Доступність посилання

ТОП новини

Розмови, що Путін за два тижні дійде до Києва, є брехнею і маячнею – політолог


Київ – Якщо Володимир Путін не завдасть по Україні нового масованого удару регулярною армією, Захід не поглибить санкції проти Росії. Такий прогноз зробили для Радіо Свобода експерти, коментуючи загострення ситуації на Донбасі й відповідь на це у США та ЄС. На думку фахівців, Захід не збирається здаватися під тиском Кремля, але його реакція є виваженою. Водночас не варто переоцінювати силовий потенціал Кремля.

Переміщення російської військової техніки у контрольованих бойовиками регіонах Донбасу фіксуються постійно, заявляють у Раді нацбезпеки та оборони України

Також триває концентрація російських військових підрозділів уздовж кордону з Україною. Ці повідомлення підтвердили в НАТО, у США. Росія також стала єдиною державою світу, яка не відкинула «виборів» у «ДНР» і «ЛНР», а заявила, що «поважає» їх.

Водночас представники Сполучених Штатів і Євросоюзу звинувачують Москву в порушенні «мінських домовленостей» про мирне врегулювання в захопленій сепаратистами частині Донбасу.

Зокрема, постійний представник США при ООН Саманта Павер, виступаючи у Берліні, заявила, що США разом із ЄС протягом усієї української кризи єдині у своїх вимогах до Росії.

«Наше послання таке: припиніть постійні і невпинні кричущі порушення «мінського протоколу», які здійснюють і Росія, і її маріонетки; припиніть розпалювати вогонь усе новими озброєннями і підтримкою сепаратистам; виведіть усі війська і озброєння з України; відкиньте незаконні «вибори» 2 листопада», – наголосила вона.

Павер також різко виступила на терміновому засіданні Ради безпеки ООН, скликаному через повідомлення про введення на Схід України нових важких озброєнь і військ із Росії.

Західні політики, яких не можна віднести до табору «друзів Путіна», закликають посилити санкції проти Росії.

Речниця Державного департаменту США Джен Сакі заявила, що США разом із ЄС розглядають можливість «спільно змусити Росію заплатити більшу ціну за її неприйнятну поведінку». «Ми разом із союзниками й партнерами готові розширити і поглибити наявні санкції», – сказала вона.

При цьому в ЄС висловлюють різні пропозиції щодо можливого посилення санкцій проти Росії.

«Якщо почнуться нові військові дії, то ми відреагуємо»

Як вважає український політичний експерт В’ячеслав Ковтун, якщо Путін не завдасть на Донбасі нового масованого удару регулярною армією, розраховувати на посилення санкцій проти Росії в оборонній, фінансовій, енергетичній сферах не доводиться. Так само це стосується галузей, які наразі не підпадали під обмеження.

Можливо санкції посилять, але косметично
В’ячеслав Ковтун

«Можливо санкції посилять, але косметично. Тобто, їх поширять на нових фізичних осіб, які готували «вибори» у «ДНР» і «ЛНР». Здається, що всі ці заяви спрямовані на те, щоб показати – якщо почнуться нові військові дії, то ми відреагуємо», – констатував В’ячеслав Ковтун.

Захід не «зливав» і не «зіллє» Україну – жертву агресії з боку Росії, зазначив у коментарі Радіо Свобода російський політолог Станіслав Бєлковський. Але при цьому США та ЄС дають відсіч максимально акуратно, адже усвідомлюють, наскільки загрозливим було б ігнорування психологічного стану Володимира Путіна, його внутрішніх проблем та комплексів. І тому завдання Заходу – максимально обережно зробити все, щоб відкласти реальну загрозу великої війни в Європі й подальший наступ Путіна на Україну, до якого президент Росії залишається готовим.

Якщо санкцій не буде, Путін готовий до компромісу, якщо нові санкції будуть, то не виключені нові військові удари по українській території
Станіслав Бєлковський

«Кремль хоче уникнути подальших економічних санкцій із боку Заходу. Тому що всі, зокрема Путін, розуміють, наскільки ці санкції є небезпечними саме для російської економіки. Але в той же час, можливо, уникнути їх не вдасться, і є такий собі хитрий торг із Заходом: якщо санкцій не буде, Путін готовий до компромісу, якщо нові санкції будуть, то не виключені нові військові удари по українській території», – сказав Станіслав Бєлковський.

Сили Путіна – не безмежні

А В’ячеслав Ковтун у цьому зв’язку закликає не піддаватися панічним закликам, що, мовляв, Путін піде в масований наступ на Україну. Експерт сумнівається, що варто чекати широкомасштабного відновлення воєнних дій.

Ці розмови, що Путін за два тижні дійде до Києва, захопить територію «Новоросії» включно з Одещиною, це все – брехня і маячня. Тому що фізичних сил у нього для цього немає
В’ячеслав Ковтун

«Ці розмови, що Путін за два тижні дійде до Києва, захопить територію «Новоросії» включно з Одещиною, це все – брехня і маячня. Тому що фізичних сил у нього для цього немає. І зрозуміло, що Україна дуже рішуче чинитиме супротив і втрати виявляться надзвичайними. Тому цього не буде», – прогнозує політолог.

Тим часом у Москві знову заперечили повідомлення, що Росія останніми днями ввела на Схід України значну кількість важких озброєнь і живої сили. Як стверджував речник МЗС Росії Олександр Лукашевич, «київська влада не виконує взяті на себе зобов’язання» за «мінськими домовленостями», бо сама нарощує свої війська біля захоплених наразі сепаратистами частин Донбасу.

ЄС має розглянути нинішній стан санкцій проти Росії наступного понеділка – на засіданні міністрів закордонних справ країн-членів Євросоюзу в Брюсселі.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG