Доступність посилання

ТОП новини

Росія: Лавров назвав женевський формат переговорів «пройденим етапом»


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав женевський формат переговорів «пройденим етапом». Про це він заявив у Держдумі Росії.

«Спроби порушити питання актуальності мінських документів робляться тими, хто хотів би переграти цю ситуацію і повернути цей процес у певний формат, де «ДНР» і «ЛНР» представлено не буде. Саме цей задум я вбачаю у наполегливих заявах, які робить Арсеній Яценюк і його команда про те, що треба повернути переговори у «женевський формат», – зазначив він.

Крім того, міністр закордонних справ Росії вважає, що потрібно домагатися виконання мінських домовленостей та продовження прямих переговорів між Києвом і представниками «ДНР» і «ЛНР», тому що вони були головними підписантами мінських домовленостей.

Україна пропонує відновити «женевський формат» багатостороннього діалогу для мирного врегулювання ситуації на Донбасі на рівні міністрів закордонних справ.

Женевським форматом» називають започаткований у квітні на зустрічі в Женеві склад багатосторонніх переговорів, у яких узяли участь представники України, Росії, а також США і ЄС. Політологи й політики називають його найкращим із погляду України завдяки участі США. Пізніше виник так званий «нормандський формат», коли в переговорах брали участь чільники України, Росії, Німеччини і Франції.

Вчора президент України Петро Порошенко та міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, окрім женевського та нормандського формату переговорів, запропонували переговори у «веймарському форматі» за участю Німеччини, Польщі та Франції.

XS
SM
MD
LG