Доступність посилання

ТОП новини

У Конгресі США лобіюють ухвалення законопроекту про надання Україні зброї


Президент України Петро Порошенко під час виступу на засіданні Конгресу США в Капітолії, Вашингтон, 18 вересня 2014 року
Президент України Петро Порошенко під час виступу на засіданні Конгресу США в Капітолії, Вашингтон, 18 вересня 2014 року

У вівторок в Конгресі розпочинаються дні України. Українська діаспора організувала кампанію лобіювання інтересів України серед американських законодавців. Одна з цілей цього заходу – пришвидшити ухвалення «Акту в підтримку свободи України», запропонованого Сенатським комітетом із закордонних відносин у вересні цього року. І ще до початку цієї події у приміщенні Конгресу розпочалася активна інформаційна кампанія.

Як краще переконувати конгресменів та їх помічників у важливості ухвалення «Акту на підтримку свободи України» лобістів-початківців, членів української діаспори, інструктує працівник Конгресу Джорж Баррос.

«Поспілкувалася з помічником сенатора Флориди. Він нас гарно прийняв. Ми розповідали, наскільки ми переживаємо за нашу Україну, наскільки небезпечним є президент Росії Путін. І він з нами повністю згоден, бо він сказав, що обов’язково підтримає цю ініціативу українську і буде переконувати всіх, кого може, щоб це пройшло через Сенат», – розповіла волонтер Олександра Павлюк.

Зустрічаються з сенаторами і конгресменами і українські комбати – Семенченко, Тирук та Береза, що приїхали минулого тижня до Вашингтона. Розповідають про ситуацію на фронті, необхідність військової допомоги та переконують: мова йде не лише про безпеку України.

Російський фашизм не зупиниться на західних кордонах України. Він піде і в Балтику, він піде і в Польщу
Юрій Береза

«Якщо Україна зараз не вистоїть, то, мабуть, впаде вся Європа, тому що російський фашизм не зупиниться на західних кордонах України. Він піде і в Балтику, він піде і в Польщу – і це буде вже не тільки проблема України, а загальносвітова проблема», – командир полку «Дніпро 1» Юрій Береза.

Підключилися до лобістських зусиль і деякі конгресмени. Роботу з членами діаспори організував офіс конгресмена з Техасу Стіва Стокмана. Йому до кінця терміну залишися лічені тижні, але свої останні дні в Конгресі республіканець Стокман намагається використати на користь України.

«Під час виступу президента Порошенка на спільній сесії Палати представників та Сенату, йому 26 разів аплодували стоячи – люди, які представляють усі Сполучені Штати. Усі 300 мільйонів американців були представлені в цій залі. Президент мав у той же день надати необхідну допомогу Україні», – каже конгресмен.

Стокман пояснює, яким чином Конгрес може змусити президента надати Україні військову та іншу допомогу. Найшвидший шлях – включити це як окрему статтю в бюджетну резолюцію на наступний рік.

Я закликаю всіх українців, не лише громадян США, дзвонити в Конгрес і казати, що Україні потрібна допомога
Стів Стокман

«Наша мета включити цей сенатський законопроект, який підтримали і демократи, і республіканці, до бюджетної резолюції. Але для цього потрібно зібрати достатню кількість голосів-членів Конгресу. Отже, я закликаю всіх українців, не лише громадян США, дзвонити в Конгрес і казати, що Україні потрібна допомога», – каже він.

Це може статися вже до кінця цієї сесії Конгресу, що закінчується 12 грудня. Якщо ж достатніх підписів зібрати не вдасться, то іншим шляхом, за словами Стокмана, є ухвалення в Конгресі узгодженого «Акту на підтримку свободи України», авторства сенатора Роберта Менендеса.

Цей законопроект визначає Україну, Грузію та Молдову найбільшими союзниками за межами НАТО з метою надання цим країнам військової допомоги. Окрім військової, законопроект передбачає також підтримку в сфері енергетики, боротьби з російською пропагандою та допомогу тимчасовим переселенцям. Містить цей законопроект і запровадження додаткових санкції проти Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG