Доступність посилання

ТОП новини

Чорновол, Гопко і екс-ватажок «ДНР» Бородай – провідні «глобальні мислителі» світу


Мітинг на підтримку Тетяни Чорновол після її побиття, Київ, грудень 2014 року
Мітинг на підтримку Тетяни Чорновол після її побиття, Київ, грудень 2014 року

Впливовий американський журнал Foreign Policy назвав список із провідних «глобальних мислителів світу», які мали значний вплив на хід історії в 2014 році. Серед тих, хто потрапив до списку найвпливовіших людей, які своєю діяльністю, ідеями або творчістю мали вплив, позитивний чи негативний, на світові події, – українська громадська активістка, перший номер «Самопомічі» Ганна Гопко, борець з корупцією Тетяна Чорновол – обидві вони обрані до нового парламенту. Також у списку і колишній так званий «прем’єр» угруповання «ДНР» росіянин, мешканець Москви Олександр Бородай, діяльність якого американський журнал географічно зарахував до України.

Журнал Foreign Policy визначив провідних «мислителів світу» вже вшосте. Під «мислителями» маються на увазі не філософи як такі, а люди, які мали вплив на те, як мислить світ, змінювали мислення оточуючих і чогось досягали – причому як у позитивному сенсі, так і в негативному, навіть дуже негативному... Адже світ за цей рік бачив і анексію Криму, і появу «Ісламської держави», які докорінно змінювали реалії, зауважує видання.

Власне, аби підкреслити той факт, що і негатив змінює світ, скажімо, серед номінацій у категорії «Агітатори» – Абу Бакр аль-Багдаді, який діє в Сирії і якого вважають «найнебезпечнішою людиною світу». Чи лідер нігерійської терористичної групи «Боко Гарам» Абубакар Шекау за те, що привів «Ісламську державу» до Африки… Також у цій номінації російський президент Володимир Путін і проповідувач концепції євразійства росіянин Олександр Дугін

«Ризикуючи усім, викриває корупцію в Україні»

Тетяна Чорновол
Тетяна Чорновол

У категорії тих, хто кидає виклик, серед призерів депутат нового парламенту України Тетяна Чорновол. «Небезпека не стримувала улюбленицю Майдану Тетяну Чорновол», – пише американський журнал, додаючи, що Чорновіл як журналістка активно викривала корупцію у вищих ешелонах влади.

Її було жорстко побито після публікації блогу, в якому йшлося про маєток тодішнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. «З обличчям, важко впізнаваним через побиття, Чорновол безстрашно звинуватила президента Віктора Януковича… у замовленні нападу», додавши, що це не зверне її зі шляху викриття корумпованих чиновників.

Після втечі Януковича, нагадує видання, Чорновол пішла в урядову структуру боротися з корупцією, але потім подалася у відставку, розчарувавшись браком поступу.

«Страждання все ще не в змозі зупинити її: коли чоловіка Чорновол, який був бійцем крайнього правого українського батальйону «Азов», було вбито у серпні у Східній Україні, вона написала в інтернет-віданні: «Свобода або смерть – ми зробили цей вибір на Майдані», – зазначає Foreign Policy.

«Нести революцію поза Майдан»

Ганна Гопко
Ганна Гопко

У категорії правозахисників і юристів провідним «глобальним мислителем» серед інших була названа Ганна Гопко. Вона на жовтневих виборах очолювала список «Самопомічі», яка показала третій результат за кількістю мандатів.

Як зазначено у представленні Ганни Гопко, вона була на Майдані з першого дня як активіст громадського сектору.

«Вона була лідером з-поміж тисяч протестувальників, які провели довгі зимові місяці, вимагаючи змін у Києві. З лютого, коли українська революція увійшла в (про це можна сперечатися) більш складну стадію для досягнення суттєвих урядових реформ, Гопко знову була на передовій», – зауважує американський часопис.

Він додає, що Гопко брала найактивнішу участь у «пробиванні» через парламент пакету антикорупційних законів. Деякі з цих законів уже втілюються урядом – як, наприклад, законодавство про свободу ЗМІ чи про прозорість державних закупівель, які було ухвалено у квітні.

Громадські активісти, як Гопко, стверджують, що депутати традиційно пропускають голосування в парламенті і занадто сконцентровані на своїх особистих інтересах. «Для Гопко перешкоди на шляху лише мотивують до боротьби», – пише про неї Foreign Policy.

«Українці мають винести уроки з цієї війни і нарешті збудувати добру армію, щоб на нас ніхто не напав», – заявила Гопко одній газеті, яку цитує Foreign Polіcy.

«Поставив самопроголошену республіку на ноги»

Олександр Бородай
Олександр Бородай

У категорію «Україна» американське видання занесло і колишнього «прем’єра» так званої «ДНР», яку Генпрокуратура України визнала терористичною організацією, Олександра Бородая. Він проходить за номінацією «Агітатори» в компанії терористів та одіозних політиків.

Foreign Polіcy зазначає, що він є росіянином. Потрапив Бородай до списку за те, що «поставив самопроголошену республіку на ноги», за висловом журналу.

«Коли Донбас на Сході України заявив про незалежність, самопроголошений уряд у Донецьку потребував лідера. Не дивно, що на прикрість західним країнам, такого лідера було знайдено у Москві», – пише Foreign Policy.

Видання вважає Бородая одним із пропагандистів російського імперіалізму, який походить з групи ультранаціоналістів, котрі вловили дух часу щодо «Великої Росії», який превалює в Кремлі. Опоненти Бородая, додає видання, кажуть, що він пов’язаний з російськими спецслужбами, але сам він від цього «відмахується, але не заперечує».

Бородай пробув на Донбасі три місяці, і під час літа був ключовою ланкою та переговірником між Москвою та Києвом, зауважує видання. Подавши у відставку, Бородай заявив, що місцева людина має бути на чолі сепаратистського утворення, зазначає Foreign Policy.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG