 березня за військової і політичної підтримки Російської Федерації в Криму відбувся неконституційний референдум про самовизначення, який не визнали ні міжнародна спільнота, ні Україна.

Після цього президент Росії Володимир Путін підписав закон про приєднання Криму і Севастополя до Росії на правах суб’єктів федерації.

XS
SM
MD
LG