Доступність посилання

ТОП новини

Газ як політична зброя. Росія вигадує щодо України нові хитрощі?


Україна купуватиме газ по 378 доларів у цьому кварталі - Яценюк
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Україна купуватиме газ по 378 доларів у цьому кварталі - Яценюк

Тристоронні газові переговори виходять на фінішну пряму: Україна домовилась із Росією про ціну на газ та готується у четвер увечері підписати відповідну угоду. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду заявив, що до Нового року Україна купуватиме російський газ за 378 доларів за тисячу кубів. Окрім того, Європейський союз виступить гарантом, що Росія не підніматиме ціну в обхід домовленостям. Втім, експерти з енергетики сумніваються, що в найближчі дні газову угоду буде підписано. На їхню думку, блакитне паливо – це не економічна, а політична зброя, яку Росія захоче притримати до зимових холодів.

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Російський газ в Україні буде, заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, анонсуючи підписання тристоронньої газової домовленості в Брюсселі. За словами прем’єра, мова йде про те, що до Нового року уряд купуватиме в Росії газ по 378 доларів за тисячу кубічних метрів. А у в першому кварталі 2015 року – вже дешевше на 13 доларів через падіння ціни на нафту. Яценюк зазначив, що ця угода – тимчасова, оскільки остаточне рішення щодо газового контракту ухвалюватиме Стокгольмський арбітраж.

За той російський газ, що Україна вже закачала раніше, Яценюк обіцяє платити по 268 доларів за тисячу кубів.

«Якщо Росія порушить порядок ціноутворення і знову буде намагатися поставити ціну в 500 доларів, як початково пропонувалось, то Європейська комісія буде виступати, фактично, гарантом виконання зобов’язань Росії по справедливій ціні», – додав Яценюк.

Росія вимагає спершу сплатити борг за газ

Олександр Новак
Олександр Новак

Росія, у свою чергу, також вимагає гарантій. Зокрема, міністр енергетики Росії Олександр Новак на засіданні уряду повідомив: Україна матиме російський газ тоді, коли узгодить фінансові гарантії для російського газу та зможе надавати передплату.

Також акцентує, що домовлена ціна на російський газ уже включає знижку у розмірі 100 доларів, що діятиме до кінця березня наступного року. За його словами – це жест допомоги сусідній країні, яка зараз у скруті.

«Це та знижка, яка діяла і в попередні періоди наших відносин із Україною. В принципі, це внесок російської сторони в ситуацію, пов’язану з урегулюванням газового конфлікту. І загалом внесок в економіку України», – зауважив Новак.

Окрім того, він вимагає погасити частину боргу за газ, закачаний раніше. У Росії зробили підрахунки і найближчим часом чекають від України майже 1,5 мільярди доларів. Ще додатково майже таку ж суму Україна має виплатити до Нового року, говорить Новак.

Яценюк заявляє: на українських рахунках є потрібна сума у вигляді допомоги Міжнародного валютного фонду та Європейського союзу, тож оплатити борг – не проблема.

Європартнери підштовхують Україну та Росію домовлятись про газ

Газові переговори у Брюсселі, що розпочалися у середу 29 жовтня, триватимуть у пізнього вечора у четвер. Втім, експерти з енергетики сумніваються, що тристоронню угоду найближчим часом підпишуть. Зокрема, їх тривожить позиція у цьому питанні канцлера Німеччини Анґели Меркель, яка маневруючи словами, підштовхує Україну домовлятись із Росією про постачання газу на зиму, аби транзит блакитного палива в країни ЄС не опинився під загрозою.

Окрім того, експертів насторожує те, що голова правління російського «Газпрому» Олексій Міллер у четвер терміново вилетів із Брюсселя до Москви – ймовірно, він узгоджує додаткові умови.

Богдан Соколовський
Богдан Соколовський

На думку експерта Богдана Соколовського, тристоронню угоду підпишуть, тільки якщо газ «вирветься із контексту російських схем». Втім, якщо Росія планує надалі використовувати тепло в українських оселях як інструмент тиску – переговори затягуватимуться, каже він.

«На сьогодні ми нічого не чуємо від нашого міністра, який там є. Ми все чуємо від ЄС чи Росії. Ніби то я довіряю ЄС, але насамперед хотів би послухати нашого міністра», – говорить він.

Російський газ Україні дійсно потрібен – експерт

Володимир Саприкін
Володимир Саприкін

Експерт із енергетичних питань Володимир Саприкін також вважає, що угоду найближчим часом не підпишуть, адже російська сторона «затягує переговори і підписання документів, оскільки її мета не полягає в економічному тиску». На його думку, сусідня країна прагне показати, що Україна зараз провадить неправильну, на її думку політику, тож навіть не може забезпечити людей теплом. Саприкін прогнозує, що документи будуть підписані ближче до Нового року.

«Майже завжди «Газпром» та Росія затягують переговори до початку справжніх холодів. Вони думають, що тоді Україна погодиться на будь-які умови», – говорить він.

Саприкін додає, що Росія надалі може спекулювати на борговому питанні та висувати все нові і нові вимоги. Втім, експерт переконаний, що російський газ Україні дійсно потрібен, адже реверсний, нехай навіть на максимальному рівні, не зможе повністю замістити російське паливо. Якщо держави не домовляться, говорить Саприкін, Україна матиме дефіцит від 5 до 10 мільярдів кубів газу, а також відключення опалення на великих підприємствах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG