Доступність посилання

ТОП новини

Експерти: Вибори будуть демократичними. Головна загроза – війна


Київ – Парламентські вибори відбудуться без значних фальсифікацій, і вперше за багато років рівні можливості отримають різні політичні сили, прогнозують напередодні дня голосування політологи та громадські активісти. Однак і Комітет виборців України, і силові відомства говорять про підвищений ризик терактів та силового втручання у волевиявлення на Донбасі, через що навіть перенесли подалі від лінії фронту кілька окружних комісій. Частина фахівців головною проблемою вважає те, що серед учасників перегонів немає політичних сил, які в цілому відповідають очікуванням громадян та рівню розвитку суспільної свідомості.

Найбільшим викликом цьогорічної парламентської кампанії буде спроба зірвати або спотворити результати виборів на Донбасі та в прилеглих регіонах, заявив у п’ятницю в коментарі журналістам голова Донецької та Луганської регіональної організації комітету виборців України Сергій Ткаченко.

Немає таких перешкод для демократичності та прозорості виборчого процесу, як на попередніх перегонах
Сергій Ткаченко

«Немає таких перешкод для демократичності та прозорості виборчого процесу, як на попередніх перегонах. Якщо й є негативні фактори, то вони стосуватимуться проведення голосування на Донбасі та власне близькості бойових дій, – каже представник КВУ. – Також є спроби маніпулювати цим процесом – а саме списати всі організаційні огріхи проведення виборів на питання безпеки, на бойові дії».

Через таку ситуацію, за словами Сергія Ткаченка, в деяких виборчих округах немає належної конкуренції між різними політичними силами, в деяких – є елементарна загроза життю та безпеці членів комісій всіх рівнів та спостерігачів. За даними КВУ, із 32-х округів на Донбасі голосування зможе відбуватися тільки у дев’яти, однак для безпеки окружкомів їх перенесли подалі від зони конфлікту, повідомляє виконавчий директор КВУ Віталій Тесленко.

Він наголошує, що така ситуація викликала певну плутанину в роботі цих окружкомів, і побоюється, що будуть спроби окремих кандидатів скористатися непогашеними бюлетенями для фальсифікацій або зірвати вибори на окремих дільницях, де більше голосів набиратимуть їхні опоненти. У КВУ закликають силовиків протидіяти таким спробам, однак цілковитої готовності до цього не бачать.

Виборча дільниця в селі Новотроїцьке, на південь від Донецька, 23 жовтня 2014 року
Виборча дільниця в селі Новотроїцьке, на південь від Донецька, 23 жовтня 2014 року

Головні порушення – неправильна агітація та підкуп?

Водночас свою оцінку виборчим перегонам дала мережа «Опора». В оприлюдненому нею звіті «Опора» зафіксувала 502 випадки порушень виборчого законодавства з боку кандидатів і партій. Із них найбільша кількість інцидентів стосується порушень правил ведення передвиборної агітації (212 випадків), на другому місці підкуп виборців (117 випадків), дещо менше виборчих зловживань пов’язано з застосуванням адміністративного ресурсу (84 випадки) і силового втручання в перебіг виборчого процесу (74 інциденти). Водночас масових порушень, чи таких, що можуть суттєво вплинути на результати голосування, в жовтні спостерігачі не зафіксували, запевнила координатор мережі «Опора» Ольга Айвазовська.

Нинішні парламентські вибори в Україні принципово відрізнятимуться від кількох попередніх тим, що тривають під час бойових дій, і що фальсифікації на них не відіграють ключової ролі, зазначив у коментарі Радіо Свобода політолог Олександр Палій.

Немає масового замовлення на фальсифікації, чого не було в Україні вже багато років
Олександр Палій

«Вибори відбуваються в умовах війни і падіння ВВП на 8% через анексію Криму та бойові дії, вони тривають в умовах колапсу попередньої політичної моделі. Завдяки останньому чиннику немає масового замовлення на фальсифікації, чого не було в Україні вже багато років, – констатує Палій. – Виборчі перегони були дуже швидкими. І не всі політичні сили виявилися до них готовими».

За словами політолога, нині в Україні склалася ситуація, коли персоналії з попередньої влади мають дуже низьку популярність у виборців. Але водночас, демократичні партії, в тому числі нові, не відповідають запитам суспільства, яке зараз випереджає політиків за рівнем розвитку, і це є найбільшою загрозою цьогорічної парламентської кампанії, вважає Палій.

Утім, і він, й інші політологи наголошують, що такий розрив між елітами та суспільством є хворобою росту, і відтак поступово зменшиться. Більш конкретною, загрозою, на думку переважної більшості фахівців, є можливість збройних атак на окружні комісії, терактів або нападу російських військ та бойовиків на прифронтові міста у день виборів. Політологи та силовики не виключають ініційованих сепаратистами спроб влаштувати стрілянину на вулицях деяких міст, щоб люди боялися йти голосувати. Водночас СБУ звітує, що запобігло кільком спробам терактів у день виборів, затримавши організаторів та виконавців.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG