Доступність посилання

ТОП новини

На Житомирщині увʼязнені жаліються на порушення їхніх прав


Київ – Українських засуджених продовжують бити та принижувати, хоча і попередні, й нові керівники держави обіцяли реформувати систему виконання покарань. Про такі факти повідомляють і правозахисники, і самі в’язні. Після останнього такого інциденту в Бердичеві частину посадовців пенітенціарної служби звільнили, однак потерпілих із невідомих причин перевезли до інших колоній. Відтак правозахисники звинувачують пенітенціарну службу в намаганні «зам’яти інцидент» і приховати реальних винуватців.

У Бердичеві, що на Житомирщині, загін тюремних працівників влаштував обшук і масове побиття ув’язнених, під час якого пенітенціарії псували та нищили їхні особисті речі. Таку інформацію оприлюднила Харківська правозахисна група, а в офісі омбудсмена її підтвердили. Правозахисники з обох організацій створили спільну робочу групу, яка відвідала спершу Бердичівську колонію №70, де 12 листопада мав місце такий інцидент, а потім – Київське СІЗО, куди, як виявилося, перевезли частину побитих. В’язні розповіли, що вони влаштували голодування і підготували скарги через несправедливе поводження з ними, зокрема – перебої з харчуванням, відсутність оплати їхньої праці в колонії.

В’язні, які звернулися за допомогою до правозахисників, також розповіли, що на останніх парламентських виборах їх змушували голосувати за певну політичну силу. Більше того – вони запевняють, з відома адміністрації серед них поширюють сепаратистську літературу. (У Державній пенітенціарній службі цих звинувачень поки не коментували).

У такій ситуації побиття з подальшим вивезенням десяти побитих в’язнів могло мати на меті лише залякування та придушення непокори, констатує голова Харківської правозахисної групи Євген Захаров.

10 осіб побили. Коли ми приїхали, вісьмох з них вже вивезли в інші колонії, зокрема чотирьох – у Київ
Євген Захаров

«Співробітники цього виправного закладу (№70 – ред.), колонії №73 та Житомирського обласного управління Державної пенітенціарної служби, разом у цьому загоні було 150 чоловік, провокували ув’язнених, як ми з’ясували. Вони поводилися брутально, зокрема, викидали харчі на підлогу, ламали сигарети та змішували з розсипаними продуктами. В підсумку 10 осіб побили. Коли ми приїхали, вісьмох з них вже вивезли в інші колонії, зокрема чотирьох – у Київ», – розповів правозахисник.

Побиття у тюрмах залишається типовим в Україні – правозахисники

Євген Захаров заявив, що завдяки втручанню правозахисників, адвокатів та омбудсмена конфлікт у колонії №70 припинився, а в’язні зняли побої та оскаржують правопорушення, вчинені проти них.

Звільнили начальника колонії та начальника управління ДПС у Житомирській області. Але як нам розповіли, їх звільнили саме за те, що вони не підтримували дій загону швидкого реагування, обшуків та побиття
Євген Захаров

«Через брак часу я не описую всі ті юридичні дії, до яких вдалися засуджені для відновлення їхніх прав. Наше втручання дало змогу припинити голодування у колонії, нині обстановка у ній – спокійна. Ще: під час тих подій звільнили начальника колонії та начальника управління ДПС у Житомирській області, – констатує Захаров. – Але як нам розповіли, їх звільнили саме за те, що вони не підтримували дій загону швидкого реагування, обшуків та побиття».

Натомість адвокат Анна Литвин, яка спеціалізується на допомозі засудженим, наголосила, що таке нелюдське поводження є типовим для всіх виправних закладів України. Вона визнала, що після зміни влади в Україні відбулося незначне поліпшення ситуації, але принципово ставлення до в’язнів не змінилося: пенітенціарії б’ють та принижують їх, або ж з власної волі, або ж, припускає вона, такі інструкції надають їм їхні керівники.

Перевищення службових повноважень у виправній колонії №70 з боку пенітенціаріїв дійсно мало місце, однак не в тих масштабах, в про які говорять правозахисники. Так відповів на звинувачення директор департаменту охорони, нагляду і безпеки Державної пенітенціарної служби Микола Ільтяй. І додав, що порушення були не лише з боку тюремників, але й з боку в’язнів. Зокрема, Микола Ільтяй звинуватив частину з них у тому, що вони обкидали пенітенціаріїв продуктами харчування та курили наркотичні речовини. Водночас він пообіцяв, що відомство розбереться та відновить справедливість.

Нас звинувачують у тому, що ми застосували надмірну силу. Можливо, не заперечую. Якщо це буде доведено – той, хто це зробив, понесе відповідальність
Микола Ільтяй

«Наведемо в установах порядок, залучимо до цього громадськість та правозахисників. Нас звинувачують у тому, що ми застосували надмірну силу. Можливо, не заперечую. Якщо це буде доведено – той, хто це зробив, понесе відповідальність», – запевнив Микола Ільтяй.

Він повідомив Радіо Свобода, що пенітенціарна служба вже провела першу перевірку щодо інформації про побиття в’язнів та порушення їхніх прав, і що працівники колонії та місцеві керівники відомства в Житомирській області вже усунуті від виконання обов’язків. І додав, що, ймовірно, ситуацію в колоніях розхитують навмисно ті ж сили, які зацікавлені в конфлікті на сході України. Водночас посадовець не зміг ані пояснити, чи ініціювала пенітенціарна служба порушення кримінальних справ за цими фактами, ані надати документів про перебіг та результати перевірки.

Натомість громадські активісти, які спеціалізуються на допомозі позбавленим волі, звинувачують пенітенціаріїв у тому, що вони затягують розслідування інциденту, і навмисне перевозять в’язнів з одного виправного закладу до іншого, щоб, на думку активістів, «заплутати сліди та уникнути відповідальності». Микола Ільтяй такі звинувачення відкидає.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG